Το άγχος της τέταρτης αξιολόγησης για την υλοποίηση των 88 προαπαιτούμενων έχει καταλάβει Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο, κάτι που επισφραγίστηκε από την επιλογή του πρωθυπουργού να τοποθετηθεί και ζητήσει δημόσια από τους υπουργούς του να ανεβάσουν στροφές.
Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως μόνο υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης των μνημονιακών υποχρεώσεων θα ληφθούν αποφάσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Που είναι επίσης βασική προϋπόθεση για την ασφαλή επάνοδο στις αγορές. Πράγμα που σημαίνει ότι το πολιτικό αφήγημα Τσίπρα περί…καθαρής εξόδου κρίνεται από την πλήρωση των παραπάνω.
Σφιχτό χρονοδιάγραμμα
Έτσι, οι αναφορές του πρωθυπουργού ότι «δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός» και η προτροπή «όσοι έχουν αντιρρήσεις να το πουν τώρα» δεν ήταν τυχαίες. Και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida μόλις έκλεισαν οι πόρτες του υπουργικού συμβουλίου, ακολούθησε έτερο καμπανάκι από το οικονομικό επιτελείο. Το λόγο έλαβαν τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (καθώς και οι κκ Χουλιαράκης και Δραγασάκης). Με αρμόδιες πηγές να μεταφέρουν ότι μύχιος φόβος της κυβέρνησης είναι πως «αν δεν υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα τώρα, αυτά θα την συνοδεύσουν και μετά».
Με το χρόνο επομένως να κυλάει αντίστροφα και ορόσημο την 21η Ιουνίου, τα περιθώρια στενεύουν και μετά το Πάσχα θα πρέπει να κλείσουν και τα δύσκολα προαπαιτούμενα για να αποδευχθεί τυχόν εμπλοκή.
Ξορκίζουν το σύνδρομο της τελευταίας στιγμής
Από το Μαξίμου,αυτό που αφήνουν να εννοηθεί είναι ότι πολλά παραγωγικά υπουργεία εμφανίζουν το «σύνδρομο» να είναι σε εκκρεμότητα ακανθώδη ζητήματα για την τελευταία στιγμή. Εξηγώντας ότι δεν πρόκειται για θέμα προσώπων, αλλά κυρίως για μια διαπραγματευτική αντίληψη που ενίοτε επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης.
Ιδιωτικοποιήσεις (με αιχμή τα ενεργειακά) και δημόσια διοίκηση (με την επιλογή των γενικών γραμματέων) είναι τα πιο δύσκολα πεδία στα οποία η κυβέρνηση θα κληθεί να σπάσει αυγά, με αντίπαλο όμως κυρίως τον εαυτό της αλλά και το κόμμα.!