Μπορεί στα τούρκικα πεϊνιρλί να σημαίνει «κάτι που έχει τυρί», αλλά κατά βάση είναι η παραδοσιακή σπεσιαλιτέ της ποντιακής κουζίνας που έφτασε στην Ελλάδα την περίοδο του Μεσοπολέμου από τους πρόσφυγες.
Στην τουρκική κουζίνα ονομάζεται «Καραντενίζ πιντέ», δηλαδή «πίτα της Μαύρης Θάλασσας», ενώ αποτελεί και μια πολύ δημοφιλή λιχουδιά της γεωργιανής κουζίνας, στην οποία είναι γνωστό ως «khacapuri». Το χαρακτηριστικό του είναι η βουτυράτη ζύμη του που λίγοι ξέρουν να το φτιάχνουν σωστά κι γι’ αυτό αν κι αρκετά διαδεδομένο –είναι ένα από τα πιο αγαπημένα street food στη χώρα μας- σπανίως θα το γευτείτε στην αυθεντική του μορφή.
Εμείς, όμως, ψάξαμε και βρήκαμε τα μέρη όπου το πεϊνιρλί φτιάχνεται με τον σωστό τρόπο και κάθε του μπουκιά θα σας ταξιδέψει.
Δείτε τα 7 μαγαζιά με το καλύτερο πεϊνιρλί της Αθήνας, στο bovary.gr