Έχετε παραγγείλει ποτέ πίτσα Μαργαρίτα και έχετε αναρωτηθεί γιατί την λένε έτσι;
Σύμφωνα με το βιβλίο Pizzapedia του Νταν Μπράνσφιλντ, η Associazione Verace Pizza Napoletana αναγνωρίζει τρεις τύπους γνήσιας ναπολιτάνικης πίτσας, μία εκ των οποίων είναι η Μαργαρίτα. Μάλιστα στον ορισμό της αναφέρει πως είναι η πίτσα «φτιαγμένη με ντομάτα, μοτσαρέλα σε φέτες, βασιλικό και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο».
Πώς πήρε όμως το όνομά της; Η πιο διαδεδομένη – αν και δεν αμφισβητείται – πεποίθηση αναφέρει πως η Μαργαρίτα της Σαβοΐας, σύζυγος βασιλιά της Ιταλίας, επισκέφθηκε τη Νάπολη με το σύζυγό της, βασιλιά Ουμπέρτο Ι (που έτυχε να είναι και πρώτος της ξάδερφος) τον Ιούνιο του 1889. Αυτή η επίσκεψη συνέπεσε με την ενοποίηση της βόρειας με τη νότια Ιταλία και η νότια πλευρά της χώρας χρειαζόταν κάτι για να ανυψώσει το ηθικό της μετά την απώλεια της ανεξαρτησίας της.
Ο θρύλος λέει πως η βασίλισσα κουράστηκε από το γκουρμέ γαλλικό φαγητό που της σέρβιραν στο ταξίδι και ζήτησε από τον πιο διάσημο σεφ πίτσας στη Νάπολη, Ραφαέλε Εσποζίτο, της Pizzeria Brandi να της φτιάξει μια πίτσα.
Η ιστορία λέει πως η πίτσα που της άρεσε περισσότερο είχε φτιαχτεί με μοτσαρέλα, ντομάτες και βασιλικό, κάτι που τυχαία αντιπροσωπεύουν τα τρία χρώματα της ιταλικής σημαίας. Βολικό, ε; Ο Εσποζίτο ονόμασε την πίτσα Μαργαρίτα από την Βασίλισσα και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.
Μια άλλη θεωρία λέει πως η λέξη margherita στα ιταλικά σημαίνει μαργαρίτα, έτσι πολλοί πιστεύουν πως η πίτσα πήρε το όνομά της από τη διάταξη σε σχήμα μαργαρίτα της μοτσαρέλας και του βασιλικού επάνω στην πίτσα.
Η Μαργαρίτα της Σαβοΐας: