Στον εισαγγελέα η υπόθεση για το καρτέλ στο ρύζι - iefimerida.gr

Στον εισαγγελέα η υπόθεση για το καρτέλ στο ρύζι

Στον εισαγγελέα η υπόθεση για καρτέλ στο ρύζι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι έλεγχοι και τιμοληψίες της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς τις προμηθεύτριες εταιρείες που διαθέτουν το ρύζι έδειξαν πως έχει δημιουργηθεί καρτέλ με κέρδη 400%.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης παραπέμψε στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δημήτρη Κυριτσάκη το φάκελο με ελέγχους. Το θέμα έφερε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Μπεντενιώτης, με επίκαιρη ερώτησή του για τις διαφορές των τιμών των τροφίμων από το χωράφι στο ράφι.

Σύμφωνα με το «Εθνος», ο κ. Ξυνίδης έκανε γνωστό ότι ζήτησε από τους κ. Τέντε και Κυριτσάκη τη διερεύνηση για τυχόν παραβάσεις των βιομηχανιών παραγωγής ρυζιού αλλά και των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Η ΥΠΕΑ φαίνεται πως διαπίστωσε για όλο το 2011 ενιαίες τιμές λιανικής από συγκεκριμένες αλυσίδες, όπου τύποι ρυζιού σε συσκευασίες 500 γρ. πωλούνταν προς 1,30 με 1,40 ευρώ. Την ίδια στιγμή, από τις έρευνες προέκυψε ότι οι τιμές χονδρικής, αφαιρούμενων των εκπτώσεων προς τους λιανέμπορους, πιστωτικών σημειωμάτων κ.λπ, κυμαίνονταν για τις δύο μεγάλες εταιρείες στον χώρο του ρυζιού από 0,77 έως 0,96 ευρώ.

Το παράδοξο που βρήκαν οι υπηρεσίες της ΥΠΕΑ ήταν ότι οι τιμοκατάλογοι χονδρικής που αποστέλλουν οι βιομηχανίες στο υπουργείο Ανάπτυξης είναι υψηλότεροι από αυτούς της λιανικής. Συγκεκριμένα, εμφάνιζαν ως τιμή χονδρικής περίπου τα 1,45 με 1,50 ευρώ, ενώ, όπως προαναφέρθηκε, οι τιμές λιανικής ήταν στα 1,30 με 1,40 ευρώ. Η ερμηνεία που μπορεί να δοθεί σε αυτό είναι πως οι υποβαλλόμενοι τιμοκατάλογοι χονδρικής είναι εικονικοί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ