H πρόσφατη απέλαση έξι Τούρκων πολιτών από το Κόσοβο, για τους φερόμενους δεσμούς τους με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, προκάλεσε αναταραχή, αλλά δεν είναι η μοναδική διπλωματική αψιμαχία της Τουρκίας, γράφει η El Pais.
Μάλιστα, η ισπανική εφημερίδα τονίζει ότι από τις εντάσεις μεταξύ της Αγκυρας και άλλων χωρών, εκείνη με την Αθήνα έχει τα πιο ανησυχητικά χαρακτηριστικά.
«Για πολλοστή φορά η Άγκυρα επαναδιεκδίκησε αυτή την εβδομάδα την κυριαρχία επί των Ιμίων, στο Αιγαίο - ζήτημα που παραλίγο να προκαλέσει πόλεμο μεταξύ των δυο χωρών το 1996 – καθώς η Τουρκία θεωρεί τα Βαλκάνια φυσική προέκταση ως εύφορο έδαφος για την οικονομική και πολιτική επιρροή της (σε τέτοιο σημείο που όχι λίγοι τοπικοί εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι η Ε.Ε, κάπως διστακτικά, αφήνει στην περιοχή το πεδίο ελεύθερο στην Άγκυρα και το Κρεμλίνο). Πέρα από την άφθονη παρουσία των τουρκικών εταιρειών (μεγάλων κατασκευαστικών και χρηματοοικονομικών εταιρειών) η Άγκυρα με δυσκολία αποκρύπτει την ιδεολογική της διείσδυση», γράφει η El Pais, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, αλλά και τους 2 Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη.
«Από τον Ιούλιο του 2016, αμέσως μετά το πραξικόπημα, η Άγκυρα απαιτεί την έκδοση οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έχουν καταφύγει στην Ελλάδα, μια υπόθεση που είναι πιθανό να επιδεινωθεί μετά τη σύλληψη και φυλάκιση στην Αδριανούπολη δύο Ελλήνων στρατιωτικών που πέρασαν κατά λάθος τα σύνορα», γράφει.