Ανέβασε χθες τους τόνους ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την απειλή της Ρωσίας πως θα καταρρίψει πυραύλους που θα πέσουν στην Συρία ως απάντηση σε μια φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα.
Στο Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στη Ρωσία να «ετοιμαστεί».
Έτσι, για πολλοστή φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ, μερικοί πιστεύουν πως ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι πολύ κοντά και παρόλο που η φύση του πολέμου (πυρηνική, οικονομική, διαδικτυακή) είναι άγνωστη, οι προσδοκίες είναι πως θα είναι καταστροφικός.
Υπό αυτό το πρίσμα, ας δούμε μια λίστα με δέκα χώρες στις οποίες θα μπορούσατε να μετακομίσετε σε περίπτωση πολέμου. Η λίστα έχει συνταχθεί με βάση το Δείκτη Παγκόσμιας Ειρήνης 2017.
10. Ιρλανδία
Η Ιρλανδία διατηρεί στρατιωτική ουδετερότητα και από τη δεκαετία του 1930 είναι διεθνώς ουδέτερη. Ακόμη κι αν ξεσπάσει Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος, πιθανότατα θα συνεχίσει να διατηρεί αυτή την ουδετερότητα.
9. Ελβετία
Η Ελβετία έχει την παλαιότερη ιστορία στρατιωτικής ουδετερότητας που ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της Συνθήκης του Παρισιού το 1815. Από τότε δεν έχει συμμετάσχει σε ξένο πόλεμο. Τα βουνά της χώρας είναι επίσης ενισχυμένα κατά της ξένης εισβολής, καθιστώντας το ένα ιδανικό μέρος για να μετακομίσετε σε περίπτωση παγκόσμιου πολέμου.
8. Σλοβενία
Όσον αφορά στην αυτονομία, οι αναπτυσσόμενες πηγές θερμικής, ηλιακής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της Σλοβενίας σημαίνουν ότι εάν υπάρξει διεθνής σύγκρουση, δε χρειάζεται να βασίζεται σε άλλη χώρα για ενέργεια. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σε μεγάλο βαθμό κατάφερε να παραμείνει εκτός του Α’ και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα συνεχίσει αυτή την απομονωτική συμπεριφορά και θα αποφύγει τις παγκόσμιες συγκρούσεις.
7. Φίτζι
Ένα νησί στο νότιο ειρηνικό ωκεανό, τα Φίτζι είναι γεωγραφικά σε ένα απομονωμένο και επομένως αρκετά ασφαλές μέρος. Δεν είναι ηπειρωτική χώρα και η κυβέρνηση έχει παραδοσιακά διατηρηθεί μακριά από τις παγκόσμιες συγκρούσεις.
6. Δανία
Η Δανία είναι μια απόκλιση σε αυτή τη λίστα: αν και μπορεί να βρεθεί σε έναν πόλεμο μέσω του καθεστώτος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (στο πλευρό της Ευρώπης), έχει ένα ατού: την Γροιλανδία. Η περιοχή είναι μη πολιτικοποιημένη και αρκετά απομακρυσμένη.
5. Αυστρία
Η Αυστρία βρίσκεται στην 4η θέση από τις 163 χώρες στον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης 2017. Αν αυτό δεν αρκεί για να σας προσελκύσει, σημειώστε ότι στους τομείς των συγκρούσεων, της στρατικοποίησης και της κοινωνίας και ασφάλειας, έχει σκορ κάτω από το 1,5 στα 5.
4. Πορτογαλία
Στην τρίτη θέση του δείκτη παγκόσμιας ειρήνης, η Πορτογαλία, σύμφωνα με το Politico, αποτελεί μια «όαση σταθερότητας».
Ο άκρως δεξιός λαϊκισμός, που σαρώνει σε όλη την Ευρώπη, παραμένει σε μεγάλο βαθμό απών στη χώρα αυτή και έχει παραμείνει μακριά από τις περισσότερες συγκρούσεις από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθιστώντας την σταθερή εσωτερικά και εξωτερικά.
3. Νέα Ζηλανδία
Ένα από τα καλύτερα πράγματα σε αυτή τη χώρα είναι η δέσμευσή της στην αυτοσυντήρηση: παράγει πάνω από το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρική ενέργεια και έχει εύφορη γη, καθιστώντας δυνατές τις καλλιέργειες σε περίπτωση που αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο.
2. Καναδάς
Ο Καναδάς είναι η 8η πιο ειρηνική χώρα στον κόσμο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης του 2017. Σημείωσε 1,1 στα πέντε για τις εγχώριες και διεθνείς συγκρούσεις, καθιστώντας την μία από τις λιγότερο εμπλεκόμενες χώρες όσον αφορά στον πόλεμο.
1. Ισλανδία
Η Ισλανδία βρέθηκε στην 1η θέση στον Δείκτη Παγκόσμιας Ειρήνης, καθιστώντας την, την πιο ειρηνική χώρα στον κόσμο.
Επιπλέον, η Ισλανδία είναι γεωγραφικά μακριά από τις εξουσίες που εμπλέκονται σε παγκόσμιες συγκρούσεις (όπως η Αμερική, η Βόρεια Κορέα, η Ρωσία και το Ιράν), με αποτέλεσμα να θεωρείται το ιδανικό καταφύγιο.