Το γεγονός ότι η υγεία της κόρης του ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, Γιούλια Σκριπάλ βελτιώνεται ταχύτατα, είναι μια ένδειξη ότι η ίδια και ο πατέρας της δεν δηλητηριάσθηκαν με τον νευροπαραλυτικό παράγοντα Novichok (Νοβιτσόκ), εκτιμά ο ρώσος εμπειρογνώμων Ίγκορ Νικούλιν.
Ο ρώσος εμπειρογνώμων, ο οποίος υπήρξε μέλος της επιτροπής του ΟΗΕ για τα βιολογικά όπλα. καταλήγει στο συμπέρασμα αυτό με αφορμή την ραγδαία βελτίωση της κατάστασης της υγείας της Γιούλια Σκριπάλ, στην οποία αναφέρθηκε εκ νέου σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, το οποίο μετέδωσε ότι η 33χρονη γυναίκα μπορεί πλέον να τρώει και να πίνει. Χθες έγινε γνωστό ότι η Σκριπάλ επανέκτησε τις αισθήσεις της και μπορεί να μιλάει.
«Αυτές είναι καλές ειδήσεις» λέει ο Ίγκορ Νικούλιν, επισημαίνοντας ότι το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει ότι για την δηλητηρίαση της μάλλον δεν χρησιμοποιήθηκε η ουσία Α-234 Novichok, στην οποία αναφέρθηκε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Ο ίδιος θεωρεί ότι ήταν «εντελώς αδύνατον» να χρησιμοποιηθεί ο νευροπαρλυτικός αυτός παράγοντας, υποστηρίζοντας ότι αν είχε γίνει κάτι τέτοιο «και οι δύο Σκριπάλ δεν θα ζούσαν», «ούτε θα είχαν πιθανότητες να ζήσουν» «αν στα δύο-τρία πρώτα λεπτά δεν τους κάνανε ένεση με αντίδοτο».
Ο Νικούλιν θεωρεί ότι «για την ουσία А-234 οι αμερικανοί και οι βρετανοί ξέρουν σήμερα πολύ περισσότερα απ’ ότι εμείς, καθώς ασχολούνται με αυτήν τουλάχιστον 25 χρόνια». «Στο διάστημα αυτό –λέει ο Νικούλιν– με το υπάρχον επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης τους και της τεχνολογίας τους, μπορούσαν ήδη να έχουν κάνει κάτι. Κάτι διαφορετικό, που θα ήταν ανάλογο». Υποστηρίζει ότι και «οι βρετανοί εμπειρογνώμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι πρόκειται για παρεμφερή ουσία με αυτήν που παρασκευάστηκε επί Σοβιετικής Ένωσης». Εκτιμά μάλιστα με βάση αυτή τη συλλογιστική, ότι ο παράγοντας που χρησιμοποιήθηκε στην δηλητηρίαση «είτε έχει πιο ασθενή δράση, είτε οι βρετανοί δημιούργησαν ένα τόσο αποτελεσματικό αντίδοτο, το οποίο μπορούν να δώσουν σε ενέσιμη μορφή και το άτομο να επιβιώσει».
Ο ρώσος ειδικός είναι πεπεισμένος ότι όλη «αυτή η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε υπό τον πλήρη έλεγχο των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών» και πως όταν αυτό συνέβη «ήταν σε ετοιμότητα το προσωπικό των πρώτων βοηθειών, το οποίο γνώριζε ποια ένεση πρέπει να κάνει στους παθόντες».
Ο Νικούλιν μιλάει μάλιστα για δύο εκδοχές σ’ αυτήν την περίπτωση. «Είτε πρόκειται για παραποίηση των αποδείξεων, είτε πρόκειται για μια διαφορετική ουσία, λιγότερο τοξική». Θεωρεί μάλιστα το περιστατικό ως μια σχεδιασμένη πρόκληση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.
Πηγή: ΑΠΕ