Στο υπερπολυτελές βιοκλιματικό κτίριο των 9.365 τετραγωνικών που στεγάζει σήμερα τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στην οδό Πειραιώς 132, δίπλα στο Μουσείο Μπενάκη θα εγκαταστήσει το στρατηγείο της η task force υπό τον Γερμανό κομισάριο Χορστ Ράιχενμπαχ προκειμένου να συντονίζει το έργο όλων των υπουργείων.
Ο κ. Ράιχενμπαχ στο σεμινάριο που έγινε στις Βρυξέλλες για την προετοιμασία των στελεχών που θα έρθουν στη χώρα μας για μόνιμη εγκατάσταση προκειμένου να εποπτεύσουν το πρόγραμμα ανάταξης της ελληνικής οικονομίας επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «για την Ελλάδα υπάρχουν 167 δισ. Ευρώ και αρκετός χρόνος ώστε να ισορροπήσει η οικονομία της. Ο στόχος είναι να επιστρέψει η χώρα στις αγορές το 2015».
Ο προϊστάμενος της task force, αφού ενημέρωσε τους περισσότερους από 100 τεχνοκράτες από όλη την Ευρώπη ότι πλέον στη χώρα μας ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις εθνικές εκλογές, παρουσίασε αναλυτικά τα «πολύ επώδυνα μέτρα» που έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στο νέο μείγμα πολιτικής.
Στο νέο μνημόνιο, όπως είπε, το κέντρο βάρους βρίσκεται στην αναδιάρθρωση του κράτους - εγχείρημα το οποίο αναλαμβάνει γαλλογερμανική πολυεθνική δύναμη, στην αξιολόγηση όλων των δημοσίων υπαλλήλων και στη μείωση των ειδικών μισθολογίων.
Για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης τέθηκαν 5 στόχοι:
- Η δημιουργία μόνιμης δομής (γραμματείας) για τη διυπουργική συνεργασία,
- Η αξιολόγηση όλων των διοικητικών υπηρεσιών με σκοπό να μειωθεί το κόστος και το εργατικό δυναμικό (με εφαρμογή του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε 5 συνταξιοδοτήσεις),
- Η εφαρμογή κλειστού προϋπολογισμού και ελέγχου των δαπανών σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες,
- Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και η διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού και
- Η οργάνωση διυπουργικής διεύθυνσης για τα πληροφοριακά συστήματα.
Στην αξιολόγηση των οργανισμών - υπηρεσιών που πρέπει να κλείσουν και το κυριότερο των εργαζομένων, οι ξένοι εμπειρογνώμονες θα συνοδεύουν τις ελληνικές ομάδες αξιολόγησης και θα προτείνουν λύσεις.
Αυτές οι επιτροπές που θα συσταθούν θα υποβάλλουν εισηγήσεις για τον περιορισμό των 1.400 αυτόνομων διοικητικών μονάδων του Δημοσίου που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και για τη μείωση του προσωπικού κατά 150.000 άτομα ως το 2015.
«Η αποστολή αποτελείται από εκπροσώπους της Task Force και τους διευθυντές ανθρωπίνων πόρων του κάθε υπουργείου και λειτουργεί με γαλλική τεχνική υποστήριξη. Σε κάθε υπουργείο, η υπουργική ομάδα αξιολόγησης έχει δημιουργηθεί με σκοπό να αξιολογεί κάθε εργαζόμενο. Αυτή η επιτροπή αποτελείται από τους υπεύθυνους ανθρωπίνων πόρων και έναν έλληνα εμπειρογνώμονα αξιολόγησης και οργανώθηκε σύμφωνα με τον νόμο 4024/2011».
Η Γαλλία αναλαμβάνει την κεντρική διοίκηση σε συνεργασία με την Ομάδα Δράσης και τη Γερμανία. Η Γερμανία αναλαμβάνει την περιφερειακή και τοπική διοίκηση, σε συνεργασία με την Ομάδα Δράσης και τη Γαλλία.Οσον αφορά τη μεταρρύθμιση στους ΟΤΑ, η ατζέντα περιλαμβάνει συζητήσεις με τον υπουργό Εσωτερικών, την Ενωση Περιφερειών και με την Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων για τον επανακαθορισμό:
- των υπευθυνοτήτων των δήμων,
- της διαχείρισης της αστικής περιουσίας,
- της επιτήρησης της δημοτικής διαχείρισης αποβλήτων,
- της χρησιμοποίησης των διαρθρωτικών ταμείων σε τοπικό επίπεδο.