Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αντίδοτο στη γήρανση.
Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου για αφόρητες δημοσιονομικές πιέσεις λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, κρούει η ΕΚΤ για όλη την Ευρωζώνη, «δείχνοντας» κυρίως προς τις χώρες με το οξύτερο πρόβλημα, που είναι κατά σειρά η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ιταλία.
Σύμφωνα με σχετική μελέτη για τις επιπτώσεις από τη γήρανση του πληθυσμού κι εν αναμονή νεότερης Έκθεσης με επικαιροποιημένα στοιχεία από την Κομισιόν, η ΕΚΤ αναλύοντας τα δεδομένα, καταλήγει στο σοκαριστικό βασικό συμπέρασμα ότι το πιο πρόσφορο μέτρο για την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης!
Όλα ξεκινάνε από το πολύ χαμηλό ποσοστό γεννήσεων (fertility rate , το οποίο στην Ευρώπη είναι μόλις 1,6 ενώ ενώ για να διατηρηθεί η ισορροπία στον πληθυσμό θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 2,1. Επιπλέον, ως το 2070 το προσδόκιμο ζωής μετά από τα 65 θα είναι 23,6 έτη για τους άνδρες και 26,9 έτη για τις γυναίκες, δηλαδή 5 παραπάνω χρόνια από ό,τι σήμερα κι αυτό αυξάνει την πίεση και πολλαπλασιάζει τις επιπτώσεις.
Ειδικά όσον αφορά στην Ελλάδα, παραπέμποντας στην τελευταία ανάλυση των δημογραφικών δεδομένων, που δεν αναμένεται να έχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στη νέα μελέτη της Κομισιόν, η ΕΚΤ παρατηρεί ότι σήμερα σε 100 εργαζόμενους 15- 64 ετών αντιστοιχούν 33,4 συνταξιούχοι. Το 2070 το ποσοστό θα έχει φτάσει στο 63,1, έχοντας φτάσει στο pick το 2050 με 71%, αποκαλύπτοντας μια απολύτως ανισόρροπη και μη βιώσιμη κατάσταση.
Γενική εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξει αύξηση των δαπανών υγείας αλλά οι επιπτώσεις στο συνταξιοδοτικό θα ποικίλουν από χώρα σε χώρα (για Ελλάδα οι εκτιμήσεις είναι μείωση περίπου 2% ΑΕΠ ως 2060 αλλά βασίζονται σε στοιχεία του 2015 άρα δεν ενσωματώνονται αλλαγές νόμου Κατρούγκαλου). Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη- μέλη πιθανότατα δεν θα είναι επαρκή για να απορροφήσουν τις επιπτώσεις από τη γήρανση του πληθυσμού.