Στην εφαρμογή των όσων προβλέπει το πρόγραμμα προσαρμογής στρέφεται, πλέον το οικονομικό επιτελείο, έτσι ώστε να μη πέσει στο «κενό» το «ψαλίδισμα» του χρέους κατά 105 δισ ευρώ κι αυτό είναι που τόνισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος τόσο στην εισήγηση του στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου όσο και στο διάγγελμα του προς τους πολίτες.
Κεντρικός στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% το 2014 από πρωτογενές έλλειμμα 0,5% φέτος και για να καταστεί αυτό δυνατό, θα πρέπει αφενός να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την επόμενη διετία, που θα ανέλθουν στο 5% του ΑΕΠ δηλαδή περίπου 10,5 δισ ευρώ, αφετέρου να επιστρέψουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το τελευταίο τρίμηνο του 2013.
Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, η δέσμη των πρόσθετων μέτρων που θα πρέπει να έχει ανακοινωθεί έως τον Ιούνιο, προβλέπει τη μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο, με στόχο να εξοικονομηθούν 3,2 δισ ευρώ έως το 2015. Πώς θα καταστεί αυτό δυνατό;
Με μείωση των μισθών κατά 10% μεσοσταθμικά στα ειδικά μισθολόγια (δικαστικοί, ένστολοι, πανεπιστημιακοί, γιατροί του ΕΣΥ, διπλωμάτες), με την αναθεώρηση του συστήματος προαγωγών, με μείωση του προσωπικού και υποχρεωτικές αποχωρήσεις 15.000 υπαλλήλων έως το τέλος του έτους, με κλείσιμο και συγχωνεύσεις φορέων απ' όπου υπολογίζεται ότι μπορούν να εξοικονομηθούν περίπου 2,1 δισ ευρώ έως το 2015.
Στο «πακέτο» του Ιουνίου συμπεριλαμβάνεται η μείωση των κοινωνικών δαπανών κατά 6,3 δισ ευρώ και... «εργαλεία» τις ψηφισθείσες μειώσεις κύριων- επικουρικών συντάξεων, την εξάλειψη ληξιπρόθεσμων οφειλών- ελλειμμάτων στα Ταμεία εφάπαξ, τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, τη μείωση των κοινωνικών επιδομάτων κατά 2,1 δισ ευρώ ως το 2015.
Κι επειδή «πακέτο» χωρίς φορολογικά μέτρα δεν γίνεται, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το νέο Φορολογικό, το οποίο μπορεί να λέγεται ότι θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, αλλά μια ματιά στις παραμέτρους του δείχνει ότι κρύβει επιβαρύνσεις.
Ειδικότερα, το νέο Φορολογικό θα προβλέπει την εξάλειψη φοροαπαλλαγών και προνομιακών καθεστώτων φορολόγησης, την απλοποίηση του ΦΠΑ με πιθανή ενοποίηση συντελεστών, την απλοποίηση της φορολόγησης της ιδιοκτησίας, την αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών.