Στην πρόθεση της κυβέρνησης Τσίπρα να μη ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης από την Ευρώπη κυρίως για λόγους εσωτερικής σκοπιμότητας και στο σκεπτικισμό των Ευρωπαίων αναφέρεται η Die Welt.
Σε άρθρο με τίτλο: «Ξαφνικά η Ελλάδα δεν θέλει άλλα χρήματα από την Ευρώπη», η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η επιθυμία του Έλληνα πρωθυπουργού προκαλεί έκπληξη στην Ευρώπη καθώς η χώρα του επιβιώνει εδώ και οκτώ χρόνια με την οικονομική βοήθεια της Γηραιάς Ηπείρου και πολλοί στη Γερμανία αλλά και σε άλλα κράτη της ευρωζώνης θεωρούν ότι αυτό βολεύει τους Έλληνες να ζουν μια σχετικά άνετη ζωή «εις βάρος ξένων φορολογουμένων».
Αλλά στην Ελλάδα, σημειώνει, είναι διαφορετική η άποψη: «Υψηλή ανεργία, φτωχοποίηση κι ένα κράτος που έχει εκχωρήσει την κυριαρχία του στους πιστωτές. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 υποσχόμενος να απελευθερώσει τη χώρα από το μαστίγιο των πιστωτών. Μέχρι στιγμής δεν το έχει καταφέρει».
Ο αρθρογράφος της Welt επισημαίνει ότι «στην Αθήνα δεν έχουν συμφιλιωθεί όλα αυτά τα χρόνια με την ιδέα ότι η βοήθεια είναι συνδεδεμένη με σκληρούς όρους. Πολλοί δεν έχουν καν συνειδητοποιήσει πόσο μεγάλη είναι στην πραγματικότητα η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις. Το σύνθημα είναι “έξοδος [από τα μνημόνια] πάση θυσία”. Γι’ αυτό και ο Τσίπρας θέλει μια καθαρή έξοδο, χωρίς πρόσθετες βοήθειες και ως εκ τούτου χωρίς πρόσθετες προσπάθειες για λιτότητα».
Τονίζει ακόμη ότι πολλοί στην Ευρώπη δεν θα είχαν αντίρρηση καθώς οι διαρκείς διαπραγματεύσεις κάθε τρεις μήνες για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και λιτότητα και οι κόντρες των μελών της κυβέρνησης Τσίπρας με τους εκπροσώπους της Τρόικα για τις λεπτομέρειες της πολιτικής διάσωσης έχουν προκαλέσει δυσφορία, σε αντίθεση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία που αντιμετώπισε στοχοπροσηλωμένες τα προβλήματά τους.
«Εδώ και χρόνια οι δύο πλευρές είναι απογοητευμένες η μία από την άλλη. “Δεν πιστεύουν ότι η Ελλάδα -στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται – θα καταφέρει να τα βγάλει πέρα μακροπρόθεσμα χωρίς βοήθεια», είπε ένας εκπρόσωπος των θεσμών πριν από λίγο διάστημα. Αλλά θα ήταν ωραία να υπήρχε ησυχία για τρία, τέσσερα χρόνια.»
Η εφημερίδα γράφει ότι στην Ευρώπη δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το ζήτημα αν θα πρέπει να αφεθεί η Ελλάδα να πορευτεί μόνη της μετά τη λήξη του μνημονίου ή αν θα πρέπει να λάβει προληπτική γραμμή πιστωτικής στήριξης επειδή «είναι τεράστια η δυσπιστία προς την ελληνική πολιτική». «Και υπάρχουν σοβαροί λόγοι γι’ αυτό το μεγάλο σκεπτικισμό. Από τη μία πλευρά η κατάσταση της οικονομίας, που ναι μεν αναπτύσσεται αλλά με σαφώς ασθενέστερους ρυθμούς του αναμενομένου. Σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως στην Δικαιοσύνη και τη Δημόσια Διοίκηση καθυστέρησαν, όπως κι οι ιδιωτικοποιήσεις κρατικής περιουσίας. Η επιτυχία στην εξυγίανση έχει άλλη όψη. Αλλά και το βουνό χρέους της Ελλάδας παραμένει υψηλό: πέρυσι υπολογίστηκε στα περίπου 326 δισ. Ευρώ, ή 180% του ΑΕΠ».
H Welt σημειώνει ότι μία κατά το ήμισυ εξυγιασμένη Ελλάδα θα είναι σαφώς πιο ελκυστική για τους επενδυτές απ’ ό,τι μια χώρα μονίμως υποψήφια προς πτώχευση, αλλά «οι όποιες ελαφρύνσεις για το χρέος δεν θα γίνουν χωρίς περαιτέρω μεταρρυθμίσεις».
Η εφημερίδα σημειώνει ότι η εμμονή του Έλληνα πρωθυπουργού με την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης οφείλεται εν μέρει και σε εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, ενόψει εκλογών που θα πρέπει να γίνουν το αργότερο τον Οκτώβριο του ερχόμενου χρόνου. Και καταλήγει: «Αλλά στις δημοσκοπήσεις ο πρωθυπουργός κι ο αριστερός του συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σαφώς πίσω από τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία.
Ο Τσίπρας θα ήθελε να παραμείνει στην εξουσία. Αλλά κατά τη γνώμη των Ελλήνων ψηφοφόρων πέτυχε ελάχιστα σε σχέση με τις μεγάλες υποσχέσεις του 2015. Και μια λήξη του προγράμματος βοήθειας μαζί με κούρεμα του χρέους θα μπορούσε ίσως να αλλάξει κάτι»...