Πρωτοσέλιδο έγινε μια δημοσιογράφος 21 ετών στο Πακιστάν μετά την απόφαση τοπικού δικτύου να προσλάβει την πρώτη γυναίκα τρανσέξουαλ για την παρουσίαση του δελτίου ειδήσεων.
Χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έσπευσαν να χαιρετίσουν την πρόσληψή της ως δείγμα προόδου στην αναγνώριση των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ σε μια μουσουλμανική, βαθιά συντηρητική χώρα.
1st ever transgender newscaster takes on airwaves in Pakistan. Maavia Malik created history for becoming successful model and now broadcast journalist, paving way for about 500K transgender to chose honorable professions in the country of 200 million @KhyberNews247 pic.twitter.com/D9rgOAXAmI
Απόφοιτος της σχολής Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Παντζάμπ και πρώην μοντέλο η Μάρβια Μαλίκ απολαμβάνει, φυσικά, τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά επιμένει ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για να βελτιωθούν οι ζωές των διαφυλικών ατόμων στην πατρίδα της. Μιλώντας στο CNN είπε ότι κατέθεσε αίτηση για τη θέση της παρουσιάστριας στο ιδιωτικό κανάλι Kohenoor θέλοντας να αποδείξει ότι οι τρανσέξουαλ «είναι ικανοί να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις κάθε εργασίας και μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν».
«Θέλω να δείξω στη χώρα μου ότι είμαστε κάτι πολύ περισσότερο από αντικείμενα χλευασμού... ότι είμαστε άνθρωποι», δήλωσε.
Pakistan's first transgender newscaster Maavia Malik has already walked the ramp for the PFDC Sunsilk fashion week that just passed pic.twitter.com/2Ue2mernx4
Μάλιστα την περασμένη Παρασκευή εκφώνησε και το πρώτο της δελτίο μετά από τρεις μήνες εντατικής εκπαίδευσης.
Η κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ αντιμετωπίζει έντονες διακρίσεις στο Πακιστάν και τα μέλη της δυσκολεύονται να βρουν δουλειές. Ορισμένα μάλιστα, όπως λέει το BBC, αναγκάζονται να ζητιανεύουν, να χορεύουν ή να εκδίδονται προκειμένου να βγάλουν τα προς το ζην.
Περίπου 10.000 άτομα δήλωσαν διαφυλικά στην τελευταία απογραφή που έγινε πέρυσι στη χώρα των περίπου 200 εκατομμυρίων. Πρόσφατα η πακιστανική Γερουσία ενέκρινε νομοσχέδιο για την προστασία των δικαιωμάτων των διαφυλικών και το δικαίωμα αλλαγής φύλου στις ταυτότητές τους. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστές χαιρέτισαν την ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά η Μαλίκ λέει ότι πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία ολόκληρης της κοινωνίας για να ληφθούν σοβαρά υπόψιν τέτοιοι νόμοι και να εφαρμοστούν.