Οπως μεταδίδουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ο Νικολά Σαρκοζί κρατείται από τις αστυνομικές αρχές της Ναντέρ σε σχέση με την έρευνα για την παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας από το καθεστώς Καντάφι, το 2007.
Οι αποκαλύψεις είχαν γίνει το 2012 . Εγγραφο της λιβυκής κυβέρνησης που χρονολογείται από το 2006, φέρει την υπογραφή του πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών της Λιβύης Μούσα Κούσα και κάνει λόγο για συμφωνία Τρίπολης να προσφέρει στην προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί το ποσό των 50 εκατ. ευρώ.
Όπως σημειώνει η Le Monde, η υπόθεση αφορά στο ενδεχόμενο ο Γάλλος πρώην πρόεδρος (την πενταετία 2007-2012) να είχε δεχθεί χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του το 2007 από τη Λιβύη. Είναι η πρώτη φορά που ο Σαρκοζί καλείται να δώσει εξηγήσεις για το συγκεκριμένο θέμα μετά το άνοιγμα της υπόθεσης τον Απρίλιο του 2013. Η κράτησή του μπορεί να διαρκέσει 48 ώρες μετά την παρέλευση των οποίων οι δικαστές μπορούν να αποφασίσουν αν θα συντάξουν κατηγορητήριο.
Πριν από τέσσερα χρόνια προκάλεσε τεράστια αίσθηση στη Γαλλία η μετάδοση από το δεύτερο μεγαλύτερο κρατικό δίκτυο της χώρας, το France 3, ενός ηχητικού αποσπάσματος από συνέντευξη του Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος υποστήριξε ότι είχε χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί το 2007. «Εγώ τον έκανα πρόεδρο», είπε ο Καντάφι στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τον Μάρτιο του 2011 στην Τρίπολη της Λιβύης, λίγες μέρες πριν την έναρξη των δυτικών αεροπορικών βομβαρδισμών που οδήγησαν στην αποπομπή του από την εξουσία και την εξόντωσή του από πολιτοφυλακές τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου.
Στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής, κατηγορίες για πλαστογραφία, χρήση πλαστών και ξέπλυμα φορολογικής απάτης από οργανωμένη συμμορία έχουν απαγγελθεί σε βάρος του πρώην γενικού γραμματέα του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων Κλοντ Γκεάν. Οι δικαστές θέτουν ερωτήματα για μια μεταφορά ποσού ύψους 500.000 ευρώ που έγινε προς τον Γκεάν τον Μάρτιο 2008, προερχόμενη από μια εταιρεία ενός δικηγόρου της Μαλαισίας. Εκείνος υποστήριξε πως πρόκειται για το αντίτιμο από την πώληση δύο πινάκων ζωγραφικής.
Τρεις βαλίτσες με 5 εκατομμύρια ευρώ
Τον Νοέμβριο 2016 ήρθαν οι δηλώσεις στον Mediapart του Ζιάντ Τακιεντίν, ο οποίος διαβεβαίωσε πως στο διάστημα από τον Νοέμβριο 2006 μέχρι τις αρχές του 2007 είχε παραδώσει στον Νικολά Σαρκοζί, τότε υπουργό Εσωτερικών, και στον διευθυντή του γραφείου του, τον Κλοντ Γκεάν τρεις βαλίτσες που περιείχαν 5 εκατ. ευρώ προερχόμενα από το καθεστώς του Καντάφι. Ο Σαρκοζί και ο Γκεάν το διέψευσαν κατηγορηματικά.
Οι δικαστές θέτουν επίσης ερωτήματα για την ύποπτη πώληση το 2009 μιας έπαυλης στο Μουζέν (Αλπ-Μαριτίμ) έναντι περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ, σ' ένα λιβυκό ταμείο το οποίο διαχειρίζεται ο Μπασίρ Σαλέχ, πρώην υπουργός Οικονομικών του καθεστώτος.
Οι ερευνητές υποψιάζονται πως ο επιχειρηματίας Αλεξάντρ Τζουχρί είναι ο αληθινός ιδιοκτήτης και πωλητής του αγαθού αυτού και πως συνεννοήθηκε με τον Μπασίρ Σάλεχ για να ορισθεί μια τιμή αγοράς «πολύ υπερτιμημένη».
Ο Σάλεχ, που είναι αυτή τη στιγμή εξόριστος και η γαλλική δικαιοσύνη θέλει να τον ανακρίνει στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης, τραυματίσθηκε από σφαίρες στα τέλη Φεβρουαρίου στη Νότια Αφρική. Σε βάρος του έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.
Όσο για τον Αλεξάντρ Τζουχρί, αυτός συνελήφθη τον Ιανουάριο στο Λονδίνο βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τη γαλλική δικαιοσύνη. Είχε προφυλακισθεί, στη συνέχεια είχε απελευθερωθεί με καταβολή εγγύησης και στα τέλη Φεβρουαρίου φυλακίσθηκε εκ νέου. Υποφέρει από καρδιακά προβλήματα και εδώ και δέκα ημέρες νοσηλεύεται στο Λονδίνο, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην έρευνα.
Άλλο ανησυχητικό στοιχείο που προβάλλεται σε μια έκθεση του OCLCIFF με ημερομηνία Σεπτέμβριος 2017: στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2007 υπήρξαν σημαντική κυκλοφορία μετρητών στο περιβάλλον του Νικολά Σαρκοζί και πολύ τακτική χρήση μετρητών από τον Κλοντ Γκεάν.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των ανακριτών, ο Ερίκ Βερτ, ταμίας της προεδρικής εκστρατείας, και ο αναπληρωτής του που ήταν αρμόδιος για τη διανομή των φακέλων, ο Βενσάν Ταλβά, απάντησαν πως τα χρήματα προέρχονταν από ανώνυμες δωρεές. Η δικαιολογία αυτή αμφισβητήθηκε από άλλες καταθέσεις, μεταξύ των οποίων αυτή του προσώπου που ήταν αρμόδιο για την αλληλογραφία που δεχόταν το κόμμα του Σαρκοζί, το UMP, στη διάρκεια αυτής της προεδρικής εκστρατείας, ο οποίος δήλωσε πως «ουδέποτε είδε επιστολές που περιείχαν μετρητά».
Όταν ερωτήθηκε σχετικά με την κράτηση του Νικολά Σαρκοζί, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε πως «δεν έχει να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με τη δικαστική διαδικασία».