Ξημερώματα στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου. Όταν η Αθήνα κοιμάται, ένας άλλος -μαγικός για τους απανταχού καλοφαγάδες- κόσμος είναι στο πόδι.. Εμποροι, εστιάτορες και σεφ αναζητούν το φρέσκο ψάρι.
Άνθρωποι του μόχθου και του μεροκάματου κάνουν την νύχτα μέρα. Οι περισσότεροι έχουν ζήσει όλη τους τη ζωή στη σκάλα. Παλιά που τα μεροκάματα ήταν καλά άξιζε τον κόπο μας λένε....
H Ιχθυόσκαλα Πειραιά (Κερατσινίου) βρίσκεται στην ίδια θέση, στο λιμάνι Ηρακλέους, στο Κερατσίνι, από το 1965. Εδω καταφθάνουν τα καίκια απο όλο το Αιγαίο.
Η βάρδια ξεκινάει τα μεσάνυχτα και το παζάρι συνεχίζεται μέχρι νωρίς το πρωί. Κάθε λίγο φτάνει και καινούρια ψαριά από τον Σαρωνικό, την Χίο, την Χαλκίδα, Κάλυμνο, τα Χανιά, ακόμη και από την Καβάλα.
Το μυστικό είναι η ταχύτητα. Μόλις φτάσει στο λιμάνι ένα γρι-γρι η μια τράτα θα δεις όλη τη σκάλα να τρέχει. Φορτοεκφορτωτές, ψαράδες, έμποροι , αγοραστές φροντίζουν ώστε το ψάρι που θα φτάσει στο τραπέζι μας να είναι φρέσκο και λαχταριστό.
Βασίλης Κατσιώτης -Δ/ντης Ιχθυόσκαλας
Η αίθουσα της δημοπρασίας σφύζει από ζωή…
Λαϊκές αγορές, εστιατόρια, μικρά και μεγάλα καταστήματα τροφίμων, περιμένουν να διαλέξουν το καλύτερο ψάρι στην χαμηλότερη δυνατή τιμή .
Το φασαριόζικο πλήθος παζαρεύει τις τιμές, ένα κανονικό χρηματιστήριο....
Γαύροι, σαρδέλες, αθερίνες, μαρίδες, τσιπούρες, σολωμοί, καβούρια βρίσκονται παντού.
Εδω βρήκαμε και σαπουνά, ένα είδος καρχαρία που μοιάζει με τον γαλέο. Σπουδαίος μεζές λένε οι καλοφαγάδες..
Ο Γιώργος Ντελής, χρόνια στην Ιχθυόσκαλα μας δίνει συμβουλές για να αναγνωρίσουμε το φρέσκο ψάρι.
Γιώργος Ντελής- Ιχθυέμπορας
Το ψάρι είναι φρέσκια όταν η σάρκα του είναι σκληρή, το σπάραγνο του ψαριού πρέπει να έχει κόκκινο χρώμα, το μάτι πρέπει να είναι γυαλιστερό. Σημαντικό είναι ο ψαράς να φροντίσει να το παγώσει το ψάρι σωστά και άμεσα...
“Το φρέσκο ψάρι θέλει και φρέσκο πάγο λένε οι παλιοί”...
Και αυτό το ξέρει καλά ο κύριος Γιάννης, ο παγοπώλης της Ιχθυόσκαλας Κερατσινίου. Έχει ζήσει 50 ολόκληρα χρόνια από την ζωή του εκεί, παρέα με τους ψαράδες και τους Ιχθυέμπορους.
24 ώρες το εικοσιτετράωρο , κάθε μέρα είναι πάντα ανοιχτός για να εξυπηρετήσει τους πελάτες του... Μιλά με παράπονο για το επάγγελμα του που φθίνει και δίνει συμβουλή στα νέα παιδιά, να μείνουν μακρυά από τον πάγο...
Κυριος Γιάννης-Παγοπώλης Ιχθυόσκαλας