Διακοπές; «Ευχαριστώ δεν θα πάρω» ήταν η απάντηση των Ελβετών πολιτών σε πρόταση για αύξηση της ετήσιας άδειάς τους από τέσσερις σε έξι βδομάδες.
Το ερώτημα τέθηκε σε δημοψήφισα μετά από πρόταση των συνδικάτων. Ωστόσο οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στην πρόταση με το 66,5% να απαντά αρνητικά. Μόνη εξαίρεση αποτέλεσε το καντόνι της Ζυρίχης όπου το «ναι» πλειοψήγφισε οριακά με μόλις 52,6%!
Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που οι Ελβετοί απορρίπτουν προτάσεις για μείωση του χρόνου εργασίας, ενώ κατά της πρότασης των συνδικάτων είχαν εκφραστεί τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση.
Οι Ελβετοί πολίτες τάχθηκαν, εξάλλου, υπέρ του να τεθούν περιορισμοί στην κατασκευή δεύτερης κατοικίας με ποσοστό 50,6%.
Yπενθυμίζεται πως η Ελβετική συνομοσπονδία διαθέτει ένα πρωτοποριακό σύστημα άμεσης δημοκρατίας με τακτικά δημοψηφίσματα, το οποίο εφαρμόζεται από το 1847 ως αποτέλεσμα μιας σύντομης εμφύλιας σύρραξης μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών. Τα καντόνια, λόγω της καθολικής τους πλειοψηφίας σε αντίθεση με τις προτεσταντικές πόλεις απέκτησαν διευρημένα δικαιώματα προκειμένου να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να επέλθει ισορροπία στο πολιτικό σύστημα. Έτσι τους τελευταίους δύο αιώνες εφαρμόζεται ένα σύστημα με συχνά δημοψηφίσματα που αφορούν μια τεράστια γκάμα θεμάτων για τα οποία οι Ελβετοί πολίτες έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.