Χιλιάδες Καταλανοί διαδηλωτές, υπέρμαχοι της αυτονομίας, κατέβηκαν στους δρόμους της Βαρκελώνης, τονίζοντας ότι η σύλληψη του πρώην προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν στη Γερμανία δεν θα ανακόψει την πορεία τους προς την ανεξαρτησία.
Οι πιο θερμόαιμοι συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ενώ ο κύριος όγκος των συγκεντρωμένων διαδήλωνε ειρηνικά, κρατώντας καταλανικές σημαίες, τα πνεύματα ήταν οξυμένα μεταξύ εκείνων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ριζοσπαστικής οργάνωσης Επιτροπές Προάσπισης της Δημοκρατίας (CDR), που προκρίνει την άμεση ρήξη με τη Μαδρίτη.
Κοντά στο κτίριο όπου στεγάζονται οι αρχές της περιφέρειας, ορισμένοι έριξαν κάδους απορριμάτων εναντίον των αστυνομικών που απάντησαν απωθώντας το πλήθος με γκλομπ αλλά και ακόμη και με πυροβολισμούς στον αέρα.
Μπροστά από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι διαδηλωτές φώναζαν "Αυτή η Ευρώπη είναι ντροπή". Παρά τις προσπάθειες του Πουτζδεμόν, ο οποίος εγκαταστάθηκε στις Βρυξέλλες μετά το δημοψήφισμα για την αυτονομία, καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν τον στήριξε.
Φτάνοντας έξω από το προξενείο της Γερμανίας ορισμένοι ύψωσαν φωτογραφίες της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, στο πρόσωπο της οποίας είχαν ζωγραφίσει χιτλερικό μουστάκι. Άλλοι, κρατούσαν πλακάτ με τη φράση, στα γερμανικά, "Ελευθερώστε τον πρόεδρό μας, μη γίνεστε συνένοχοι".
Ορισμένοι πολιτικοί, οπως η Έλσα Αρτάντι, μια βουλευτίνα προσκείμενη στον Πουτζδεμόν, ζήτησαν να επικρατήσει ηρεμία.
"Δεν θα πετύχουν τίποτα με τις συλλήψεις, το αντίθετο. Θέλουν να μας θάψουν αλλά κάθε φορά που χτυπούν, γεννιούνται τέσσερις νέοι αυτονομιστές. Θέλουν να μας αποκεφαλίσουν, αλλά είμαστε εκατομμύρια", δήλωσε μια 37χρονη διαδηλώτρια, η Γιολάντα Σαγιέρας. Όπως είπε, οι διαδηλώσεις πλέον δεν επαρκούν. "Χρειαζόμαστε κάτι πιο ριζοσπαστικό", σημείωσε, προτείνοντας μια πολυήμερη γενική απεργία για να παραλύσει η χώρα.
Σύμφωνα με το καταλανικό ραδιόφωνο, μέλη των CDR απέκλεισαν δρόμους προκαλώντας μποτιλιαρίσματα, όπως είχαν κάνει και στο πρόσφατο παρελθόν, στις δύο απεργίες που κηρύχθηκαν στην Καταλονία μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν μετά το δημοψήφισμα.
Εκτός από τον Κάρλες Πουτζντεμόν, που συνελήφθη στη Γερμανία αφού η Ισπανία εξέδωσε πανευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, άλλοι εννέα αυτονομιστές ηγέτες έχουν προφυλακιστεί και πέντε έχουν αυτοεξοριστεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ