Το κλειδί της συμφωνίας αναζητούν Αθήνα και ΠΓΔΜ στην μεταπασχαλινή συνάντηση που θα έχουν, αύριο, στην Οχρίδα οι υπουργοί εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ.
Στο υπουργείο εξωτερικών σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες υπήρξε μπαράζ κλειστών συσκέψεων. Κυβερνητικό στέλεχος, ερωτηθείς από το iefimerida αν είμαστε κοντά σε συμφωνία, απάντησε πως «οι πιθανότητες για συμφωνία είναι 50-50», εξηγώντας ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος αλλά μένει αρκετός δρόμος να καλυφθεί, επομένως τίποτε δεν είναι βέβαιο.
Είναι γνωστό ότι οι δύο πλευρές εμμένουν στον πυρήνα των ζητημάτων τα οποία η κάθε μία κρίνει ως υψίστης σημασίας. Η Αθήνα επιμένει στο erga omnes (δηλαδή στην ίδια ονομασία στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό) με ταυτόχρονη απάλειψη των στοιχείων που κρύβουν αλυτρωτικές διαθέσεις που περνούν μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος. Για την ΠΓΔΜ η προστασία της ταυτότητας και της γλώσσας αποτελούν «κόκκινες γραμμές», όπως προκύπτει από δηλώσεις αξιωματούχων όλο αυτό το διάστημα.
Αν υπάρξει συμφωνία, θα αποτυπώνεται σε διεθνή συνθήκη
Αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως αν υπάρξει πολιτική συμφωνία, αυτή, θα αποτυπωθεί σε μια διεθνή συνθήκη που θα είναι νομικά δεσμευτική και για τα δύο μέρη.
Η συνθήκη αυτή θα προβλέπει :
- Πρώτον τη νέα ονομασία και θα εμπεριέχει τη δέσμευση της ΠΓΔΜ να τροποποιήσει τη συνταγματική της ονομασία και ό,τι άλλο συμφωνηθεί.
- Δεύτερον, η ελληνική πλευρά θα αναλάβει την υποχρέωση αφενός να αναγνωρίσει τη γείτονα με την νέα ονομασία της αλλά και να ξεπαγώσει τις διαδικασίες για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Τσίπρας-Ζάεφ «σφραγίζουν» πιθανή λύση στις Πρέσπες
Ο σχεδιασμός ,πάντως, για την πολιτική σφραγίδα της συμφωνίας, ήτοι το να μπουν οι υπογραφές (πάντα με την προϋπόθεση ότι θα φτάσουμε σε λύση), είναι πολύ συγκεκριμένος. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ είχαν συμφωνήσει από τη συνάντησή τους τον Ιανουάριο στο Νταβός, ότι θα τα ξαναπούν εφόσον «τρέξουν» οι συνομιλίες μεταξύ των ΥΠΕΞ.
Εξ’ αυτού του λόγου, οι Πρέσπες έχουν πέσει στο τραπέζι του σχεδιασμού, ως επικρατέστερη τοποθεσία για να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση.
«Αν ακούσουν οι πολίτες ότι θα υπάρξει συνάντηση Ζάεφ-Τσίπρα, αυτό σημαίνει συγκεκριμένη πρακτική επιβεβαίωση ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν στη σωστή κατεύθυνση και ότι είναι δυνατόν να φθάσουμε σε λύση» ανέφερε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ΜΙΑ. Στο μεταξύ, για τις 17 Μαΐου είναι προγραμματισμένη και η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια.
«Παράθυρο» για αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή
Την ίδια ώρα, οι εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες, είναι αρκετά δύσκολες. Το ενδεχόμενο το Μαξίμου να ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών στη Βουλή, σε περίπτωση που έρθει στο Κοινοβούλιο συμφωνία για το ονοματολογικό συζητείται έντονα στους κόλπους της κυβέρνησης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οριστικές αποφάσεις ο κ. Τσίπρας δεν έχει λάβει. Όλοι οι κυβερνητικοί ,πάντως, επιζητούν συγκλίσεις και ευρύτερες συναινέσεις, αποφεύγοντας -προς ώρας τουλάχιστον- να βάλουν κατώτατο όριο!