Εμπορικός πόλεμος: Κινεζικά αντίποινα με δασμούς σε 128 αμερικανικά προϊόντα - iefimerida.gr

Εμπορικός πόλεμος: Κινεζικά αντίποινα με δασμούς σε 128 αμερικανικά προϊόντα

Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Δεν θέλουμε εμπορικό πόλεμο, αλλά ούτε και τον φοβόμαστε», είχε διαμηνύσει υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος στα τέλη Μαρτίου, όταν επέβαλαν οι ΗΠΑ δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και άνθρακα.

Και το Πεκίνο έκανε πράξη την απειλή του για αντίποινα στην Ουάσιγκτον ανακοινώνοντας την επιβολή επιπρόσθετων εισαγωγικών δασμών ύψους έως και 25% σε 128 αμερικανικά προϊόντα που εισάγονται στη χώρα -κατεψυγμένο χοιρινό κρέας, κρασί, φρούτα, ξηρούς καρπούς διαφόρων ειδών...- ε ένα δελτίο Τύπου του κινεζικού υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με το κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, οι δασμοί αυτοί συνδυαστικά θα έχουν κόστος ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων για αμερικανικές εταιρείες.

Ο κατάλογος των προϊόντων στα οποία επιβάλλονται οι νέοι δασμοί -το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή σήμερα- αντιστοιχεί σε εκείνον που είχε δημοσιοποιήσει το Πεκίνο την 23η Μαρτίου.

Η κινεζική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει από τον περασμένο μήνα ότι θα επέβαλε τους δασμούς αυτούς σε αντίποινα για την κίνηση της Ουάσινγκτον, εγείροντας φόβους περί ξεσπάσματος εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Γιατί έχουν σημασία τα κινεζικά αντίμετρα

Πρόκειται για την τελευταία κλιμάκωση στην εμπορικό κόντρα του Πεκίνου με την Ουάσιγκτον που ανακοίνωσε δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στο αλουμίνιου από τις 23 Μαρτίου με προσωρινές εξαιρέσεις για κάποιες χώρες, αλλά όχι την Κίνα. Ο Τραμπ έχει απειλήσει ακόμη να επιβάλει δασμούς ύψους κάπου 50 δισ δολαρίων ε κινεζικά αγαθά κατηγορώντας το Πεκίνο για κλοπή αμερικανικής πνευματικής ιδιοκλτησίας.

Η σημασία των δεσμών που επιβάλλει το Πεκίνο στο εισαγόμενο χοιρινό είναι τεράστια γιατί η χώρα καταναλώνει τις μεγαλύτερες ποσότητες χοιρινού παγκοσμίως και αναμένεται να πλήξει την αντίστοιχη αμερικανική βιομηχανία, που ήδη δεχόταν πιέσεις από τη χαμηλότερη ζήτηση στην Κίνα. Oι ΗΠΑ εξήγαγαν πέρυσι στην Κίνα προϊόντα χοιρινού κρέατος κόστους 1,1 δισ δολαρίων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κίνα ΗΠΑ δασμοί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ