Κρεμλίνο: «Να αποφευχθούν βήματα που θα κλιμακώσουν την κρίση στη Συρία» - iefimerida.gr

Κρεμλίνο: «Να αποφευχθούν βήματα που θα κλιμακώσουν την κρίση στη Συρία»

Το Κρεμλίνο (Φωτογραφία: Wikipedia)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έκκληση «να αποφευχθούν βήματα που θα κλιμακώσουν την κρίση στη Συρία» απηύθυνε το Κρεμλίνο καθώς η Ουάσιγκτον απειλεί με πλήγματα το καθεστώς Άσαντ.

Ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τιςεξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τον κίνδυνο ρωσο-αμεριανικής εμπλοκής, αλλά όπως είπε ο εκπρόσωπός του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, μέχρι στιγμής δεν έχει προγραμματιστεί κάποια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ντόναλντ Τραμπ.

Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στον ρωσικό και τον αμερικανικό στρατό για τον συντονισμό των επιχειρήσεων των δύο πλευρών στη Συρία και την αποφυγή ατυχημάτων είναι «ενεργός». Η τηλεφωνική γραμμή «βρίσκεται σε ενεργή κατάσταση και χρησιμοποιείται και από τις δύο πλευρές», δήλωσε.

Ρώσοι πολιτικοί κοροϊδεύουν τον Τραμπ

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της επιτροπής Άμυνας της Δούμα, Βλαντίμιρ Σαμάνοφ, υποστήριξε ότι κατά τη γνώμη του δεν πρόκειται οι ΗΠΑ να εξαπολύσουν επίθεση στη Συρία. «Δεν θα φθάσουμε σ’ αυτό το σημείο. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax. Kαι πρόσθεσε ότι αν και η κατάσταση δεν είναι εύκολη, παραμένει μέχρι στιγμής σταθερή και ο ίδιος αναμένει ότι όλα θα γίνουν «με πολιτισμένο τρόπο».

Την ίδια ώρα ο συνάδελφός του Μιχαήλ Ντεκτγιάρτζοφ, πρόεδρος της επιτροπής Τουρισμού της ρωσικής βουλής προειδοποιούσε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται τα ταξίδια στη Μέση Ανατολή λόγω των απειλών του Τραμπ σχολιάζοντας ειρωνικά ότι «η ζωή και η υγεία των ανθρώπων εξαρτώνται από έναν άνθρωπο που τουϊτάρει από την Ουάσιγκτον και δεν μπορεί να αποφασίσει αν θα χτυπήσει ή όχι στόχους στη Συρία»...

Ο Μακρόν θα αποφασίσει τις επόμενες ημέρες για χτύπημα

Η Γαλλία στο μεταξύ δεν έχει ακόμη καταλήξει αν θα μετάσχει σε στρατιωτική επίθεση στη Συρία κατά του καθεστώτος Άσαντ. Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα αποφασίσει τις επόμενες ημέρες αν θα εξαπολύσει πλήγμα «για το μη σεβασμό της διεθνούς σύμβασης για τα χημικά όπλα», που είναι «κόκκινη γραμμή» για τη Γαλλία, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

«Είμαστε αμετακίνητοι... Όπως είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», τόνισε ο Ζαν Υβ Λε Ντριάν. Και ερωτηθείς αναφορικά με τις διαβουλεύσεις με την Ουάσιγκτον για την επίθεση, απάντησε: «Η Γαλλία λαμβάνει αυτόνομα της αποφάσεις της»

Ούτε το Λονδίνο έχει αποφασίσει

Αλλά και η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα καταλήξει σε μια απόφαση για το πώς να απαντήσει στην επίθεση με χημικά που φέρεται να πραγματοποιήθηκε στη Συρία, αφού όπως δήλωσε ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, η όποια κίνηση θα εξεταστεί πολύ προσεκτικά και θα βασίζεται σε αποδείξεις.

«Καμία απόφαση μέχρι στιγμής, το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει σε πλήρη σύνθεση στις 15.30 (τοπική ώρα) για το συζητήσει», δήλωσε ο υπουργός σε εκδήλωση της Wall Street Journal στο Λονδίνο.

«Η κατάσταση στη Συρία είναι φρικιαστική, η χρήση χημικών όπλων είναι κάτι που ο κόσμος πρέπει να αποτρέψει», δήλωσε. «Αλλά επίσης είναι μια πολύ, πολύ ευαίσθητη περίσταση και πρέπει να κρίνουμε στηριζόμενοι σε μια πολύ προσεκτική, πολύ μελετημένη και πολύ καλά υπολογισμένη βάση».

Ο Ντέιβις, που είχε ψηφίσει το 2013 κατά της ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, δήλωσε ότι η τότε απόφασή του στηρίχθηκε στην απουσία ξεκάθαρων αποδείξεων και την έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου.

«Σε αυτά τα δύο πράγματα, είμαι βέβαιος, θα λάβουμε σήμερα απάντηση», δήλωσε.

O Eρντογάν θα μιλήσει σήμερα με τον Πούτιν

Ένα 24ωρο μετά την συνομιλία του με τον Ντόναλντ Τραμπ ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει εντός της ημέρας τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν αναφορικά με την κατάσταση στη Συρία και θα συζητήσουν τρόπους για τον τερματισμό των χημικών επιθέσεων. Η Άγκυρα θα διατηρήσει τις σχέσεις της και με τις δύο χώρες, καθώς και με το Ιράν, διευκρίνισε ο Τούρκος πρόεδρος διαμηνύοντας ότι η χώρα του θα διατηρήσει επίσης την παρουσία και τις δραστηριότητές της στη Συρία μέχρι η χώρα να γίνει και πάλι ασφαλής.

Άσαντ: Οποιαδήποτε ενέργεια της Δύσης θα ενισχύσει την αστάθεια

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ, που παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε ενέργεια από χώρες της Δύσης θα προκαλέσουν ακόμη περισσότερη αστάθεια στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τη συριακή κρατική τηλεόραση.

«Με κάθε νίκη στα πεδία μάχης, φωνές εγείρονται και δράσεις εντείνονται από κάποιες χώρες της Δύσης σε μια προσπάθεια να αλλάξουν τη ροή των γεγονότων... Αυτές οι φωνές και οποιαδήποτε ενέργεια δεν θα συμβάλουν σε τίποτα, παρά μόνο στην ενίσχυση της αστάθειας στην περιοχή, απειλώντας την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», φέρεται να δήλωσε ο Σύριος πρόεδρος.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ