Οι αγορές φοβούνται ότι μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα συμπαρασύρει την ΕΚΤ - iefimerida.gr

Οι αγορές φοβούνται ότι μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα συμπαρασύρει την ΕΚΤ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στη λογική της αναδιάρθρωσης του ελληνικού Χρέους εξακολουθούν να κινούνται και σήμερα οι αγορές διατηρώντας τα spread των ελληνικών ομολόγων σε δυσθεώρητα ύψη, την ώρα που η Κυβέρνηση αναζητούσε τον βηματισμό της σε μια ακόμα συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Το τελικό επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου παραμένει πάνω από το 16%, ενώ οι 2ετείς και 3ετείς εκδόσεις βρίσκονται στα όρια του 25% αποτυπώνοντας την άποψη των αγορών ότι η αναδιάρθρωση- με όποια μορφή κι αν έρθει αυτή- θα γίνει το αργότερο έως το 2013. Όσο, δε, για τα ασφάλιστρα κινδύνου διατηρούνται πάνω από τις 1510 μονάδες βάσης δίνοντας ποσοστό χρεοκοπίας κοντά στο 68%.

Αυτό που προβληματίζει ή τουλάχιστον θα έπρεπε να προβληματίζει τη Κυβέρνηση και ειδικότερα το οικονομικό επιτελείο, είναι ότι ακόμα κι εκείνοι που θεωρούν ότι η αναδιάρθρωση ούτε αναγκαία ούτε επιθυμητή είναι, θεωρούν ότι η όποια συζήτηση για στήριξη της Ελλάδας δεν μπορεί καν να ξεκινήσει όταν η εφαρμογή του Μνημονίου κινείται στη κόψη του ξυραφιού. Όπως σημειώνουν διεθνείς και εγχώριοι αναλυτές, οι καθυστερήσεις όχι μόνο στη προώθηση αλλά και στην εφαρμογή των διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μέτρων που έχουν ληφθεί έως τώρα, ενισχύουν τη θέση όσων πόνταραν εξαρχής στην αποτυχία του ελληνικού προγράμματος.

Είναι άλλωστε ενδεικτικό της απογοήτευσης που υπάρχει σε όσους τάσσονται κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού Χρέους, ότι στηρίζουν την επιχειρηματολογία τους όχι στις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια κίνηση στο εσωτερικό της Ελλάδας, αλλά κυρίως στους κλυδωνισμούς που θα προκαλέσει στα υπόλοιπα κράτη- μέλη και στην ΕΚΤ. Σύμφωνα με νεώτερη ανάλυση του πρακτορείου REUTERS, που επικαλείται έγκριτους νομικούς, όπως η Anna Gelpen και ο Mitu Gulati καθηγητές νομικής στα Πανεπιστήμια της Ουάσιγκτον και Ντιούκ αντιστοίχως, οι αλλεπάλληλες δηλώσεις στελεχών της ΕΚΤ τις τελευταίες εβδομάδες κατά των σεναρίων αναδιάρθρωσης, αποτυπώνουν την αγωνία των Κεντρικών Τραπεζιτών όχι μόνο για την ευστάθεια του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος αλλά και για τις αντοχές της ίδιας της ΕΚΤ, ενώ κρίνεται ότι ακόμα και με πολιτικούς όρους η στήριξη της Ελλάδας με νέα "πακέτα" φαντάζει πιο εύκολη από τη παραδοχή ότι το Πρόγραμμα που εφαρμόζεται τώρα στέφθηκε με αποτυχία κι ως εκ τούτου οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι- κυρίως οι Γερμανοί- θα "χάσουν" τα χρήματα τους...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ