«Η νομοθετική παρέμβαση στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών έχει κόστος, γιατί αλλάζει η ποιότητά τους». Με αυτή τη φράση ο Ευάγγελος Βενιζέλος έβαλε τέλος- τουλάχιστον στη παρούσα φάση- στα σενάρια περί «κουρέματος» και των δανείων των νοικοκυριών απέναντι στις τράπεζες.
Παράλληλα συμπλήρωσε ότι κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα την ανάγκη μεγαλύτερης χρηματοδότησης των πιστωτικών ιδρυμάτων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, άρα αυτό τελικά θα επιβάρυνε τους ίδιους τους φορολογούμενους.
Προκειμένου, δε, να απαντήσει στο αίτημα χιλιάδων νοικοκυριών που δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους μετά τις αλλεπάλληλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι ελέγχοντας το Δημόσιο- μέσω της ανακεφαλαιοποίησης- τα σχέδια ανασυγκρότησης των τραπεζών, μπορεί να παρεμβαίνει στη δυνατότητα διακανονισμού των δανείων, συμπληρώνοντας ότι ήδη οι τράπεζες έχουν ρυθμίσει 750.000 δάνεια.
Αφήνοντας κανείς κατά μέρος το ότι για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δεν υπήρξε ποτέ η παραμικρή συνεννόηση μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών- που βρισκόταν σε ανοικτή γραμμή με τις τράπεζες λόγω PSI και Blackrock- και του υπουργείου Εργασίας, συγκεκριμένα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή που ασχολήθηκε με το σχέδιο ρύθμισης των ιδιωτικών δανείων, διαπιστώνει ότι παρά την άρνηση του υπουργείου Οικονομικών να συζητήσει καν το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης, παραμένει ανοικτό ένα... «παραθυράκι» για διευθετήσεις δανείων αναλόγως του ύψους της ανακεφαλαιοποίησης που θα απαιτηθεί για το «κούρεμα» και τη «τρύπα» που διαπίστωσε η Blackrock.
Ειδικότερα, ενώ μέχρι πρότινος όλοι συζητούσαν για ανάγκες 30 ή και 40 δισ ευρώ, για να καλυφθούν οι τράπεζες, το «ξεσκόνισμα» της Blackrock αποδείχθηκε πιο... ανώδυνο, με αποτέλεσμα να εκτιμάται πλέον ότι δεν θα χρειαστούν πάνω από 23 δισ ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Τι μπορεί να σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι μπορούν να περισσέψουν περίπου 7 δισ ευρώ από το «πακέτο» των 30 δισ ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ως εκ τούτου να χρησιμοποιηθούν για ένα συνολικό πρόγραμμα διευθετήσεων/ ρυθμίσεων ιδιωτικών δανείων, κατόπιν νομοθετικής ρύθμισης....