Γερμανικός τύπος: «Ανοιχτό» το ενδεχόμενο χρεοκοπίας στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Γερμανικός τύπος: «Ανοιχτό» το ενδεχόμενο χρεοκοπίας στην Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα χρήματα από την εκταμίευση του δεύτερου πακέτου στήριξης δεν αρκούν για να σωθεί η Ελλάδα. Αυτό εκτιμούν οι περισσότερες Γερμανικές εφημερίδες που όπως επισημαίνουν χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία της χώρας αλλιώς το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας παραμένει «ανοιχτό».

Σε άρθρο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει ότι: «Με το κούρεμα και τα δάνεια μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο τα συμπτώματα της κρίσης. Όσο η ευρωζώνη δίνει απλά χρήματα στην Αθήνα χωρίς να συμβάλλει στην αλλαγή των δομών, σταθεροποιεί απλά το γνωστό πελατειακό σύστημα».

Η Süddeutsche Zeitung παρατηρεί: «Εξαρτάται τώρα πια από τους Έλληνες αν η ευρωζώνη θα κερδίσει το στοίχημα που έχει βάλει με το μέλλον. Το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας παραμένει. Η Ελλάδα έχει χάσει πολύτιμο χρόνο στην διαδικασία εφαρμογής των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Οι σκληρές θυσίες κάνουν όλο και περισσότερους Έλληνες να υιοθετούν μια τακτική απόλυτης άρνησης σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, μια στάση που ενδέχεται να σπρώξει την Ελλάδα οριστικά στο περιθώριο.

Συνδικαλιστές προσπαθούν τώρα να σαμποτάρουν τη συμμετοχή των συνταξιοδοτικών ταμείων στο κούρεμα και συνεπώς όλη τη προσπάθεια της κυβέρνησης. Το γεγονός αυτό οδηγεί αναπόφευκτα στο συμπέρασμα ότι, αν οι Έλληνες δεν βοηθήσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους, τότε κανείς δεν μπορεί να τους βοηθήσει».

Η εφημερίδα Westfalenpost αναφέρει: «Από εδώ και στο εξής οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι εντοπίζονται πια στην ίδια την Ελλάδα. Ο λόγος για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και την ανοχή ή καλύτερα τις αντοχές των Ελλήνων. Τα προγράμματα λιτότητας πρέπει να γίνουν πράξη, τα δημοσιονομικά να εξυγιανθούν και η αποκρατικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων να προχωρήσει με συνέπεια, έτσι ώστε να μειωθεί το χρέος στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020».

Η εφημερίδα Die Welt τέλος, σχολιάζει: «Επενδυτές που κινούνται με βάση τη λογική θα αποφύγουν στο μέλλον να δανείσουν χώρες με υψηλό χρέος και σε καμιά περίπτωση όπως συνηθίσαμε τα τελευταία χρόνια με πολύ χαμηλά επιτόκια. Έτσι όμως γίνεται ολοένα και δυσκολότερη μια πολιτική, η οποία στηρίζεται στο νέο δανεισμό. Η εποχή στην οποία οι πολιτικοί έπειθαν τους ψηφοφόρους να τους ψηφίσουν αυξάνοντας τις δημόσιες δαπάνες μοιάζει να έχει παρέλθει. Πολλοί πολιτικοί σε διάφορες χώρες θα πρέπει να αναζητήσουν πλέον μια διαφορετική τακτική, ένα διαφορετικό προφίλ. Και αυτό δεν αποτελεί οπωσδήπ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ