Η τουρκική προκλητικότητα όχι μόνο δεν περιορίζεται στο Αιγαίο, αλλά από ότι φαίνεται περνάει σε άλλη φάση με την Αγκυρα να χρησιμοποιεί στο παιχνίδι των αμφισβητήσεων και τους μετανάστες.
Αυτό έδειξαν οι κινήσεις της τουρκικής ακτοφυλακής χθες στα ανοιχτά της Χίου όταν σκάφος του Λιμενικού πραγματοποιούσε επιχείρηση διάσωσης.
Υπενθυμίζεται πως την Μεγάλη Τετάρτη λίγο μετά τις 10:00 το πρωί το σκάφος 611 του Λιμενικού, κατά τη διάρκεια περιπολίας του στη θαλάσσια περιοχή, εντόπισε κοντά στην οριογραμμή και μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα φουσκωτή λέμβο με 53 μετανάστες και πρόσφυγες.
Κοντά της έπλεε και σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, ωστόσο το πλήρωμά του δεν έκανε το παραμικρό για να τους σταματήσει.
Τελικά η λέμβος με τους μετανάστες ανέπτυξε ταχύτητα και πέρασε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, όμως κάποιοι από αυτούς έπεσαν στη θάλασσα. Αμεση ήταν η αντίδραση των ανδρών του λιμενικού που ξεκίνησαν επιχείρηση διάσωσης και περισυλλογή των μεταναστών που ήταν στο νερό.
Τότε το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής μπήκε στα ελληνικά νερά και πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς και απειλητικές ενέργειες εναντίον του περιπολικού σκάφους του Λιμεναρχείου Χίου. Μάλιστα αρχικά υπήρξαν πληροφορίες για προσπάθεια των Τούρκων να εμβολίσουν το σκάφος του λιμενικού, ωστόσο αυτές διαψεύστηκαν από την ελληνική πλευρά.
Παρά την επιθετική ενέργεια της τουρκικής ακτοφυλακής, οι Έλληνες λιμενικοί κατάφεραν να αποτρέψουν ένα νέο θερμό επεισόδιο, αλλά και να περισυλλέξουν ασφαλώς τους ανθρώπους που βρίσκονταν στη βάρκα και να τους μεταφέρουν ασφαλώς στο λιμάνι της Χίου.
Τελικά οι Έλληνες λιμενικοί περισυνέλεξαν τους μετανάστες, το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής έφυγε προς τα τουρκικά παράλια, χωρίς να υπάρξει κάποια συνέχεια στο εν λόγω περιστατικό.
Ετσι με αυτόν τον τρόπο η Τουρκία δείχνει τις προθέσεις της και τη νέα στρατηγική που ακολουθεί στο Αιγαίο. Η Αγκυρα φαίνεται ότι επιθυμεί να στήνει σκηνικά αμφισβήτησης, όπως στη Χίο. Αφήνει τις λέμβους με τους μετανάστες να ξεκινούν και να διασχίζουν τα τουρκικά χωρικά ύδατα, με τα πληρώματα της τουρκικής ακτοφυλακής να μην κάνουν τίποτα για να τις σταματήσουν. Στη συνέχεια και αφού οι μετανάστες περάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και κάποιοι από αυτούς βρεθούν στη θάλασσα, η τουρκική ακτοφυλακή μπαίνει στα ελληνικά χωρικά ύδατα, παρενοχλεί και παρεμποδίζει το σκάφος του λιμενικού στην επιχείρηση διάσωσης με τους άνδρες της να ισχυρίζονται πως το ΛΣ είναι αυτό που παραβιάζει τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας.
Με αυτόν τον τρόπο η Αγκυρα διευρύνει τις ζώνες αμφισβήτησης και είναι άγνωστο πότε και πώς θα επιχειρήσει να περάσει στη φάση της διεκδίκησης, όπως κάνει εξάλλου με τα Ίμια.
Το σκηνικό στο Αγαθονήσι
Υπενθυμίζεται πως στις 17 Μαρτίου στο Αγαθονήσι έχασαν τη ζωή τους 16 μετανάστες, ανάμεσά τους και επτά παιδιά. Το ξύλινο σκάφος στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στη θαλάσσια περιοχή του Πόρου.
Η επιχείρηση του Λιμενικού είχε ξεκινήσει στις 8.30 σήμερα το πρωί, όταν εντοπίστηκαν στις ακτές του νησιού δύο άνδρες και μία γυναίκα, που ενημέρωσαν για το ναυάγιο.
Και τότε όμως η Τουρκία διεκδίκησε την πατρότητα των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης
Η Αγκυρα εκμεταλλεύτηκε την τραγωδία του Αγαθονησίου και διεκδικεί την πατρότητα των επιχειρήεων διάσωσης.
Το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας εξέδωσε Navtex, από τον υδρογραφικό σταθμό της Σμύρνης, η οποία κάνει λόγο για εν εξελίξει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης σε τουρκική περιοχή (SAR Search And Rescue).