Πώς έγινε η Ολλανδία ένας από τους πρώτους παραγωγούς ντομάτας και ο πρώτος εξαγωγέας κρεμμυδιών και πατάτας στον κόσμο;
Με περισσότερη από τη μισή γη της αφιερωμένη στην γεωργία, η Ολλανδία είναι χώρα-πρότυπο στα θερμοκήπια. Οι Ολλανδοί αγρότες αξιοποιούν τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις και καινοτομίες που τους επιτρέπουν να παράγουν περισσότερα τρόφιμα με λιγότερη ενέργεια.
Το ολλανδικό τοπίο αποτελείται από θερμοκήπια που μειώνουν την χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, μειώνουν στο ελάχιστο τη χρήση νερού και ελαχιστοποιούν την εκπομπή αερίων. Αξιοποιούν το ηλιακό φως και την ανακύκλωση των τροφίμων. Η καινοτομία αφορά ακόμη και την κατασκευή των κτιρίων, αφού χρησιμοποιούν ειδικά υλικά, φώτα, θερμικά κυκλώματα και θέρμανση ή ψύξη με στόχο να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Drones χρησιμοποιούνται σε θερμοκήπια με πατάτες και κόκκινες πιπεριές, στις οποίες η Ολλανδία θεωρείται πρωταθλήτρια.
Σήμερα η Ολλανδία εξάγει τα περισσότερα αγγούρια, ντομάτες και πιπεριές τσίλι παγκοσμίως.
Αυτό το ολλανδικό success story είναι εντυπωσιακό, αν σκεφτεί κανείς ότι η Ολλανδία είναι μια μικρή και πολύ πυκνοκατοικημένη χώρα.
Η μεγαλύτερη επιτυχία των Ολλανδών αγροτών είναι η κάθετη μείωση των φυτοφαρμάκων. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν την λεγόμενη «βιολογική μάχη» για να προστατεύσουν τα προϊόντα από τα παράσιτα, όπως έντομα ή μικροσκοπικά σκουλίκια που καταβροχθίζουν τα επικίνδυνα έντομα ή άλλους οργανισμούς που καταστρέφουν τις καλλιέργειες.
Το ολλανδικό θαύμα αφορά επίσης την διακίνηση των αγροτικών προϊόντων, όπου αξιοποιείται η τεχνολογία αιχμής. Το λιμάνι του Ρότερνταμ είναι τόσο προηγμένο που επιτρέπει στην χώρα να διατηρεί τη θέση του δεύτερου μεγαλύτερου εξαγωγέα τροφίμων στον κόσμο, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σήμερα, η Ολλανδία εξάγει επίσης τεχνογνωσία και τεχνολογία. Η κυβέρνηση, τα πανεπιστήμια, τα ινστιτούτα ερευνών, αγρότες και κτηνοτρόφοι εξάγουν την ειδική γνώση σε όλο τον κόσμο, ενώ στα ολλανδικά πανεπιστήμια χιλιάδες ξένοι φοιτητές από όλο τον κόσμο σπουδάζουν προκειμένου να μεταφέρουν το «Ολλανδικό θαύμα» στις δικές τους χώρες.