Για τον προβληματισμό της κυβέρνησης λόγω της προκλητικής στάσης της Τουρκίας έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σημειώνοντας ότι «παρακολουθούμε την κατάσταση, βρισκόμαστε σε απόλυτη εγρήγορση».
Μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Παρακολουθούμε την κατάσταση, βρισκόμαστε σε απόλυτη εγρήγορση. Υπάρχει ένας προβληματισμός σε σχέση με την προκλητικότητα της Τουρκίας σε μια περίοδο που είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Στη Συρία υπάρχει μια κατάσταση πολύ μεγάλης έντασης».
Τρόπος του λέγειν η δήλωση Καμμένου για τα 15 χρόνια
Ερωτηθείς αν ο ίδιος ασπάζεται τη δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι η κράτηση των δύο στρατιωτικών μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 15 χρόνια, απάντησε: «αυτή η δήλωση έγινε σε μια συζήτηση με δημοσιογράφους. Ήταν ένας τρόπος του λέγειν για να γίνει σαφές ότι δεν μπορούμε προδιαγράψουμε την εξέλιξη υπόθεσης. Η τουρκική πλευρά έχει υπερβεί τα όρια», τόνισε χαρακτηριστικά.
Για το Σκοπιανό
Για το Ονοματολογικό και τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, ο κ. Τζανακόπουλος είπε: «υπάρχουν πολιτικές προυποθέσεις και πολιτική βούληση για συμφωνία. Ωστόσο, θα πρέπει να καλυφθεί ακόμα αρκετός δρόμος. Από την πλευρά της κυβέρνησης έχει τεθεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο».
Και στο ερώτημα αν η κυβέρνηση θα ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία, ανέφερε: «θα επιδιωχθεί η ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική συναίνεση. Θα επιδιώξουμε την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική συναίνεση».
Για πιστοληπτική γραμμή
Για τα θέματα της οικονομίας, μεταξύ άλλων, ανέφερε: « τις τελευταίες μέρες που υπάρχει μείωση στη ροή των ειδήσεων έχουν γραφτεί και ψιθυριστεί. Ήδη αρκετοί από τους αξιωματούχους των θεσμών έχουν πει ότι δεν τίθεται θέμα προληπτικής γραμμής. Θα ερχόταν σε αντίθεση με τη συμφωνία του Εurogroup του 2017. Δεν νομίζω ότι υπάρχει νόημα να δίνεται συνέχεια σε τέτοια σενάρια που έχουν απαντηθεί. Εμείς συνεχίζουμε τη συζήτηση για το αναπτυξιακό σχέδιο και φιλοδοξούμε να έχουμε καταλήξει σε μεγάλο βαθμό».
Για το θέμα των Συντάξεων
«Στο αναπτυξιακό σχέδιο γίνεται λόγος για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας από 2019 και μετά. Το κύριο που μας απασχολεί να καταλήξουμε σε συμφωνία για το συνολικό στρατηγικό σχέδιο. Δημοσιονομικά η ελληνική οικονομία έχει υπεραποδόσει».
Για το ενδεχόμενο να ζητηθεί μείωση στο αφορολόγητο
«Δεν έχει υπάρξει κανένα τέτοιο αίτημα από το ΔΝΤ. Όλοι θα κάνουν τις προβλέψεις τους. Δεν θα ζητηθεί κάτι τέτοιο. Έχουμε υπέρβαση των στόχων. Δεν προδιαγράφω , ούτε προεξοφλώ τη θέση κανενός, αλλά η εκτίμησή του είναι ότι ακόμα και να τεθεί δεν μπορεί να γίνει δεκτό».
Για 4η αξιολόγηση
«Δεν υπάρχει χρόνος για αναβολές. Μέχρι 21 Ιουνίου να έχουμε καταλήξει σε συμφνωνία για όρους μεταπρογραμματικής εποπτείας και προϋπόθεση είναι η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης. Δεν έχουμε σκοπό να καθυστερήσουμε και δεν θα καθυστερήσουμε».
Για ΣτΕ και ΕΦΚΑ
«δεν πρόκειται να σχολιάσω φημολογίες, δημοσιεύματα που δεν ξέρω πως έρχονται στο φως. Δημιουργείται μια ανησυχία με δημοσιεύματα όταν δεν έχουμε φτάσει καν στις τελικές αποφάσεις του ΣτΕ. Οι διασκέψεις συνεχίζονται. Την όποια απόφαση θα την επεξεργαστούμε θα δούμε το σκεπτικό της. Ο γενικός κορμός της μεταρρύθμισης δεν τίθεται εν αμφιβόλω».
Για πιθανή συνάντηση με Φώφη Γεννηματά
«Στην απαντητική επιστολή που έστειλε (ο πρωθυπουργός) είπε καθαρά ότι είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε με όλους όσοι ενδιαφέρονται να συμβάλουν για τη Συνταγματική αναθεώρηση και σε διμερές επίπεδο και σε κοινοβουλευτικό. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα εστιάσουμε σε αναθεώρηση Συντάγματος. Αυτή τη στιγμή εστιάζουμε στις διαπραγματεύσεις για ολοκλήρωση προγράμματος».