Βραβευμένη το 2009 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το θάρρος και το δημιουργικό της έργο με το οποίο αντιστάθηκε στην καταπίεση και την τρομοκρατία των αυταρχικών καθεστώτων, η Γερμανίδα συγγραφέας Χέρτα Μύλερ, για πρώτη φορά στην Αθήνα.
Η επίσκεψη της σπουδαίας Γερμανίδας συγγραφέως αποτελεί πρόδρομη δράση του μεγάλου γεγονότος που ξεκινά για την Αθήνα στις 23 Απριλίου και διαρκεί έναν ολόκληρο χρόνο, της «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», που διοργανώνει ο δήμος Αθηναίων και η UNESCO.
Η νομπελίστα Χέρτα Μύλερ ανοίγει τον κατάλογο των επισκέψεων μιας σειράς βραβευμένων και δημοφιλών συγγραφέων που θα τιμήσουν την πόλη και τη διοργάνωση, όπως οι Ian McEwan, Peter Handke, George Saunders και πολλοί άλλοι.
Την Τετάρτη 21 Μαρτίου ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης θα υποδεχθεί τη νομπελίστα Χέρτα Μύλερ στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας. Στις 20.30 της ίδιας ημέρας η διακεκριμένη συγγραφέας θα παρευρεθεί στην πρώτη προβολή στη χώρα μας του ντοκιμαντέρ «Χέρτα Μύλερ – Το αλφάβητο του φόβου» στο Ινστιτούτο Γκαίτε, Ομήρου 14-16.
Την Πέμπτη 22 Μαρτίου στις 19.30, επίσης στο Ινστιτούτο Γκαίτε, η συγγραφέας διαβάζει αδημοσίευτα μέχρι τώρα στην Ελλάδα έργα της -ποιητικά κολάζ και αποσπάσματα από το βιβλίο της «Η πατρίδα μου ήταν ένα κουκούτσι μήλου» σε μετάφραση της Γιώτας Λαγουδάκου. Τα ελληνικά κείμενα διαβάζει η ηθοποιός Αγγελική Παπούλια. Με τη Χέρτα Μύλερ θα συνομιλήσει ο σκηνοθέτης Τίμων Κουλμάσης, ενώ χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει και ο συντονιστής της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» Γιάννης Τροχόπουλος.
Η επίσκεψη της Χέρτα Μύλερ πραγματοποιείται σε συνεργασία του δήμου Αθηναίων με το Goethe-Institut Athen και τις εκδόσεις Καστανιώτη.
«Σκοπός της διοργάνωσης είναι να εμπνεύσει, να προωθήσει την ανάγνωση και τη δημιουργία, να αφήσει διακριτό πολιτιστικό αποτύπωμα και να ενισχύσει τη θέση της Αθήνας ως κορυφαίο προορισμό σύγχρονου πολιτισμού», σημειώνει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.
Η είσοδος στις δυο εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.
Η Χ. Μύλερ γεννήθηκε στο γερμανόφωνο Νίτσκιντορφ της Ρουμανίας, σπούδασε στην Τιμισοάρα και εργάστηκε ως μεταφράστρια σε μηχανουργικό εργοστάσιο, απ’ όπου απολύθηκε επειδή αρνήθηκε να συνεργαστεί με τη Σεκουριτάτε, τη μυστική υπηρεσία της Ρουμανίας.
Το πρώτο της βιβλίο εκδόθηκε λογοκριμένο το 1982 και κυκλοφόρησε λίγα χρόνια μετά στη Γερμανία σε περιληπτική έκδοση. Έκτοτε η έκδοση των έργων της απαγορεύθηκε στη Ρουμανία, ενώ η ίδια υπέστη ανακρίσεις, κατ’ οίκον έρευνες και απειλές από τη Σεκουριτάτε. Το 1987 κατάφερε να φύγει στη Γερμανία, όπου και ζει μέχρι σήμερα.
«Την ευτυχία μπορείς να τη μοιραστείς, την τύχη όμως όχι», είχε δηλώσει κατά τη βράβευση με το Νόμπελ Λογοτεχνίας η Χέρτα Μύλερ, προσθέτοντας: «Αυτό το βραβείο βοηθά να θυμίσουμε τους προσχεδιασμένους διωγμούς και τον αφανισμό ανθρώπων σ’ εκείνους που έχουν ζήσει τέτοιους διωγμούς και να τους δείξουμε σε όσους ευτυχώς δεν χρειάστηκε να τους ζήσουν. Η λογοτεχνία δεν μπορεί να τα αλλάξει όλα αυτά, όμως, έστω και εκ των υστέρων, μπορεί να επινοήσει μια γλώσσα ικανή να μας δείξει όσα συμβαίνουν μέσα μας και γύρω μας όταν εκτροχιάζονται οι αρχές».