«Εγκληματικοί χειρισμοί» από Γεωργίου και Παπακωνσταντίνου στο Έλλειμμα - iefimerida.gr

«Εγκληματικοί χειρισμοί» από Γεωργίου και Παπακωνσταντίνου στο Έλλειμμα

«Εγκληματικοί χειρισμοί» από Παπακωνσταντίνου και Γεωργίου στο Έλλειμμα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενδείξεις για εγκληματικούς χειρισμούς από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, και τον προϊστάμενο της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, στην υπόθεση του Ελλείμματος του 2009, προκύπτουν από τον φάκελο του Γρηγόρη Πεπονή.

Μετά τον έλεγχο μίας σειράς εγγράφων, που υπάρχουν στον φάκελο που ερευνά η Εξεταστική Επιτροπή στην Βουλή, και ιδιαίτερα οι επιστολές του Ανδρέα Γεωργίου, αφήνουν υποψίες για καθοδήγηση από την Eurostat, προκειμένου να διογκωθεί το έλλειμμα. Σύμφωνα με αυτές τις υποψίες, προστέθηκαν στο έλλειμμα, δαπάνες που άλλα ευρωπαϊκά κράτη δεν συνυπολογίζουν.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται το περίφημο swap της Goldman Sachs αλλά και οι δαπάνες 17 ΔΕΚΟ που είχαν ως συνέπεια να εκτοξεύσουν τους δείκτες, να διασύρουν ακόμα περισσότερο την ήδη τραυματισμένη εικόνα της χώρας, να απογειώσουν τα spreads και εν τέλει να διευκολύνουν την είσοδο της χώρας στο ΔΝΤ.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τα μέλη της επιτροπής εντυπωσιάστηκαν όχι μόνο από την κατάθεση που έδωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Νίκος Λογοθέτης, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι «η συνεχής αύξηση του ελλείμματος από τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 και μετά, στατιστικά τουλάχιστον συσχετίζεται με την αύξηση των spreads» τονίζοντας πως ήταν «πολιτική επιλογή» ο υπολογισμός του ελλείμματος με εργαλεία που δεν προτιμούνται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και από σχετική στατιστική μελέτη που κατέθεσε στην επιτροπή.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Νίκος Λογοθέτης, δήλωσε μάλιστα πως η αύξηση του ελλείμματος από τις εκλογές του 2009 και μετά είναι ταυτόσιμη τατιστικά με την αύξηση των spreads τονίζοντας πως ήταν «πολιτική επιλογή» ο υπολογισμός του ελλείμματος με εργαλεία που δεν προτιμούνται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και από σχετική στατιστική μελέτη που κατέθεσε στην επιτροπή.

Σύμφωνα λοιπόν με την μελέτη του Ανδρέα Λογοθέτη «Από τον Οκτώβριο του 2009 και μετά άρχισαν να εκτοξεύονται τα spreads των ελληνικών 10-ετών ομολόγων εμποδίζοντας έτσι την έξοδο της Ελλάδος στην αγορά για τις δανειακές της ανάγκες και με συνέπεια την ένταξη της Ελλάδος στο μνημόνιο». Αναφορικά με την εκτόξευση των spreads ο Ανδρέας Λογοθέτης αποτυπώνει στατιστικά, συγκεκριμένους δείκτες. Η εκτόξευση αυτή σύμφωνα με τον πίνακα που δημοσιεύει το protothema.gr έχει ως εξής:

«Εγκληματικοί χειρισμοί» από Γεωργίου και Παπακωνσταντίνου στο Έλλειμμα | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ