Ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης Ερκι Λιίκανεν, πιθανός διάδοχος του Μάριο Ντράγκι - iefimerida.gr

Ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης Ερκι Λιίκανεν, πιθανός διάδοχος του Μάριο Ντράγκι

O κεντρικός Φινλανδός τραπεζίτης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί η θητεία του 67χρονου Έρκι Λιίκανεν ως κεντρικού τραπεζίτη της Φινλανδίας να λήγει τον Ιούλιο, η συνταξιοδότησή του όμως μπορεί να αργήσει, καθώς εμφανίζεται ως συμβιβαστικός υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ.

Αυτό προκύπτει από δημοσίευμα των Financial Times, στο οποίο επισημαίνεται ότι στα 14 χρόνια που βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, ο Λιίκανεν έχει μετακινηθεί από υπέρμαχος της αυστηρής νομισματικής πολιτικής σε μια μετριοπαθή στάση, έχοντας αποδεχθεί τα ιδιαιτέρως χαλαρά μέτρα που πήρε η ΕΚΤ για να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη κρίση από την δεκαετία του 1920.

Αυτή η μεταστροφή αναμένεται να τον βοηθήσει στη μάχη για τη διαδοχή του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η θητεία του οποίου λήγει τον Νοέμβριο του 2019, σημειώνεται στο δημοσίευμα. Ο Γερμανός Γενς Βάιντμαν είναι το φαβορί για τη θέση. Ωστόσο, άτομα με γνώση του θέματος θεωρούν ότι ο Λιίκανεν βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τον πρόεδρο της Bundesbank για να επικρατήσει.

Ενώ είναι ο πιο Βόρειος μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ – μεγάλωσε στην πόλη Μικέλι, που είναι 200 και πλέον χιλιόμετρα βόρεια του Ελσίνκι – ο Λιίκανεν έχει ζητήσει υπομονή σε ό,τι αφορά την περιστολή των μέτρων δημοσιονομικής στήριξης, τα οποία έχουν επικρίνει αξιωματούχοι από τη Γερμανία και άλλες βόρειες χώρες.

Ο ίδιος πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει την πιθανότητα να γίνει ίσως ο επόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ. «Ήμουν, για πάρα πολλά χρόνια στη ζωή μου, πάντα πολύ νέος. Τώρα είμαι πολύ μεγάλος; Όχι, δεν θα πω τίποτα, ας το αφήσουμε», δήλωσε ο Λιίκανεν στους FT.

Σε ό,τι αφορά πάντως την περιστολή των μέτρων της ΕΚΤ για τη στήριξη της οικονομίας, ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης αρνήθηκε να συζητήσει το όποιο χρονοδιάγραμμα για τέτοιου είδους κινήσεις, αλλά δήλωσε ότι η πορεία προς την κανονικότητα πρέπει να είναι ελεγχόμενη.

«Η έξοδος είναι σαν μαραθώνιος: πρέπει να είσαι υπομονετικός στην αρχή, επίμονος στη μέση και συνετός στο τέλος», δήλωσε στους FT, σε μια αναφορά που αποτυπώνει την εμπειρία του από τους «περίπου 50» μαραθωνίους στους οποίους έχει συμμετάσχει ως δρομέας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Financial Times

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ