Mε τη σαρωτική επικράτηση του Βλαντίμιρ Πούτιν στις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία η Δύση ετοιμάζεται για ένα νέο γύρο εντάσεων με τη Μόσχα.
Ο Ρώσος πρόεδρος μπορεί να μην παρουσίασε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του παρά ελάχιστα σχέδια για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει στο εσωτερικό κατά την τέταρτη θητεία του, αλλά προσπάθησε να εντυπωσιάσει τους συμπατριώτες του με την ενισχυόμενη στρατιωτική ισχύ της χώρας, παρουσιάζοντας οπλικά συστήματα τεχνολογίας αιχμής -αρκετοί στη Δύση αμφισβήτησαν αν όντως έχουν αναπτυχθεί τέτοια συστήματα- που θα βοηθήσουν τη Ρωσία να αντιμετωπίσει τις «απειλές», από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Το επίμονο αφήγημα του Κρεμλίνου; Η Ρωσία είναι στο στόχαστρο της Δύσης και χρειάζεται τη σιδηρά πυγμή ενός ισχυρού πολιτικού ηγέτη για να επιβιώσει...
Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα η Γιελένα Σμέλιοβα, στέλεχος της καμπάνιας επανεκλογής του Πούτιν, είπε ότι αυτό δείχνει πώς οι ψηφοφόροι αντιλαμβάνονται ολοένα και περισσότερο τον εκ δυσμών «κίνδυνο» και απάντησαν κατ’ αυτόν τον τρόπο.
Αναλυτές, όπως ο πρώην σύμβουλος και νυν σφοδρός επικριτής του Πούτιν, Γκλεμπ Παβλόφσκι εκτιμούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα χρειαστεί να επιστρατεύσει όλες του τις ικανότητες κατά το σχηματισμό της νέας του κυβέρνησης για να διαχειριστεί τα αντικρουόμενα συμφέροντα μιας κυβερνώσας ελίτ που παλεύει για να διευρύνει το φάσμα επιρροής της στην μετα-Πούτιν εποχή, όποτε έλθει αυτή. Κι ότι γι’ αυτό το λόγο ο Πούτιν θα κρατά ανοικτό το μέτωπο με τη Δύση -κι ενδεχομένως θα κλιμακώνει την κόντρα- ενώ θα συνεχίζονται οι εσωτερικές διαμάχες στους διαδρόμους του Κρεμλίνου.
Το «προεκλογικό δώρο» στον Πούτιν από την πρωθυπουργό της Βρετανίας, που κατηγόρησε τη Ρωσία για τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκρίπαλ και απέλασε ως αντίποινα 23 Ρώσους διπλωμάτες, μάλλον πέτυχε τα αντίθετα αποτελέσματα, αφού εξόργισε τους Ρώσους ψηφοφόρους -αρκετοί εκ των οποίων αποφάσισαν να σηκωθούν από τους καναπέδες τους και να πάνε να ψηφίσουν τον Πούτιν-.
Την ίδια ώρα το Κρεμλίνο απειλεί με κλιμάκωση στη Συρία, όπου η στήριξή του προς τον Μπασάρ αλ Άσαντ, αφήνει να αιωρείται ο κίνδυνος μιας σύρραξης με τις ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι την περασμένη εβδομάδα ο Ρώσος γενικός επιτελάρχης, στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ετοιμάζουν προβοκάτσια με χημικά όπλα προκειμένου να δικαιολογήσουν μια νέα επίθεση με πυραύλους τόμαχωκ κατά του καθεστώτος στη Δαμασκό και προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα απαντήσει καταστρέφοντας τις βάσεις εκτόξευσης των πυραύλων.
Αναλυτές εκτιμούν ότι ο «απρόβλεπτος» Βλαντίμιρ Πούτιν έχει σχέδιο για την κλιμάκωση της έντασης με τη Δύση, που θα τον βοηθήσει να εδραιωθεί στην εξουσία στο εσωτερικό μέτωπο καθώς υποφώσκει η διαπάλη για τη διαδοχή του. Το ίδιο είχε κάνει και παραμονές της τρίτης του νίκης στις προεδρικές εκλογές πριν από έξι χρόνια, όταν ανέβασε τους τόνους της αντιαμερικανικής ρητορείας εν μέσω διογκούμενων διαδηλώσεων εναντίον του, που απέδιδε σε δάκτυλο της Ουάσιγκτον, το ίδιο αναμένεται να κάνει και τώρα.
Με τη χθεσινή του νίκη εξασφάλισε την παραμονή του στο τιμόνι της Ρωσίας για άλλα έξι χρόνια. Και μπορεί να χαρακτήρισε «ανόητη και αστεία» την ερώτηση αν εξετάζει το ενδεχόμενο να είναι και στο μέλλον υποψήφιος, αλλά δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν το ξανακάνει βαδίζοντας στο δρόμο που χάραξε στην Κίνα ο Σι Τζινπίνγκ. «Κάποιος που κυβερνά τόσο διάστημα ίσως μπει στον πειρασμό να συνεχίσει», είπε ο αναλυτής της δεξαμενής σκέψης Carnegie Moscow Center, Αντρέι Κολέσνικοφ, επισημαίνοντας ότι με την αντιπολίτευση ουσιαστικά αποδυναμωμένη δεν αναμένονται ουσιαστικές αλλαγές στην εσωτερική πολιτική αρένα.
Πολλοί περιμένουν τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης μετά την ορκωμοσία του Πούτιν τον Μάιο για να δουν τα πρώτα σημάδια του πώς θα χειριστεί τη διαδοχή του. Αν κρατήσει στο πόστο του τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, θα είναι μια ένδειξη ότι ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου θέλει να ελαχιστοποιήσει τις εικοτολογίες για το ποιος θα παραλάβει τη σκυτάλη. Κι αν ξαναβάλει στην κυβέρνηση τον σχετικά φιλελεύθερο πρώην υπουργό Οικονομικών, Αλεξέι Κούντριν, θα στείλει ένα σήμα ότι θέλει να προωθήσει κάποιες οικονομικές μεταρρυθμίσεις καταφέρνοντας ένα πλήγμα στην πτέρυγα των σκληροπυρηνικών από τις ένοπλες δυνάμεις και τις υπηρεσίες ασφαλείας στο Κρεμλίνο.