Για απώλεια εισοδήματος που ξεπέρασε, το 2017, το ποσό των 10 εκατ. ευρώ μιλούν οι 370 πατατοκαλλιεργητές Κάτω Νευροκοπίου του νομού Δράμας, με τον πρόεδρο του Αγροτικού τους Συλλόγου, Θοδωρή Ιφόγλου, να τονίζει ότι «η οικονομική ζημιά είναι μεγάλη».
«Το προαναφερόμενο ποσό δεν αφορά σε κέρδος για τους πατατοπαραγωγούς, αλλά σε κάλυψη του κόστους παραγωγής, αποκλειστικά και μόνο», επισημαίνει.
Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, «οι πατατοκαλλιεργητές στην περιοχή δαπανούμε ετησίως ποσό ύψους 22 εκατ. ευρώ για την παραγωγή συνολικά. Σε αυτό το ποσό, εάν συμπεριληφθεί και η επιπλέον δαπάνη ύψους 2 εκατ. ευρώ που κάναμε για άρδευση, λόγω λειψυδρίας το καλοκαίρι του 2017, γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι ξοδέψαμε 24 εκατ. ευρώ συνολικά. Πουλώντας το προϊόν με μέση τιμή 10 λεπτά/κιλό, το ποσό που θα πάρουμε ανέρχεται σε μόλις 14 εκατ. ευρώ. Άρα, μπορεί κάποιος εύκολα να αντιληφθεί ότι το μέλλον μας προοιωνίζεται δυσοίωνο, τη στιγμή μάλιστα που έχουμε απούλητες ποσότητες 8-10% της παραγωγής του 2017».
Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ιφόγλου εξέφρασε την απορία του «πως γίνεται να πουλούνται 400.000 τόνοι πατάτες Κάτω Νευροκοπίου και εμείς να παράγουμε 100.000 τόνους;».
Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της πατατοκαλλιέργειας στο Κάτω Νευροκόπι, οι καλλιεργητές της περιοχής υποστηρίζουν ότι «με την κατάρρευση της τιμής παραγωγού πατάτας σε ποσοστό 60% το 2017, έναντι του 2016, ήτοι σε 10 λεπτά/κιλό, από 24 λεπτά/κιλό πρόπερσι, αλλά και με τις ελληνοποιήσεις να λαμβάνουν τεράστιες διαστάσεις, το μέλλον μας μοιάζει αβέβαιο και το 2018 αναμένεται μια πολύ δύσκολη χρονιά».
Τονίζοντας ότι ποσοστό 5% εκ του συνόλου των 370 καλλιεργητών πατάτας στο κάτω Νευροκόπι του νομού Δράμας, αναμένεται να εγκαταλείψουν φέτος την καλλιέργεια, ο κ. Ιφόγλου εκτίμησε ότι «φέτος οι καλλεργούμενες εκτάσεις στην περιοχή μας αναμένεται να είναι μειωμένες σε ποσοστό 20%».
Υπενθυμίζεται ότι το 2017 σπάρθηκαν 30.000 με 33.000 στρέμματα με πατάτες Κάτω Νευροκοπίου, που είναι προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ), με την απόδοση ανά στρέμμα να υπολογίζεται σε τέσσερις τόνους/στρέμμα, ενώ οι πατατοκαλλιεργητές της περιοχής, καλύπτουν το 20% της ζήτησης στην Ελλάδα, όπως επισήμανε ο κ. Ιφόγλου.
Στο πλαίσιο αυτό, και εκτιμώντας ότι φέτος το 95% των πατατοκαλλεργητών Κάτω Νευροκοπίου νομού Δράμας δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην αυξημένες τους υποχρεώσεις απέναντι στην κεντρική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία, ο κ. Ιφόγλου τόνισε ότι πλέον καταγράφεται «πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων στην αγορά από πλευράς της πολιτείας, αλλά και ένταξης των πατατοπαραγωγών Κάτω Νευροκοπίου στο πρόγραμμα ΠΣΕΑ, για ενίσχυση του εισοδήματός τους, από τις ζημιές λόγω λειψυδρίας το καλοκαίρι του 2017».
«Να σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο ένταξής μας στα ΠΣΕΑ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου» ανέφερε ο κ. Ιφόγλου, καταλήγοντας: «δεν θα αντέξουμε άλλη μια χρονιά απόλυτης καταστροφής».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ