Πόσο υγιεινές είναι στ' αλήθεια οι δίαιτες; - iefimerida.gr

Πόσο υγιεινές είναι στ' αλήθεια οι δίαιτες;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νομίζατε ότι όταν κάνετε δίαιτα τρώτε εξ ορισμού πιο υγιεινά; Θα σας απογοητεύσουμε. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, μπορεί να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Είναι πολύ απλό. Αν κάνετε δίαιτα, κατά πάσα πιθανότητα δίνετε μεγαλύτερη σημασία στην ονομασία και την περιγραφή των φαγητών απ’ ό,τι όταν τρώτε κανονικά. Επιλέγετε λοιπόν αυτά που ακούγονται πιο υγιεινά. Ένα «smoothie» είναι καλύτερο από ένα μιλκσέικ, έτσι; Τα τσιπς λαχανικών είναι πιο υγιεινά από τα απλά πατατάκια. Όχι απαραίτητα.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό «Journal of Consumer Research» (Επιθεώρηση Καταναλωτικής Έρευνας), οι ερευνητές σέρβιραν στους συμμετέχοντες ένα πιάτο με λαχανικά, ζυμαρικά, ζαμπόν, τυρί και μαρούλι. Σε κάποιους απ’ αυτούς το πιάτο παρουσιάστηκε ως σαλάτα, ενώ στους υπόλοιπους ως ζυμαρικά. Όσοι ήταν σε δίαιτα ήταν προσεκτικοί με τα «ζυμαρικά» αλλά δεν είχαν πρόβλημα να καταβροχθίσουν το πιάτο όταν ονομαζόταν «σαλάτα».

Οι ερευνητές μοίρασαν ένα προϊόν στα δύο και ονόμασαν τη μια ποσότητα «σνακ φρούτων» και την άλλη «γλυκό σνακ». Και φυσικά οι συμμετέχοντες που ήταν σε δίαιτα χαρακτήρισαν το «σνακ φρούτων» πιο θρεπτικό (και κατά συνέπεια έφαγαν περισσότερο), ενώ σε γενικές γραμμές όσοι δεν έκαναν δίαιτα χαρακτήρισαν το προϊόν το ίδιο, άσχετα απ’ την ονομασία του.

«Με τον καιρό, όσοι κάνουν δίαιτα μαθαίνουν να επικεντρώνονται απλώς και μόνο στο να αποφεύγουν τα τρόφιμα που αναγνωρίζουν ως “απαγορευμένα” με βάση την ονομασία τους» λέει η μελέτη. Έτσι, μένοντας μόνο στην ονομασία, δεν δίνουν σημασία σε άλλες πληροφορίες για το προϊόν που μπορεί να επηρεάζουν τη σύστασή του.

Παρόμοιες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι κάνουν δίαιτα τείνουν να θεωρούν τα ίδια προϊόντα πιο υγιεινά όταν ονομάζονται «βιολογικά».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ