Εισηγήσεις από υποστηρικτές του ακόμη και να φύγουν από το ΠΑΣΟΚ έχει στα χέρια του ο κ. Χρήστος Παπουτσής ήδη από το βράδυ της Κυριακής μετά την ανακήρυξη του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου ως μοναδικού υποψήφιου προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Ωστόσο, ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά να μπει σε αυτή τη λογική. «Εγώ είμαι ΠΑΣΟΚ και θα παραμείνω ΠΑΣΟΚ» φέρεται να απαντά σε όσους του προτείνουν την οδό της αποχώρησης.
Στην ομιλία του από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου άλλωστε το είπε καθαρά: «Θέλω να ελπίζω ότι θα είμαστε ξανά όλοι μαζί. Για πολλά χρόνια μαζί. Εγώ εδώ θα είμαι πάντως. Παρών σε όλες τις φάσεις. Στις δύσκολες και στις καλές».
Οι αντικρουόμενες απόψεις στο στρατόπεδο Παπουτσή φάνηκαν και χθες κατά την ψηφοφορία στο Εθνικό Συμβούλιο. Οι περισσότεροι απαξίωσαν την διαδικασία, αφού το προεδρείο και το Εθνικό Συμβούλιο δεν δέχθηκαν να ανακηρύξουν τις υποψηφιότητες με πολιτικά κριτήρια.
Ετσι, μόλις 10 βρέθηκαν να σηκώσουν τα χέρια τους υπέρ της υποψηφιότητας Παπουτσή. Σύμφωνα με πληροφορίες συγκέντρωνε την υποστήριξη περίπου 20-25 μελών του Εθνικού Συμβουλίου οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν ήθελαν να υπογράψουν.
Γι' αυτό ο πρώην υπουργός, προειδοποίησε το ΠΑΣΟΚ ότι υπάρχουν στελέχη του που προτίθενται να φύγουν για άλλα κόμματα ή -απογοητευμένα- να ιδιωτεύσουν.
Στις επαφές που έκανε για να εκμαιεύσει την στήριξη τους, συνάντησε αρκετούς που αρνήθηκαν γι' αυτό ακριβώς το λόγο: «Αλλοι δεν ήθελαν να βάλουν καμία υπογραφή γιατί έχουν ιδιαίτερες προσωπικές ευαισθησίες και σχέσεις. Και το σέβομαι απόλυτα. Είτε άλλοι γιατί έχουν αποφασίσει να φύγουν από το ΠΑΣΟΚ. Είτε άλλοι γιατί ήδη αισθάνονται ότι έχουν φύγει από το ΠΑΣΟΚ και ετοιμάζονται στη συμμετοχή τους σ' ένα άλλο κόμμα, σ' έναν άλλο σχηματισμό που ανακοινώνεται αμέσως τις επόμενες μέρες» είπε χαρακτηριστικά.
Δεν είναι κρυφό ότι αρκετά μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά και διαγραμμένοι από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα προσχωρήσουν στον νέο πολιτικό φορέα που θα ανακοινώσουν, πιθανότατα την Τετάρτη, η κυρία Λούκα Κατσέλη και ο κ. Χάρης Καστανίδης.
Η αλήθεια είναι ότι η κίνηση Παπουτσή θα είχε ελπίδες εφόσον δεν είχαν προχωρήσει ή είχαν ανακληθεί οι διαγραφές. Το «μεγάλο κόλπο» ήταν η διαμόρφωση ενός «μετώπου» εναντίον της άκριτης αποδοχής όσων λέει η Τρόικα - ή ενός «λαϊκιστικού» ΠΑΣΟΚ όπως εκτιμά η πλευρά Βενιζέλου.
Σε κάθε περίπτωση η αποδυνάμωση αυτού του πόλου με τις διαγραφές, αλλά και το πρωτοφανές κύμα υπέρ του κ. Βενιζέλου, άφησε τον κ. Παπουτσή σε απέραντη πολιτική «μοναξιά». Ο ίδιος είναι ιδιαίτερα πικραμένος από το «πούλημα» που του επιφύλαξαν στελέχη που ορκίζονταν ότι θα τον στηρίξουν -ακόμη και κάποιους που θεωρητικά ήταν στο στενό του επιτελείο- και παραλλήλως είχαν υπογράψει ήδη για τον κ. Βενιζέλο...
Σύμφωνα με πληροφορίες, η στρατηγική Παπουτσή την «επόμενη ημέρα» θα είναι η κριτική στήριξη στον νέο πρόεδρο αλλά με το βλέμμα στραμμένο στην «μεθεπόμενη ημέρα» ήτοι το βράδυ της Κυριακής των εκλογών. Αναλόγως του αποτελέσματος θα υπάρξουν και εξελίξεις.