Για κοινές πτήσεις Αμερικανών και Τούρκων στον ελληνικό εναέριο χώρο το 1974 κάνει λόγο μήνυμα του Stratfor το οποίο υπέκλεψαν τα Wikileaks, ενώ αποκαλύπτονται ενδιαφέροντα στοιχεία για τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ και τη δράση κατά του PKK.
Το έγγραφο φέρνει στο φως η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και σε αυτό αποτυπώνονται ευαίσθητα στοιχεία τα οποία προσέφερε Τούρκος πιλότος, ο οποιος έλαβε μέρος σε πολλές αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο και πρόσφερε ευαίσθητα στοιχεία σε χειρίστρια πληροφοριοδοτών της αμερικανικής ιδιωτικής υπηρεσίας.
Ο πιλότος έκανε λόγο για την αναγκαιότητα της προμήθειας των πολεμικών αεροσκαφών F-35 από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία, ακόμα και η Σιγκαπούρη ήθελαν, όπως υποστήριζε, επίσης να τα αποκτήσουν. «Αν δεν τα πάρουμε, θα μείνουμε πίσω», έλεγε o τούρκος πιλότος στην υπάλληλο της Stratfor.
«Τι απέγιναν οι μέρες του '74;»
«Οι αμυντικοί εξοπλιστικοί δεσμοί των ΗΠΑ με την Τουρκία γίνονται πολύ πιο ισχυροί – μπορείς να το καταλάβεις αυτό από τη συγκεκριμένη συμφωνία. Είναι πολλά χρήματα, 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Τώρα οι Ελληνες... πες μου, πώς θα μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση να δικαιολογήσει τις αμυντικές τους δαπάνες; Λόγω της τουρκικής απειλής; Ποιας τουρκικής απειλής;» ανέφερε ο πιλότος που από το 2009 βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για εκπαίδευση ενόψει της αγοράς των F-35.
Στη συνέχεια ο Τούρκος πιλότος αναφέρεται στην ελληνοτουρκική διαφορά για τα ναυτικά μίλια στο Αιγαίο όπου δείχνει να είναι αρκετά εκνευρισμένος με τη χώρα μας και τις θέσεις της.
«Τι απέγιναν εκείνες οι ημέρες όπως τότε το 1974, όταν Τουρκία και ΗΠΑ έκαναν κοινές πτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο;» φέρεται να της είπε γελώντας ο πιλότος. «Οπως γνωρίζεις, οι ΗΠΑ προμηθεύουν και την Ελλάδα και την Τουρκία (με όπλα)... Δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει κάποιος γι’ αυτό...»
Σημειώνεται ότι η πρόθεση της Τουρκίας για την προμήθεια 100 πολεμικών αεροσκαφών F-35, συνολικής αξίας 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επιβεβαιώθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2012.
Πως θα ελέγξεις τον πληροφοριοδότη ακόμα και... σεξουαλικά
Οπως φαίνεται στο μήνυμα, η χειρίστρια δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να κάνει τον Τούρκο εκπαιδευόμενο να μιλήσει. Ένας απλός καφές ήταν αρκετός, αλλά πολλές φορές χρειαζόταν κάτι περισσότερο.
«Θα πρέπει να τον ελέγχεις. Ο έλεγχος μπορεί να είναι οικονομικός, σεξουαλικός ή ψυχολογικός... Αυτό χρειάζεται ώστε να προχωρήσει η συζήτησή μας σε επόμενο στάδιο», συμβούλευε τη συγκεκριμένη υπάλληλο ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Stratfor Τζορτζ Φρίντμαν σε άλλη υπόθεση, η οποία αφορούσε τον χειρισμό ισραηλινού πληροφοριοδότη που είχε στοιχεία ότι ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες έπασχε από καρκίνο.
Οι Ισραηλινοί εκπαιδεύονταν στα τουρκικά βουνά
Όμως, ο Τούρκος πιλότος εκτός από τις αερομαχίες στο Αιγαίο, από το 2000 και μετά είχε λάβει μέρος σε βομβαρδισμούς κατά των ανταρτών του PKK στο Βόρειο Ιράκ.
Από το μήνυμα που εστάλη τον Νοέμβριο του 2009 προκύπτει πως ιδιαίτερη εντύπωση στη χειρίστρια της Stratfor προκάλεσε η πληροφορία που της παρείχε ο πιλότος σχετικά με την συνεργασία Τούρκων και Ισραηλινών. «Και τώρα το ενδιαφέρον της υπόθεσης: όπως γνωρίζεις, το Ιράν έχει τραχύ έδαφος και οι συνθήκες κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι πολύ δύσκολες. Το Ισραήλ είναι μια χώρα μεσογειακή, ο καιρός είναι πολύ διαφορετικός. Οπότε μάντεψε πού εκπαιδεύονται οι ισραηλινές δυνάμεις τώρα... Στα τουρκικά βουνά»,
Σε άλλο σημείο του μηνύματος γίνεται ξεκάθαρο ότι οι πληροφορίες για τους στόχους των βομβαρδισμών της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας κατά των ανταρτών του PKK στο Βόρειο Ιράκ προέρχονταν από τις ΗΠΑ. «Οι στόχοι εκείνοι δεν ήταν σημαντικοί. Οι ΗΠΑ ακόμη μας αποκρύπτουν στοιχεία», είπε ο πιλότος στη χειρίστρια της Stratfor, εννοώντας προφανώς ότι οι Αμερικανοί δεν τους έδωσαν τις πλέον πολύτιμες πληροφορίες για το PKK.