Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν στη Νέα Δημοκρατία οι κυβερνητικοί χειρισμοί στα εθνικά θέματα.
Και αυτή είναι η ευγενική διατύπωση που κάνουν στην Πειραιώς για τα όσα διαδραματίζονται γύρω από το Σκοπιανό και τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση παρακολουθούν με προσοχή την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα και τις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν που ανεβάζουν διαρκώς το θερμόμετρο στις σχέσεις των δύο χωρών. Στέκονται όμως και στις κινήσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων, που φαίνεται, να ακολουθούν δύο τελείως διαφορετικές γραμμές, τακτική που χαρακτηρίζεται άκρως επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο τούρκος Πρόεδρος είχε επισκεφτεί την Ελλάδα, προβάλλοντας τις προκλητικές θέσεις του, για αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης, εντός του Προεδρικού Μεγάρου, ενώ, λίγο αργότερα, μετά τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, ακολούθησαν οι κοινές τους δηλώσεις μέσα σε φορτισμένο κλίμα. Όπως σημειώνουν στελέχη της ΝΔ, τότε ο κ. Κοτζιάς είχε σπεύσει στη Βουλή να μιλήσει για μια πολύ επιτυχημένη επίσκεψη, την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου είχε φροντίσει να εξαφανίσει από το κάδρο της επίσκεψης τον Πάνο Καμμένο.
Χρειάστηκαν μόλις λίγοι μήνες, για να φτάσουμε από την «επιτυχημένη» επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, στις τεταμένες σχέσεις που υπάρχουν σήμερα, με επεισόδια μεταξύ του λιμενικού των δύο χωρών στο Αιγαίο, τη σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών και τη ρητορική της αυξανόμενης έντασης από την πλευρά της Τουρκίας.
«Τα γεγονότα αυτά αποδεικνύουν την ανακολουθία της κυβέρνησης και πως αντιμετωπίζει με επιπολαιότητα τα εθνικά θέματα», σημείωνε μιλώντας στο iefimerida, στέλεχος της Πειραιώς, συμπληρώνοντας πως «έχει φανεί η γύμνια της, στην ορθή ανάλυση και αποτίμηση των τουρκικών κινήσεων».
Ο Καμμένος, τα εθνικά θέματα και η πολιτική του επιβίωση
Ταυτόχρονα στη ΝΔ, παρατηρούν ότι ο κ. Καμμένος διατηρεί μια δική του γραμμή απέναντι στην Τουρκία, επιλέγοντας από την πρώτη στιγμή, να μιλά σε υψηλούς τόνους, με αποκορύφωμα τα όσα είπε χθες σε δημοσιογράφους στη Βουλή.
«Το παραλήρημα του κ. Καμμένου είναι ανάξιο σχολιασμού. Είναι άλλωστε ανάξιος ο ίδιος για τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας», ήταν το σχόλιο της Πειραιώς. Η εκτίμηση για τη συμπεριφορά αυτή, του κ. Καμμένου, από έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη, είναι πως πολύ πιθανό, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, να κινείται σε αυτή τη γραμμή σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, γι αυτό και δεν αποδοκιμάζεται η συμπεριφορά του. Η δημοσκοπική κατάρρευση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που κινούνται σε όλες τις μετρήσεις, λίγο πάνω από τη μονάδα και κάνουν αδύνατη την είσοδο τους στην επόμενη Βουλή, είναι η αιτία για την διπλή κυβερνητική γραμμή, σημειώνουν τα ίδια στελέχη.
Με λίγα λόγια, ο υπουργός Άμυνας, σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, κινείται σε έναν δικό του δρόμο στα εθνικά θέματα, χρησιμοποιώντας τους υψηλούς τόνους, για λόγους πολιτικής επιβίωσης, του ίδιου και του κόμματος του, είναι η άποψη που κυριαρχεί στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Το ίδιο συμβαίνει και με το ζήτημα των Σκοπίων. Και σε αυτό το κρίσιμο εθνικό θέμα η κυβέρνηση εμφανίζεται με δύο γραμμές. Η μια είναι αυτή του κ. Κοτζιά, που αποτελεί τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως δηλώνουν από τη ΝΔ και η άλλη είναι αυτή του κ. Καμμένου.
Σε αυτή την ανάλυση βασίζεται και η δήλωση της εκπροσώπου τύπου της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη, στη συνέντευξη της στον ΣΚΑΙ, όταν ρωτήθηκε για την άρνηση του κ. Μητσοτάκη, να ενημερωθεί ο ίδιος από τον κ. Κοτζιά για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ, «Δεν αρχίζει ο κ. Κοτζιάς την ενημέρωση από τον κ. Καμμένο πρώτα που τον έχει στην Κυβέρνησή του και που είναι και πολιτικός Αρχηγός; Είναι ο μικρός εταίρος της Κυβέρνησης. Μια και θέλει να ενημερώνει πολιτικούς Αρχηγούς, να ξεκινήσει από το δικό του άνθρωπο», ήταν το σκωπτικό σχόλιο της κας Σπυράκη.