Συλλήψεις για την τραγωδία στο εμπορικό της Σιβηρίας - iefimerida.gr

Συλλήψεις για την τραγωδία στο εμπορικό της Σιβηρίας

Εικόνα μέσα από το εμπορικό κέντρο στο Κέμεροβο (Φωτογραφία: The Investigative Committee of the Russian Federation via AP)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε συλλήψεις ατόμων που κατηγορούνται ως υπεύθυνοι για τη φονική πυρκαγιά στο Κέμεροβο, προχώρησαν οι δικαστικές αργές της πόλης, μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Με εντολή δικαστηρίου του Κεμέροβο, τέθηκε υπό κράτηση για διάστημα δύο μηνών η μισθωτής του εμπορικού κέντρου «Zimnaya vishnya» Ναυνιέζντα Σουντενόκ, με την κατηγορία ότι παρείχε πλημμελείς υπηρεσίες ως προς την ασφάλεια του κέντρου, Επίσης τέθηκε υπό κράτηση έως τις 25 Μαΐου του 2018 ο φύλακας του κέντρου Σεργκέι Αντιούσιν που εργάζονταν για λογαριασμό ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης, ο οποίος σύμφωνα με την εκδοχή της ανάκρισης δεν έθεσε σε λειτουργία τον συναγερμό προειδοποίησης πυρκαγιάς. Οι συνήγοροι υπεράσπισης της Σουντενόκ δεν συμφώνησαν με την απόφαση του δικαστηρίου υποστηρίζοντας ότι η ίδια ως μισθώτρια δεν επιχείρησε κρυφτεί και συνεργάζεται με τις αρχές, υποστηρίζοντας ότι και μισθωτές του κτιρίου επίσης υπήρξαν θύματα της πυρκαγιάς και πως δεν προβλήθηκαν παρόμοιες αξιώσεις σε άλλους μισθωτές ούτε στους ιδιοκτήτες του κτιρίου. Τη σύλληψη του φύλακα Αντιούσιν αιτήθηκε επίσης ο εκπρόσωπος της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας συμφωνώντας με την εισαγγελία. Ο ίδιος ο Αντιούσιν, δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι το σύστημα συναγερμού δεν λειτουργούσε και πως γι αυτό είχε ενημερώσει την διοίκηση του εμπορικού κέντρου.

Η ίδια η Σουντενόκ δήλωσε στο δικαστήριο ότι αιτία της πυρκαγιά μπορεί να είναι ο εμπρησμός και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να την προκάλεσαν νεαροί που περνούσαν συχνά τον χρόνο τους στο εμπορικό κέντρο. Η Σουντεννό ισχυρίσθηκε ότι με τους νεαρούς η διεύθυνση του κέντρου αντιμετώπιζε προβλήματα και χρειάσθηκε μερικές φορές να κληθεί η αστυνομία. Επικαλέστηκε μάλιστα τη μαρτυρία συνεργάτιδας της η οποία της είπε ότι την Κυριακή άκουσε κάποιο θόρυβο και είδε μετά τον θόρυβο μια στήλη φωτιάς στην παιδική αίθουσα με τα τραμπολίνα. «Εάν πρόκειται για εγκληματική αμέλεια ατόμου που το έκανε αυτό, τότε θεωρώ ότι πρόκειται για εγκληματική πράξη» δήλωσε η Σουντενόκ.

Ο Αντιούσιν ισχυρίσθηκε στο δικαστήριο ότι προβλήματα με το σύστημα προειδοποίησης πυρκαγιάς υπήρχαν διαρκώς σε όλα τα χρόνια που εργάζονταν στο εμπορικό κέντρο, δηλαδή για περισσότερα από τρία χρόνια. Είπε επίσης ότι επανειλημμένα είχε ενημερώσει τη διεύθυνση για τα προβλήματα αυτά και μάλιστα σκεπτόταν να παραιτηθεί. Ανέφερε ότι στις 19 Μαρτίου το σύστημα συναγερμού πυρκαγιάς έπαθε εμπλοκή και δεν σταμάτησε να λειτουργεί επί τέσσερις ώρες. Παραδέχθηκε ότι περιοδικά εξαιτίας του προβλήματος αυτού ετίθετο εκτός λειτουργίας. Δεν λειτουργούσε και την ημέρα της πυρκαγιάς, αλλά επέμεινε ότι το σύστημα εσωτερικής ειδοποίησης κατέγραψε περιστατικό ανάφλεξης και αμέσως ειδοποιήσε την πυροσβεστική.

Στο μεταξύ η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ο αρμόδιος της εταιρείας «Sistemni Integrator» Αλεξάντρ Νικίτιν, που παρείχε υπηρεσίες συντήρησης του συναγερμού πυρκαγιάς στο εμπορικό Κέντρο του Κεμέροβο, ο οποίος παρεπέμφθηκε στην δικαιοσύνη, δεν είχε την απαιτούμενη ειδικότητα, αλλά ήταν απόφοιτος επαγγελματικού ΙΕΚ με ειδικότητα μάγειρας –ζαχαροπλάστης.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή να διενεργηθούν έλεγχοι που αφορούν την ασφάλεια των επισκεπτών σε όλα τα εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα της χώρας, συνιστώντας μάλιστα στου αρμοδίους να πραγματοποιήσουν ουσιαστικούς ελέγχους και όχι ελέγχους βιτρίνας.

Πηγές: TASS, Bfm.ru, BBC (ρωσική έκδοση)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κεμέροβο πυρκαγιά συλλήψεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ