Επιστρέφει σήμερα ο «εφιάλτης» της αφρικανικής σκόνης. Η Κρήτη αναμένεται και πάλι να μετατραπεί σε... Σαχάρα ενώ το πέπλο σκόνης υπολογίζεται ότι θα φθάσει ξανά μέχρι και την Πελοπόννησο.
Συγκεκριμένα για την Κρήτη, η ΕΜΥ προειδοποεί ότι η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ10 θα ξεπεράσει το όριο της μέσης ημερήσιας τιμής 50 μg/m3.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι στο μεσοδιάστημα, το Σάββατο συγκεκριμένα, χιόνισε στον κάμπο της Νίδας, όσο και σοτν Ψηλορείτη. Ενας πραγματικά τρελός καιρός καθώς το χιόνι ήρθε λίγες ώρες αφότου η Κρήτη έγινε πορτοκαλί και πολλοί άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα και λίγες ώρες πριν ξανα-πνιγεί στη σκόνη.
Ετσι, μετά το «διάλειμμα» των δύο ημερών, το φαινόμενο θα είναι έντονο και θα επηρεάσει ολόκληρη την περιφέρεια Κρήτης. Η μεταφορά των σωματιδίων από τα νότια ξεκίνησε από την Κυριακή, αλλά οι συγκεντρώσεις αρχικά ήταν ανεκτές. Αργότερα όμως θα υπάρξει πιο έντονη μεταφορά, προκαλώντας και πάλι προβλήματα στο νησί, καθώς θα υπάρχει σημαντική θολότητα στην ατμόσφαιρα ενώ θα περιορίζεται σημαντικά και η οριζόντια ορατότητα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας.
Οι μέγιστες συγκεντρώσεις αναμένεται να εμφανισθούν τις νυκτερινές ώρες της Κυριακής και τα ξημερώματα της Δευτέρας. Η αφρικανική σκόνη θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά το απόγευμα, αλλά η ατμόσφαιρα αναμένεται να καθαρίσει από την Τρίτη και μετά, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα.
Με βάση τα παραπάνω και για την προστασία των πολιτών, σύμφωνα και με τα «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια», η Περιφέρεια Κρήτης συστήνει σε άτομα αυξημένου κινδύνου: «Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα
πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους, άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου. Επίσης για τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα».
Με δεδομένη την κατάσταση, αρκετοί είναι οι δήμοι που αποφάσισαν να κρατήσουν κλειστά τα σχολεία για να προστατεύσουν τους μαθητές. Η αρχή έγινε από τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου ο οποίος αποφάσισε να κρατήσει κλειστά όλα τα σχολεία.
Κλείνουν σχολεία
Η αρχή έγινε από τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου ο οποίος αποφάσισε να κρατήσει κλειστά όλα τα σχολεία τη Δευτέρα 26 Μαρτίου ενώ σειρά όπως φαίνεται θα πάρουν κι άλλοι Δήμοι. Στον Δήμο Ηρακλείου, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Γιώργο Βλαχάκη, η απόφαση για το αν θα είναι κλειστά αύριο τα σχολεία, θα παρθεί το απόγευμα.
Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της περιφέρειας Κρήτης συστήνει σε άτομα αυξημένου κινδύνου και σε παιδιά να περιορίσουν κάθε κάθε έντονη σωματική άσκηση και δραστηριότητα ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους, ενώ σε ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα να ακολουθούν την προτεινόμενη από γιατρούς αγωγή.
Τι λένε οι ειδικοί για το φαινόμενο
Οι ειδικοί, δεν δείχνουν πάντως να ανησυχούν για τις επιπτώσεις της σκόνης στον ανθρώπινο οργανισμό καθώς όπως σημειώνουν τα σωματίδια βρίσκονται ψηλά στον αέρα και δημιουργούν κυρίως ένα οπτικό φαινόμενο.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ανδρέας Καζαντζίδης, «κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάρτιο, ευνοείται η μεταφορά σκόνης από την Σαχάρα, μέσω των ατμοσφαιρικών συστημάτων», προσθέτοντας ότι «σήμερα οι ποσότητες της σκόνης είναι πολύ μεγάλες».
Πάντως, όπως διευκρινίζει, «η σκόνη αυτή δεν είναι πολύ κοντά στο έδαφος και έχει πολλά σωματίδια που είναι μεγάλα, αλλά λιγότερο επικίνδυνα», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «το σημερινό φαινόμενο δεν είναι το ίδιο, όπως με τους ρύπους από τα τζάκια».
Ακόμη, όπως αναφέρει ο Ανδρέας Καζαντζίδης, «σύμφωνα με τις μετρήσεις από το δίκτυο "Αιθέρας", το οποίο είναι ένα σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής των αιωρούμενων σωματιδίων, οι τιμές είναι μεν αυξημένες, αλλά εντός των ορίων που έχουν θεσπιστεί». Όποτε, «υπάρχει μία επιβάρυνση, αλλά η βασική ποσότητα των σωματιδίων είναι ψηλά στην ατμόσφαιρα και στο έδαφος φθάνει μόνο ένα ποσοστό». 'Αρα, πρόσθεσε, «είναι περισσότερο ένα οπτικό φαινόμενο, με την έννοια ότι δημιουργεί μία σκιά, παρά κάτι το οποίο φθάνει στο επίπεδο που ζούμε εμείς».
Επίσης, ο Ανδρέας Καζαντζίδης τονίζει ότι «η σημερινή ημέρα είναι μία ιδιαίτερη ημέρα, καθώς γίνεται μία "μάχη" ανάμεσα στις αέριες μάζες που έρχονται από την Σαχάρα και τις βόρειες, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει κοπεί στην μέση, αφού στην νότια χώρα η θερμοκρασία φθάνει στους 18 βαθμούς Κελσίου και στην βόρεια χώρα, μόλις τους 6 βαθμούς Κελσίου».
Όπως εξηγεί ο Ανδρέας Καζαντζίδης, «αυτές οι πολύ μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας, είναι εξαιρετικά ασυνήθιστες».
Λουμπούνης στο Ράδιο Κρήτη: Προσοχή, μεταφέρει επικίνδυνα μέταλλα
Για την αφρικανική σκόνη μίλησε το μεσημέρι στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ, ο επόπτης δημόσιας υγείας Ηρακλείου, Μανώλης Λουμπούνης.
Στην συζήτηση για την αφρικανική σκόνη στην Κρήτη, ο κ. Λουμπούνης έκανε λόγο για μία δύσκολη ατμοσφαιρική κατάσταση όχι όμως μη αντιμετωπίσιμη, κυρίως από τις ευπαθείς ομάδες.
"Όσοι πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα, ή άλλα προβλήματα υγείας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης" ανέφερε ο κ. Λουμπούνης. Συνέστησε περιορισμό στο σπίτι κυρίως αυτές τις ώρες που οι άνεμοι σταμάτησαν να φυσούν και συμβούλευψε τους ηλικιωμένους να αποφύγουν κάθε σωματική δραστηριότητα.
"Όσοι έχουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν σε σχέση με τους υπόλοιπους" ανέφερε συγκεκριμένα.
Η σημερινή αφρικανική σκόνη δεν είναι μια απλή σκόνη αλλά μεταφέρει βαρέα μέταλλα, επικίνδυνα γαι την δημόσια υγεία, τόνισε ο κ. Λουμπούνης. Βαρέα μέταλλα που όταν μπουν στον οργανισμό, προοκαλούν επικίνδυνα αναπνευστικά, δυσφορία, καρδιολογικά, αλλεργίες, δερματίτιδες και καρκίνο.