Σανίδα σωτηρίας για το κράτος οι κατασχέσεις -Προβληματισμός για τις δαπάνες - iefimerida.gr

Σανίδα σωτηρίας για το κράτος οι κατασχέσεις -Προβληματισμός για τις δαπάνες

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Χαμόγελα έφεραν στο οικονομικό επιτελείο για έναν ακόμα μήνα οι εισπράξεις από το μέτωπο των χρεών στην εφορία, καθώς δείχνει να αποδίδει ο πέλεκυς των κατασχέσεων και της απειλής απώλειας των ρυθμίσεων.

Τα προσωρινά στοιχεία για το δίμηνο του έτους, δείχνουν ότι τα φορολογικά έσοδα ξεπέρασαν το στόχο κατά 334 εκατ. ευρώ κι αυτό από μόνο θα αρκούσε στο υπουργείο Οικονομικών για να ανασάνει εν όψει των κρίσιμων διαβουλεύσεων με τους δανειστές, αν δεν υπήρχαν δύο μικρές λεπτομέρειες. Η πρώτη έχει να κάνει με τα έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών, κοινώς τις εισπράξεις από ρυθμίσεις οφειλών και κατασχέσεις έναντι οφειλών, οι οποίες είναι αυξημένες κατά 190 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο, υπερκαλύπτοντας το 50% του υπερπλεονάσματος των φορολογικών εσόδων. Αυτό που έχουν επισημάνει πηγές από το στρατόπεδο των δανειστών είναι ότι αυτές οι επιδόσεις θεωρούνται καλοδεχούμενες, πλην όμως έχουν υψηλό δείκτη επισφάλειας.

Η δεύτερη, ανησυχητική λεπτομέρεια αφορά στα έσοδα από τα καύσιμα, τα οποία «κουμπώνουν» με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν πτώση των πωλήσεων, παρά το ότι οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου είναι ελαφρώς χαμηλότερες. Συνολικά, οι εισπράξεις από το ΦΠΑ και τους ΕΦΚ καυσίμων είναι μικρότερες κατά 72 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο, ενώ υπολείπονται κατά περίπου 55 εκατ. ευρώ και σε σχέση με τα περσινά έσοδα, κάτι που σημαίνει ότι η κατανάλωση έχει περιοριστεί.


Στο πεδίο των δαπανών, η εικόνα είναι η… συνήθης: υπό εκτέλεση. Όπως αναφέρει και το δελτίο του ΓΛΚ, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 7,246 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 112 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι δαπάνες για επιχορηγήσεις νοσοκομείων, ΥΠΕ-ΠΕΔΥ κατά 147 εκατ. ευρώ. Μειωμένες κατά 198 εκατ. ευρώ είναι και οι δαπάνες του ΠΔΕ, αν και αποδίδονται σε συνήθη ετεροχρονισμό εσόδων- πληρωμών από τα ευρωπαϊκά ταμεία.


Συνολικά, το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2,751 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,307 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 2,135 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2017.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κατασχέσεις δαπάνες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ