Μεγάλο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο δημιουργεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που χαρακτηρίζει αντισυνταγματικές κάποιες διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό και ειδικά για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ετσι, εκτός ΕΦΚΑ αφήνει το Συμβούλιο της Επικρατείας γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, δικαστικούς επιμελητές και συμβολαιογράφους, τινάζοντας στον αέρα τον ασφαλιστικό νόμο, ενώ νέο αγκάθι δημιουργείται και ενόψει της τελευταίας αξιολόγησης και της ολοκλήρωσης των μνημονίων.
Η διάσκεψη των δικαστών δικαίωσε τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες που ζητούσαν να κριθεί αντισυνταγματική η ένταξή τους στον νέο φορέα κοινωνικής ασφάλισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Μαρτίου (πριν από το Σάββατο του Λαζάρου δηλαδή), οι ανώτατοι δικαστές, με ισχυρή μάλιστα πλειοψηφία, χαρακτήρισαν την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων αντισυνταγματική, όπως ακριβώς ζητούσαν με την προσφυγή τους, ενώ παρόμοια ήταν η κρίση τους και για τους αγρότες. Αντίθετα, σύμφωνη με τον νόμο κρίθηκε ότι είναι η ένταξη στον ΕΦΚΑ των δημοσίων υπαλλήλων και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
Παράνομη κρίθηκε και η εισφορά του 20%.
Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός τόνισε ότι «αν η πληροφορία για το ΣτΕ ισχύει, αποτελεί ιστορική δικαίωση για τον κλάδο μας και τις κινητοποιήσεις του 2016. Ηρθε και η Ανάσταση για τους δικηγόρους».
Πρόσθεσε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου οδηγεί στη δήμευση εισοδήματος και ότι οι δικηγόροι έχουν προσβάλει τον νόμο.
Η δημοσιοποίηση της απόφασης, όταν ολοκληρωθούν οι διασκέψεις, αναμένεται ότι θα βάλει φωτιά στα κυβερνητικά σχέδια για το ασφαλιστικό, αφού ο νέος φορέας που σχεδίασε ο Γ. Κατρούγκαλος προβλέπει ενιαίους κανόνες ασφάλισης και συνταξιοδότησης για όλους τους κλάδους των ασφαλισμένων. Αν ακυρωθεί η ένταξη μερίδας ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ, ουσιαστικά ξηλώνεται όλο το νομοθέτημα, σε μια στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση προσπαθεί να σπρώξει χρονικά τη νέα μείωση των συντάξεων και την εφαρμογή του αφορολόγητου για μετά το 2019.
Αυτό που μένει να αποφασιστεί, και θα απασχολήσει τους δικαστές σε νέα διάσκεψη, είναι ο κλάδος των συνταξιούχων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ανώτατο δικαστήριο θα χρειαστεί τουλάχιστον δυο ακόμη διασκέψεις μέχρι να κρίνει όλα τα θέματα που έχουν τεθεί με τις προσφυγές. Ωστόσο, το θέμα των επιστημόνων και της αντισυνταγματικότητας της ένταξής τους στον ΕΦΚΑ έχει κριθεί οριστικά.
Κατρούγκαλος: Ο νόμος θα προσαρμοστεί αν υπάρξει επίσημη απόφαση του ΣτΕ
Προφανώς και θα προσαρμοστεί ο νόμος αν υπάρξει απόφαση του ΣτΕ για τις ασφαλιστικές εισφορές των Ελεύθερων Επαγγελματιών, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο εμπνευστής του ασφαλιστικού νόμου, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Όμως τέτοια απόφαση του ΣτΕ δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, πρόσθεσε ο κ Κατρούγκαλος και όσοι διαδίδουν διάφορες πληροφορίες κινδυνεύουν με το ποινικό αδίκημα της παραβίασης του δικαστικού απορρήτου, είπε. «Δεν υπάρχει απόφαση του ΣτΕ μέχρι να δημοσιευθεί. Δεν ξηλώνεται κανένας νόμος» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ Κατρούγκαλος τόνισε πάντως ότι η ουσία του νόμου του, που είναι η ισορροπία των κανόνων θα διατηρηθεί.
Αυτή η ουσία δεν πρόκειται να φύγει, είπε, σημειώνοντας ότι όπως έχει αποδειχτεί το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνουν λιγότερα ενώ το 20% είναι εύλογο να αντιδρά.