Στα 494 εκατ. ευρώ ο τζίρος της Wind το 2017- Επενδύσεις έως 105 εκατ. ευρώ για φέτος - iefimerida.gr

Στα 494 εκατ. ευρώ ο τζίρος της Wind το 2017- Επενδύσεις έως 105 εκατ. ευρώ για φέτος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το 2017 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τη Wind Hellas όπου κύκλος εργασιών και κέρδη αυξήθηκαν ενώ σφραγίστηκε η αναπτυξιακή τροχιά της εταιρείας σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Νάσο Ζαρκαλή.

Σε ένα περιβάλλον που δείχνει να σταθεροποιείται μετά από οκτώ χρόνια η εταιρεία τηλεπικοινωνιών σημείωσε αύξηση τζίρου κατά 3,9% στα 494 εκατ. ευρώ και EBITDA αυξημένα κατά 13,6% στα 103,4 εκατ. ευρώ. Επιπλέον η ρευστότητα της εταιρείας φτάνει στα 150 εκατ. ευρώ γεγονός που της επιτρέπει να διοχετεύσει μέρος αυτών σε πιθανές εξαγορές.

Η αύξηση των εσόδων της WIND Ελλάς κατά τη διετία 2015 – 2017 ανήλθε σε 7,3% ενώ εντυπωσιακή ήταν η αύξηση του EBITDA για την ίδια περίοδο που άγγιξε το 21,3%. Βελτιωμένο κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο έτος ήταν και το περιθώριο EBITDA που ανήλθε σε 20,9% για το 2017.

«Η Wind Hellas κατέγραψε πέρυσι «αύξηση τζίρου σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία, ισχυρή ρευστότητα, ισχυρή ανάπτυξη των όγκων που διακινούμε μέσα από τα δίκτυα κινητής και σταθερής και σημαντικές επενδύσεις. Παράλληλα εξασφαλίσαμε την ανανέωση των αδειών μας στα 1800 MHz» επεσήμανε ο κ. Ζαρκαλής παρουσιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας.

Η χρονιά έκλεισε για την εταιρεία με 801.000 συνδρομητές συμβολαίου, 529.000 συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας και 219.000 πελάτες με πακέτα σύγκλισης και περισσότερους από ένα εκατομμύριο πελάτες mobile internet. Η μέση χρήση data αυξήθηκε κατά 50% και ακουμπάει το 1 Gb τον μήνα.

Αναφορικά με το κόστος της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα ο κ. Ζαρκαλής υποστήριξε ότι η μέση τιμή στο μέσο λεπτό ομιλίας έχει μειωθεί κατά 94% από το 2010 μέχρι το 2017 με το μέσο έσοδο ανά πελάτη συμβολαίου για την εταιρεία να μειώνεται από 30 ευρώ το 2010 κάτω από τα 20 ευρώ το 2017.

Σχετικά τις επενδύσεις που προγραμματίζουν για το 2018 θα έχουν ως βάση τα 95 εκατ. ευρώ όπως και το 2017 και θα φτάσουν μέχρι τα 105 εκατ. ευρώ με τον κύριο όγκο των κεφαλαίων να κατευθύνεται στο κινητό δίκτυο, στα δίκτυα νέας γενιάς, στη σταθερή τηλεφωνία (οπτικές ίνες), στο δίκτυο κορμού και στην ανάπτυξη της πλατφόρμας τηλεοπτικών υπηρεσιών.

Ειδικότερα για το δίκτυο οπτικών ινών θα μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουν ολοκληρωθεί 170.000 γραμμές και μέχρι το τέλος του 2019 442.000 γραμμές.

Το δίκτυο τέταρτης γενιάς στην κινητή τηλεφωνία φτάνει το 87% πληθυσμιακή κάλυψη, με στόχο το 95% στο τέλος του 2018. Πολύ σύντομα η διοίκηση της εταιρείας θα παρουσιάσει «μία ολοκληρωμένη συνδυαστική πρόταση με τη νέα υπηρεσία τηλεόρασης που είναι ήδη σε πιλοτικό στάδιο με περίπου 1.500 πελάτες. Η τηλεόραση θα αποτελέσει έναν τρίτο αλλά πολύ σημαντικό πυλώνα της πρότασής μας για το ελληνικό νοικοκυριό» σύμφωνα με τον κ. Ζαρκαλή.

Σχετικά με την ταυτόχρονη διεκδίκηση της Forthnet από τους δύο μεγαλύτερους μετόχους της WIND, ο ίδιος ανέφερε ότι οι μέτοχοι έχουν υποβάλει μη δεσμευτική προσφορά, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει περισσότερες λεπτομέρειες, όπως άλλωστε ορίζεται από τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης.

Τέλος ο κ. Ζαρκαλής αναφερόμενος στην αγορά των τηλεπικοινωνιών σημείωσε ότι έδειξε σημάδια ανάκαμψης και έφτασε τα 4,2 δισ. ευρώ, με την αγορά της κινητής στα 1,82 δισ. ευρώ και σταθερής στα 2,17 δισ. ευρώ και άλλα 0,21 δισ. ευρώ να προέρχονται από τη συνδρομητική τηλεόραση.

Ο επικεφαλής της Wind Hellas τόνισε ωστόσο ότι μπορεί να είδαμε την πρώτη άνοδο έπειτα από 8 χρόνια πτώσης, αλλά όπως είπε χρειάζονται πολλά ακόμη χρόνια με τις επιδόσεις του 2017 για να πλησιάσει η αγορά το 2008 όπου τα αντίστοιχα μεγέθη ήταν στα 7,4 δισ. ευρώ.

«Έχοντας θεμελιώσει επιταχυνόμενη ανάπτυξη την τελευταία διετία, εκτιμούμε με βεβαιότητα ότι το 2018 θα είναι ο τρίτος χρόνος ανάπτυξης για τη WIND με συνεχιζόμενη άνοδο σε όλους τους οικονομικούς και λειτουργικούς δείκτες» επεσήμανε κλείνοντας την ομιλία του ο επικεφαλής της WIND, σχολιάζοντας ότι οι στρατηγικές προτεραιότητες της εταιρείας για την τρέχουσα χρονιά είναι οι περαιτέρω επενδύσεις σε υποδομές και η δημιουργία προϊόντων κινητής, σταθερής, Internet και τηλεόρασης που θα δίνουν σε οικιακούς πελάτες αλλά και σε επιχειρήσεις, τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα χαρακτηριστικά των δικτύων νέας γενιάς της WIND.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Wind οικονομικά αποτελέσματα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ