Λυκούδης για το Κίνημα Αλλαγής: Δεν ήταν συνέδριο, μια μεγάλη πολιτική εκδήλωση ήταν -Υπάρχουν ανοικτά θέματα - iefimerida.gr

Λυκούδης για το Κίνημα Αλλαγής: Δεν ήταν συνέδριο, μια μεγάλη πολιτική εκδήλωση ήταν -Υπάρχουν ανοικτά θέματα

Φωτογραφίες: Nikos Libertas / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τους έντονους προβληματισμούς του για την πορεία του νεοσύστατος Κινήματος Αλλαγής, εξέφρασε ο βουλευτής του Ποταμιού και αντιπρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Λυκούδης.

Κατ’ αρχήν τόνισε ότι το συνέδριο που έγινε το διήμερο Παρασκευή/Σάββατο δεν ήταν συνέδριο με την κλασσική έννοια του όρου.

«Ένα συνέδριο με 4.000 συνέδρους και με χρονικό περιθώριο μιας ημέρας νομίζω ότι δεν ήταν κλασσικό συνέδριο. Ήταν μια μεγάλη πολιτική εκδήλωση με ενδιαφέροντα στοιχεία». Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν ανέμενε κάποιος κάτι τελείως διαφορετικό. «Ως αφετηρία είχε ενδιαφέρον αλλά η διαδρομή που ακολουθεί είναι αυτή που θα διαμορφώσει τα πράγματα θετικά ή όχι» σημείωσε στο ραδιόφωνο του Αθήνα 9.84. Ερωτηθείς για τον διορισμό και την μη εκλογή συνέδρων και οργάνων ο κ. Λυκούδης είπε ότι δεν είναι αυτό το καθοριστικό αλλά το γεγονός «ότι ακολουθήθηκε ένας τελείως παράδοξος τρόπος για να συγκροτηθεί ο Νέος Φορέας, χωρίς να έχουμε συνεννοηθεί, χωρίς να έχουν λυθεί ζητήματα». Οπως εξήγησε «αφού ξεκινήσαμε με την εκλογή από την κάλπη του αρχηγού, δικαιούται κάποιος να σκεφτεί ότι όπως εξελέγη ο αρχηγός, λογικά μετά θα πρέπει να εκλεγούν και όλοι οι συμμετέχοντες στην διαμόρφωση του κόμματος, στην ηγεσία και στη βάση. Γιατί δεν εκλέγονται; Αυτή είναι μια εύλογη ερώτηση που δεν απαντιέται εύκολα. Η ειλικρινής απάντηση «για να μην υπάρξουν αποκλεισμοί» φαίνεται ότι δεν έχει πείσει».

Ο Σπ. Λυκούδης είπε ανοικτά ότι υπάρχουν ανοικτά ακόμη οργανωτικά και πολιτικά θέματα όπως η συγκρότηση, η δομή και η λειτουργία του κόμματος, ο πολιτικός του προσανατολισμός, η πολιτική του ταυτότητα κλπ. «Ολα αυτά είναι προς διερεύνηση. Υπό αυτή την έννοια το μόνο που μπορεί κάποιος να πει σήμερα, είναι πως υπάρχει μια πολιτική συμμαχία δυνάμεων που με αισιοδοξία διαμορφώνει την πορεία προς ένα Ενιαίο Φορέα. Για την ώρα είναι μία πολιτική συμμαχία».

Πρόσθεσε μάλιστα: «Εγώ έχω επιφυλάξεις για βασικά ζητήματα αλλά τα πράγματα προχωρούν. Στο συνέδριο δεν πήρα τον λόγο διότι δεν αισθάνθηκα την ανάγκη να εκφωνήσω απλώς μια ομιλία γενικού περιεχομένου».

Για την μεταβατική περίοδο του Νέου Φορέα και τα επόμενα βήματα ο κ. Λυκούδης απάντησε: «Έχει προσδιοριστεί ότι αυτός ο χώρος θα πάει ενιαία στις εκλογές. Αυτό είναι το όριο. Και έπειτα θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να γίνει ένα ενιαίο κόμμα και στην λειτουργία του. Υπάρχουν βεβαίως κάποια στοιχεία αντιφατικά. Ενώ είναι μια συμμαχία και όχι ένας ενιαίος φορέας, με την έννοια του ενιαίου κόμματος, παρά ταύτα διαμορφώνει πολιτικά όργανα, Κεντρική Επιτροπή, Εκτελεστικό Γραφείο κτλ. Έχω την άποψη ότι σε αυτήν την μεταβατική φάση πρέπει να είναι συντονιστικού χαρακτήρα αυτά τα όργανα γιατί αν έχουν πολιτικό χαρακτήρα σημαίνει ότι είναι όργανα αποφάσεων με πλειοψηφίες και μειοψηφίες. Και αν έτσι έχουν τα πράγματα, η αυτόνομη λειτουργία των επιμέρους κομμάτων πως μπορεί να υπάρξει; Υπάρχουν λοιπόν ζητήματα».

Τέλος, αναφορικά με τις κυβερνητικές συνεργασίες με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής του Ποταμιού τόνισε: «Ο χώρος έτσι και αλλιώς έχει πολιτικά χαρακτηριστικά στοιχεία. Ο κόσμος ο οποίος συγκροτεί αυτή την προσπάθεια είναι ένας κόσμος βαθύτατα δημοκρατικός που προέρχεται μέσα από μια πορεία λειτουργίας στα δημοκρατικά μη συντηρητικά κόμματα. Στην περίοδο που ακολουθεί όμως είναι υποχρεωμένος να διαμορφώσει σαφή πολιτική στρατηγική και ταυτότητα. Γιατί αν δεν το κάνει θα είναι απλώς μια συνάντηση στελεχών που διαμορφώνουν ένα οργανισμό για να μπορούν να υπάρχουν. Αλλά δεν είναι αυτή η φιλοδοξία του, αλίμονο!». Ενώ για ενδεχόμενα «πολιτικά βαρίδια του παρελθόντος» που υπάρχουν στον Νέο Φορέα απάντησε: «Όλοι έχουμε ένα παρελθόν και όλοι αναζητούμε κοινούς τόπους για το μέλλον. Δεν σας κρύβω ότι και εγώ και οι ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς με τους οποίους λειτουργώ πολιτικά, είμαστε εδώ και πολύ καιρό σε μια περισυλλογή για τις πολιτικές στρατηγικές που πρέπει να αναπτύξει ο δημοκρατικός χώρος, πως μπορούν να φτιαχτούν μέτωπα και με ποιους κλπ. Όλα αυτά τα σκεφτόμαστε πάντα με την ματιά στο μέλλον. Αν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε όλα τα υπόλοιπα, δεν θα βγάλουμε άκρη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ