Στα περίχωρα του Χονγκ Κονγκ βρίσκεται η πόλη Σένγκζεν, εκπληκτική εικόνα της οικονομικής δυναμικής της Κίνας.
Η οικονομική ανάπτυξη της πόλης Σένγκζεν των 12 εκατομμυρίων κατοίκων θεωρείται προκλητική: είναι το ελντοράντο όσων εργάζονται στα χρηματοοικονομικά και στις νέες τεχνολογίες. Αναρίθμητα είναι τα κτίρια που χτίζονται κάθε χρόνο, ενώ η πόλη φιλοξενεί τα κεντρικά γραφεία και τα εργοστάσια «γιγάντων» της κινεζικής βιομηχανίας, όπως Huawei, Tencent και BYD, που έγιναν μέσα στα τριάντα τελευταία χρόνια παγκόσμιοι πρωταθλητές στον τομέα τους.
Ακόμη και η αεροναυπηγική του ευρωπαϊκού Airbus επέλεξε την πόλη Σένγκζεν για να εγκαταστήσει ένα νέο κέντρο καινοτομίας, στα τέλη του 2017.
Δύσκολο να το πιστέψει κανείς ότι στα τέλη της δεκαετίας του ‘80, το Σένγκζεν ήταν ακόμη ένα μικρό χωριό ψαράδων.
Επειδή βρίσκεται στα περίχωρα του Χονγκ Κονγκ, ειδική διοικητική περιοχή της Κίνας και κέντρο της παγκόσμιας αγοράς, η πόλη Σένγκζεν απέκτησε μεγάλη δυναμική σε λίγα χρόνια. Η απόσταση ανάμεσα στις δύο πόλεις είναι μιάμιση ώρα με μετρό.
Το Σένγκζεν είναι η πρώτη ειδική οικονομική ζώνη, η οποία δημιουργήθηκε από την Κίνα το 1980. Σήμερα η ανάπτυξη της περιοχής είναι τόσο ραγδαία που θεωρείται βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια, η κινεζική κυβέρνηση θα δημιουργήσει μια μεγαλύτερη οικονομική ζώνη, μια «τεράστια Σίλικον Βάλεϊ» η οποία θα καλύπτει το Σένγκζεν, το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο και θα ανταγωνίζεται την κοιλάδα του Σαν Φρανσίσκο, την Νέα Υόρκη και το Τόκιο.
Τα πανεπιστήμια του Σένγκζεν ελκύουν φοιτητές από όλο τον κόσμο. Το Shenzhen Audencia Business School (SABS) προτείνει μάστερ στο Management, στα αγγλικά. Η κεντρική πανεπιστημιούπολη του Σένγκζεν, όπως ονομάζεται, φιλοξενεί 35.000 φοιτητές και αριθμεί 27 πανεπιστήμια, και εκατό περίπου μάστερς, ενώ τα κόστη είναι μεταξύ 3.350-5000 δολάρια το χρόνο.
Το πιο διάσημο είναι το Tsinghua University, το οποίο προετοιμάζει τους κινέζους φοιτητές να εισέλθουν στα αμερικανικά πανεπιστήμια και θεωρείται ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Οι σχολές Νομικής, Οικονομικών και Εμπορίου θεωρούνται επίσης από τις καλύτερες και φιλοξενούν χιλιάδες ξένους φοιτητές.
Η μεγαλούπολη είναι εδώ και τριάντα χρόνια ένα μέρος όπου η Κίνα πειραματίζονται στον καπιταλισμό και στην οικονομία της αγοράς. Στην πόλη ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 28 χρόνια και δεν συναντάς σχεδόν ποτέ ηλικιωμένους. Στο Σένγκζεν κατασκευάζεται το 1/3 των κινητών τηλεφώνων και τάμπλετ του πλανήτη, ενώ οι Μαζεράτι, οι BMW και Mercedes διασχίζουν αδιάλειπτα το δρόμο.
Η πόλη είναι πολύ πιο πράσινη και καθαρή από τις περισσότερες κινεζικές μεγαλουπόλεις, λουλούδια, φοίνικες, βουκαμβίλιες, γκαζόν κοσμούν τις κεντρικές αρτηρίες.
Οταν φτάσει κανείς στο διεθνές αεροδρόμιο Bao’an, με συγκλονιστική μορφή κυψέλης, προαισθάνεται τι θα συναντήσει στην πόλη με την εμπνευσμένη αρχιτεκτονική.
Το Σέντζεν σχεδιάζει να χτίσει ένα άλλο αεροδρόμιο για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κατοίκων που θα είναι 18 εκατομμύρια ως το 2020. Ας σημειωθεί ότι όλοι οι δρόμοι της πόλης έχουν διόδια.