Ο συνθέτης και ερμηνευτής Γιάννης Μαθές και ο στιχουργός Μάνος Σαγκρής παρουσιάζουν την Παρασκευή στη μουσική σκηνή του Passport τα τραγούδια της πρώτης δισκογραφικής τους δουλειάς με τίτλο «Ανήλικο» που κυκλοφορεί από τη Μικρή Άρκτο.
Νέα τραγούδια για την ενηλικίωση, σε έναν ανήλικο κόσμο που ψάχνει την ταυτότητά του, ανάμεσά τους το τραγούδι «Οι αιρετικοί» (Β’ βραβείο από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και τον Δημήτρη Παπαδημητρίου στους 4ους Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού) αλλά και το «Παιδί» (1η θέση στο διαγωνισμό Νέων Δημιουργών του 39ου River Party).
Oι δύο καλλιτέχνες μιλούν για τη νέα τους δουλειά στο iefimerida, τις εμφανίσεις τους και τα μελλοντικά τους σχέδια.
-Γιατί «Ανήλικο» ο τίτλος του άλμπουμ σας;
-Γιατί τα τραγούδια μας μιλούν για την ενηλικίωση ενός ήρωα, που ενώ ο ίδιος μεγαλώνει και ωριμάζει, το αστικό περιβάλλον στο οποίο ζει, παραμένει «ανήλικο», ανέτοιμο να «ενηλικιωθεί».
-Ποιους προβληματισμούς σας, αποτυπώνει δίσκος;
-Τα τραγούδια κοιτούν την πόλη και την καθημερινότητα μέσα από τα μάτια ενός ήρωα που αντιμετωπίζει την πραγματικότητα κατάματα. Δεν είναι ένας δίσκος που σκοπός του είναι να σε κάνει για μια ώρα απλώς να ξεχαστείς και να περάσεις ανέμελα. Ούτε όμως να μιλήσει περίπλοκα και διδακτικά για τις λύσεις που πρέπει να βρούμε. Στέκεται σε πολλά από αυτά που δυσκολεύουν τη ζωή μας, απομόνωση, ανθρώπινη εξουσία, βία, φόβος κοινής γνώμης, αναλώσιμες ερωτικές σχέσεις, όμως αυτό που φωτίζει περισσότερο είναι η αντίδραση του ήρωα σε όλα αυτά, η προσωπική αναζήτησή του, ο τρόπος που όλα αυτά τα κάνει συναίσθημα και η προσπάθειά του τελικά να λυτρωθεί.
Ένας στίχος του Μάνου Σαγκρή από το δίσκο, το περιγράφει πολύ πιο περιεκτικά. «Αυτό που πάει να δύσει, εγώ το κάνω μεθύσι και πίνω απ’ τους χυμούς». Μουσικά αυτή η ατμόσφαιρα έχει αποδοθεί σαν ένα soundtrack. Με πολλές και διαφορετικές εικόνες. Από την εσωτερική ερμηνεία μέχρι το διονυσιακό ξεφάντωμα. Παίξαμε με ήχους και επιρροές από την Ελλάδα και τις μουσικές του κόσμου, σαν αυτός ο ήρωας να είναι ένα πολίτης του κόσμου. Μπορεί σε σημεία ο στίχος να λέει κάτι έντονα δραματικό και η μουσική να λειτουργεί αντιστικτικά, με μια ρυθμικότητα ή και το αντίθετο. Αυτός ήταν ένας δικός μας δημιουργικός προβληματισμός, που μας οδήγησε στο συγκεκριμένο νοηματικό και ηχητικό αποτέλεσμα.
-Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θέλετε να περάσετε στον κόσμο;
-Να πούμε την αλήθεια, πιο πολύ τα τραγούδια αυτά είναι η ανάγκη της προσωπικής μας έκφρασης. Δεν είχαμε στο μυαλό μας να περάσουμε συγκεκριμένα μηνύματα. Νιώθουμε μέρος του κόσμου και είμαστε και εμείς αποδέκτες των μηνυμάτων της ίδιας της ζωής. Απλώς εμείς τα εκφράσαμε με το δικό μας κώδικα. Μέσα σε ένα CD, με στίχους και μουσικές.
-Πώς είναι η δισκογραφία στην Ελλάδα σήμερα;
-Η δισκογραφία σήμερα περνάει μια πολύ δύσκολη φάση. Θα βρει τον τρόπο όμως σύντομα να ανακάμψει. Θέλουμε να πιστεύουμε στη μεγάλη δύναμη του τραγουδιού και στην αποκατάσταση της σχέσης καλλιτέχνη-ακροατή που έχει εδώ και χρόνια «παρεξηγηθεί», λόγω κακών χειρισμών από ανθρώπους που έμπαιναν εμβόλιμοι στη βιομηχανία με σκοπό την επιτήδεια κερδοφορία, εις βάρος του ίδιου του πολιτισμού.
-Ποια είναι τα πρότυπά σας στη μουσική;
-Δεν είναι συγκεκριμένα. Αφηνόμουν πάντα να επηρεάζομαι από οτιδήποτε καλό. Από όλο τον κόσμο κι από κάθε μουσική. Σίγουρα αδυναμία έχω στους μεγάλους Έλληνες συνθέτες, στιχουργούς και ερμηνευτές.
-Από πού εμπνέεστε;
-Από την καθημερινότητα. Δε μου αρέσει να απομακρύνομαι από αυτήν για να εμπνέομαι. Προτιμώ να μετράω το ρυθμό της ζωής και να αισθάνομαι πώς χτυπάει μέσα μου. Να κοιτάζω και τα μάτια των διπλανών μου. Αυτά μου τα μαρτυράνε όλα.
-Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;
-Πολλές συναυλίες και παρουσιάσεις της καινούριας μου δουλειάς, του CD «Ανήλικο», που κυκλοφορεί από τη Μικρή Άρκτο. Θα προσπαθήσουμε να παίξουμε, αν είναι δυνατόν, σε όλη την Ελλάδα. 28 Μαρτίου παίζουμε στην Πτολεμαΐδα, στις 30 Μαρτίου στο PassPort Κεραμεικός στην Αθήνα και 21 Απριλίου στο Ναύπλιο.
Ανήλικο LIVE στο PassPort Upstairs
Πιάνο, κιθάρα, τρομπόνι, μπάσο, τύμπανα, video art και μια φωνή ενώνουν τις μουσικές του κόσμου. Ένα ηπειρώτικο μπλέκεται με μια bossa nova, και ένα blues γίνεται λαϊκό τραγούδι, μέσα από τις πρωτότυπες ενορχηστρώσεις του Γιάννη Μαθέ και της μπάντας.
Παρέα στα καινούρια, δε θα μπορούσαν να λείπουν γνωστά και αγαπημένα ρεφραίν του Χατζιδάκι, του Σαββόπουλου, του Ξαρχάκου κ.ά., σε απρόσμενες διασκευές και χρώματα από τη Δύση ως την Ανατολή και από την εσωτερική ερμηνεία μέχρι το διονυσιακό ξεφάντωμα.
Το πρωτότυπο Video Art και οι φωνές του Γρηγόρη Βαλτινού και της Φιλαρέτης Κομνηνού φωτίζουν τη μουσική διαδρομή του Ανήλικου, μετατρέποντάς την σε μια δίωρη οπτικοακουστική συναυλία!
Παρασκευή 30 Μαρτίου στις 21:30
Τιμές εισιτηρίων: 12 (με μπύρα ή κρασί στο bar) – 17 ευρώ (με μπύρα ή κρασί σε τραπέζι)
PassPort Upstairs, Κεραμεικού 58 Αθήνα