«Η χώρα έχει ανάγκη μιας διακυβέρνησης με απόλυτη προτεραιότητα στις εθνικές ανάγκες, αντί να εξαντλούμαστε σε συζητήσεις για ενδεχόμενες συνεργασίες με ένα από τα δύο κόμματα του υφιστάμενου κακέκτυπου δικομματισμού. Σε κάθε περίπτωση αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητα για το νέο φορέα μας και όχι οι μονομερείς συνεργασίες με ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ».
Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ , Θανάσης Θεοχαρόπουλος στην ομιλία του στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απέρριψε τόσο τη πρόταση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη για διάλογο ενός αστερισμού -συνασπισμού προοδευτικών δυνάμεων και το άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για μετεκλογική συνεργασία. Ο κ. Θεοχαρόπουλος είπε συγκεκριμένα: «Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κ. Δραγασάκης χθες από αυτό εδώ το βήμα αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενός συνασπισμού προοδευτικών δυνάμεων, αναφέρθηκε σε προοδευτικές συνεργασίες. Συγκυβερνούν με τους ΑΝΕΛ και τολμούν και μιλούν για προοδευτικές συνεργασίες. Μάλλον αυτοκριτική για τις ασκούμενες πολιτικές κάνουν, δεν εξηγείται αλλιώς. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει τις συμμαχίες του με τον εθνικολαϊκισμό και έχει φτάσει στο σημείο να συγκυβερνά τρία χρόνια με τον Έλληνα Λεπέν, με τις ομοφοβικές και ακροδεξιές του θέσεις για το σύμφωνο συμβίωσης, το τζαμί κ.ά.. Και ταυτοχρόνως ο κ. Τσίπρας και ο κ. Δραγασάκης αναζητούν προοδευτικό προσανατολισμό για μετά το τέλος των μνημονίων. Είναι πιθανό με αυτά βέβαια που υπογράφουν, όπως το Υπερταμείο, να εννοούν για μετά από έναν αιώνα, αλλά όπως θα έλεγε και ένα άλλο «προοδευτικό» στέλεχος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο Ζουράρης «ποιος ζει, ποιος πεθαίνει μέχρι τότε;» Ας τον αναζητήσει λοιπόν καλύτερα ο κ. Τσίπρας τον προοδευτικό προσανατολισμό εντός της κυβέρνησης του, στους ΑΝΕΛ, στην καραμανλική πτέρυγα της δεξιάς και στους «γνήσιους αριστερούς» όπως ο Πολάκης.
Από την άλλη ο κ. Μητσοτάκης από αυτό εδώ το βήμα χθες μας είπε ότι είναι πολλά τα σημεία που αξίζει να συναντηθούμε. Όχι κ. Μητσοτάκη είναι πολλά τα σημεία για τα οποία δεν μπορούμε να συναντηθούμε. Η παράταξη σας είναι προσκολλημένη στην καταστροφική πολιτική της περιόδου Καραμανλή 2004-2009 που έφερε την κρίση στη χώρα και διόγκωσε τα ελλείμματα. Είναι το σημείο εξάλλου που τα βρίσκει η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ καθημερινά επιβεβαιώνει στην πράξη ότι παραμένει βαθιά συντηρητική δύναμη, δέσμια πολιτικών και πρακτικών της παραδοσιακής δεξιάς, του κρατισμού και των πελατειακών σχέσεων. Το απέδειξε ουκ ολίγες φορές όπως με το Μακεδονικό όπου υποχώρησε στον λαϊκισμό για να κερδοσκοπήσει εκλογικά από τα συλλαλητήρια, με τη φαρμακευτική κάνναβη, με την ανοχή του ρατσιστικού λόγου εναντίων αθίγγανων, με το σύμφωνο συμβίωσης και πολλά άλλα». Όσον αφορά την μετεκλογική στάση, όταν έρθει εκείνη η στιγμή και τεθεί θέμα, πρότεινε να αποφασίσει η βάση όλης της κεντροαριστεράς με ηλεκτρονικό δημοψήφισμα.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής μίλησε για «πολιτικό κλίμα εξαιρετικά τοξικό και διχαστικό, με άρωμα εμφυλιοπολεμικής διαμάχης, μακριά από τις ανάγκες του σήμερα. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, στήνουν ένα σκηνικό πρωτοφανούς πόλωσης για να αποκομίσουν εκλογικά οφέλη. Δεν πρέπει όμως να πέσουμε στην παγίδα να αντικαταστήσουμε το σύνθημα «η χούντα δεν τελείωσε το 73» με το σύνθημα «έχουμε σήμερα χούντα». Αυτό διευκολύνει την πόλωση». «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μας οδηγούν σε έναν νέο εθνικό διχασμό με μοναδικό κριτήριο τα μικροκομματικά οφέλη», συνέχισε καλώντας όλους να μην απογοητεύσουν τον κόσμο της λογικής και της μετριοπάθειας». «Οι μετριοπαθείς δυνάμεις χάνουν από μια τέτοια πολωτική συνθηματολογία. Τους υπόλοιπους δεν τους ενδιαφέρουν τα σκάνδαλα αλλά η σκανδαλολογία. Δεν τους ενδιαφέρει η απόδοση δικαιοσύνης αλλά η κατασυκοφάντηση των πολιτικών τους αντιπάλων και ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα. Δεν μπορούμε να παίζουμε το παιχνίδι «ποιος είναι πιο συμμορίτης». Στο τέλος θα πληρώσουν η χώρα και οι πολίτες, ενώ κερδισμένες θα είναι η ακροδεξιά και οι φερόμενες ως αντισυστημικές δυνάμεις».
'Ασκησε οξεία κριτική στη διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθώς «βαλτώνει την οικονομία, απαξιώνει τους θεσμούς, αποστρέφεται τις ανεξάρτητες αρχές, κατασυκοφαντεί το πολιτικό σύστημα. Και όλα αυτά στο όνομα της αριστεράς και της δημοκρατίας. Είναι όμως αριστερό και δημοκρατικό:
ü να εξαθλιώνεις την κοινωνία και σε αντάλλαγμα να μοιράζεις επιδόματα;
ü η συνέχιση του κρατισμού και του πελατειακού συστήματος;
ü να επιχειρείς την κατάληψη του κράτους;
ü να παρεμβαίνεις στη δικαιοσύνη;
ü να ελέγχεις την έκφραση γνώμης των ανεξάρτητων αρχών;
ü να επιτρέπεις την γενικευμένη ασυδοσία;
Και πολλά άλλα, με άλλοθι το επικίνδυνο ιδεολόγημα ότι έχουμε την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία. Αυτή είναι μια αριστερά με την οποία δεν έχουμε και πολλά κοινά. Για εμάς αριστερά χωρίς δημοκρατία και χωρίς σεβασμό του κράτους δικαίου δεν νοείται», ανέφερε.
Σχετικά με την συγκρότηση του Κινήματος Αλλαγής ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος επεσήμανε πως αν το συνέδριο είχε διεξαχθεί πριν από την εκλογή επικεφαλής, όπως είχε προτείνει η ΔΗΜΑΡ , πολλά προβλήματα που παρουσιάζονται σήμερα θα είχαν αποφευχθεί. «Το ισοζύγιο είναι όμως σαφώς θετικό. Εξάλλου για ό,τι έχει συμβεί αυτά τα χρόνια, σε αυτό το ταξίδι της κεντροαριστεράς, ισχύει πάντα το ότι «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο», είπε και τόνισε :«Απαιτούνται τολμηρές αποφάσεις μακριά από προσωπικές και συλλογικές ανασφάλειες. Η ενοποίηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Ποταμιού σε μία ισχυρή Κοινοβουλευτική Ομάδα υπό την εκλεγμένη επικεφαλής Φώφη Γεννηματά θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική στο εγχείρημα και θα συμβάλλει στην υπέρβαση αντιφάσεων που αλλιώς συνεχώς θα εμφανίζονται. Θα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία που θα μπερδέψει τους πολίτες εάν συνεχίσει, να υπάρχει εκτός Βουλής νέος φορέας με νέο όνομα και εντός Βουλής άλλη εικόνα με ξεχωριστές κοινοβουλευτικές ομάδες».
Σχετικά με το όνομα του νέου φορέα, σχολίασε ότι αυτό θα έπρεπε να είναι πιο ευρύ, όχι συγκυριακό, να μπορεί να εκφράζει καλύτερα όλο το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου, προτείνοντας ονομασία με βαθύτερο πολιτικό περιεχόμενο, όπως Δημοκρατικό Κόμμα ή Προοδευτική Παράταξη
«Τα σύγχρονα πολιτικά κόμματα, ιδίως στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, είναι πολυσυλλεκτικά,. Είναι φυσικό, στο πλαίσιο της λειτουργίας τους, να εκφράζονται και να συντίθενται διαφορετικές απόψεις και αποχρώσεις », κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.