Την ανησυχία του για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στη Λέσβο και τη διαχείριση των ιατρικών προβλημάτων τους εκφράζει το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Αφορμή στάθηκε η αναζωπύρωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά, αλλά και η παγκόσμια κατακραυγή για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στη Μόρια.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι είναι σε ετοιμότητα και επισημαίνει πως ήδη βρίσκεται στη Λέσβο κλιμάκιο του Οργανισμού, συνοδευόμενο από τον αντιπρόεδρο Άγη Τερζίδη, για να συμβάλει στο συντονισμό των Δομών Πρώτης Φιλοξενίας 375 προσφύγων-μεταναστών, εκ των οποίων τα 100 είναι παιδιά, που έχουν καταφθάσει τις τελευταίες ώρες στο νησί.
Σε ένα τρίμηνο οι ροές αυξήθηκαν 33%
Την αύξηση των προσφυγικών ροών ανακοίνωσε στη Βουλή και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας, οι προσφυγικές ροές το πρώτο τρίμηνο του 2018 αυξήθηκαν κατά 33%, προσθέτοντας ότι μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχει ψηφιστεί νέος νόμος για την επιτάχυνση και οργάνωση της διαδικασίας απονομής ασύλου.
Ο υπουργός χαρακτήρισε το προσφυγικό εθνικό ζήτημα που χρειάζεται εθνική γραμμή και προανήγγειλε επίσκεψη στην Τουρκία για επαφές με τον Τούρκο ομόλογό του, καθώς οι αναγκαστικές επιστροφές είναι δύσκολες. «Θα πάρουμε επιπλέον μέτρα», είπε και επεσήμανε την ανάγκη να απαιτήσουμε ως χώρα κοινούς μηχανισμούς ασύλου σε σχέση με ΕΕ, μεγαλύτερη βοήθεια σε προσωπικό και να δοθούν λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Νew Υork Τimes: Νησί της απελπισίας
Τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στη Μόρια και άλλους αυτοσχέδιους καταυλισμούς στη Λέσβο αναδεικνύει σε ρεπορτάζ της μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου, οι New York Times.
Η αμερικανική εφημερίδα περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα τη ζωή στο νησί του ανατολικού Αιγαίου για εκείνους που αποτόλμησαν το ταξίδι της ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη διακινδυνεύοντας τις ζωές τους, πολλοί προερχόμενοι από τις εμπόλεμες ζώνες της Συρίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν.
Αθλιες συνθήκες
«Η Μόρια είναι το πιο πυκνοκατοικημένο μέρος στον κόσμο, αν υπολογίσεις όσους ζουν ανά τετραγωνικό μέτρο» λέει ο διευθυντής του κέντρου. Η αυτοψία που έκανε η ανταποκρίτρια της αμερικανικής εφημερίδας είναι συγκλονιστική:
«Η βροχή διαπερνά τις σκηνές και υπάρχει έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος και ζεστού νερού στους λουτήρες, ακόμη και τον χειμώνα. Τα αποχωρητήρια και οι ντουζιέρες είναι γεμάτα ακαθαρσίες. Η τροφή, όσο άσχημη κι αν είναι, συχνά τελειώνει. Οι ουρές -για τα πάντα- είναι ατελείωτες. Συχνά ξεσπούν καβγάδες. Η βία, οι κλοπές και οι βιασμοί είναι διαρκείς απειλές.
Μερικές φορές οι άνδρες κόβουν ξύλα και ανάβουν φωτιές στα αντίσκηνά τους προσπαθώντας να ζεσταθούν, πράγμα που έχει προκαλέσει δυστυχήματα και τρεις νεκρούς πέρυσι στη Μόρια. (...) Άλλους μετέφερε ο κρατικός μηχανισμός σε αυτοσχέδιο καταυλισμό, όχι πολύ καλύτερο, κοντά στη Μόρια, σε έναν ελαιώνα».
Θύματα βιασμών
Οι New York Times στέκονται και στην περίπτωση μιας 30χρονης Αφγανής, η οποία το έσκασε πριν από ενάμιση χρόνο από το σπίτι της, όπου απειλούσε να τη σκοτώσει ο άνδρας της και φθάνοντας στην Τουρκία την πούλησαν σε έναν δουλέμπορο, που την κρατούσε κλεισμένη σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, χωρίς τροφή επί μία εβδομάδα και τη βίαζε καθημερινά. «Όταν έφθασε τελικά στη Μόρια, τα πράγματα έγιναν χειρότερα. “Ήθελα να αυτοκτονήσω όταν είδα την κατάσταση”, είπε. Στην αρχή δεν υπήρχε χώρος για αυτή στους κατάμεστους τομείς που διαχωρίζουν τις γυναίκες από τους άνδρες και αναγκάστηκε να κοιμάται σε μεικτό αντίσκηνο. Μια νύχτα χάθηκε μέσα στο σκοτάδι και βρέθηκε στο δάσος της Μόριας. Ένας άνδρας την άρπαξε και τη βίασε. Η γυναίκα πήγε στην αστυνομία, κατέθεσε μήνυση, αλλά την έστειλαν πίσω στη Μόρια...».
Αυξάνονται οι ροές
«Πρέπει να αυξήσουμε τη ροή των προσφύγων από την Ελλάδα προς την Τουρκία και να μειώσουν τη ροή από την Τουρκία προς την Ελλάδα», δήλωσε στην εφημερίδα Έλληνας αξιωματούχος της ΕΕ.
Όμως, όπως διαπιστώνει η ανταποκρίτρια Ιλιάνα Μάγκρα, η επαναπροώθηση προσφύγων δεν λειτουργεί: μόνο 64 εστάλησαν πίσω στην Τουρκία από τον Ιανουάριο, ενώ έφθασαν 2.698 στο νησί των 86.000 κατοίκων.