Έτοιμη να απελάσει σύντομα Βρετανούς διπλωμάτες είναι η Μόσχα απαντώντας έτσι στην αντίστοιχη κίνηση του Λονδίνου για την υπόθεση της δηλητηρίασης του Σεργκέι Σκρίπαλ.
Ερωτηθείς εάν η Ρωσία είναι έτοιμη να απελάσει Βρετανούς διπλωμάτες ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε «απολύτως σύντομα» και χαρακτήρισε απαράδεκτες και αγενείς τις βρετανικές κατηγορίες. Ενώ υποστήριξε ότι οι ενέργειες του Λονδίνου υπαγορεύτηκαν εν μέρει και από την αδυναμία του Ηνωμένου Βασιλείου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Brexit.
Ωστόσο ο Λαβρόφ ανέφερε ότι η Ρωσία θα ενημερώσει προηγουμένως τη Βρετανία για πιθανά αντίποινα.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ενεργείας της ΡωσίαςΑλεξάντερ Νόβακ σχολιάζοντας την πληροφορία ότι η Βρετανία εξετάζει τη μείωση στις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία είπε ότι καθε χώρα είναι ελεύθερη να επιλέγει τη δική της ενεργειακή πολιτική, αλλά πρόσθεσε ότι αν το Λονδίνο λάβει μια τέτοια απόφαση, θα θεωρηθεί «πολιτικά υποκινούμενη» και ότι κάτι τέτοιο δεν συμβάλλει στην προώθηση του ανταγωνισμού στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.
Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επιβεβαίωσε χθες Τετάρτη στο κοινοβούλιο ότι το Λονδίνο βολιδοσκοπεί άλλες χώρες, εκτός της Ρωσίας, για τις προμήθειες φυσικού αερίου.
Η Μέι είπε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με την ΕΕ εξακολουθούν να αναζητούν μια ευκαιρία για να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο καθώς η Μόσχα φέρεται ότι εκμεταλλεύτηκε αυτή την εξάρτηση για να ασκήσει επιρροή.
Παρέμβαση του Πεκίνου στη ρωσο-βρετανική κόντρα
Σε μια πυροσβεστική παρέμβαση το Πεκίνο εξέφρασε την ελπίδα Μόσχα και Λονδίνο να μπορέσουν να διευθετήσουν το θέμα με βάση τους διεθνείς κανονισμούς και τον αμοιβαίο σεβασμό μέσα από τον διάλογο.
«Παρατηρήσαμε τις δηλώσεις της Ρωσίας και του Ηνωμένου Βασιλείου σε αυτό το ζήτημα και ελπίζουμε ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, λαμβάνοντας υπ΄όψιν τα γεγονότα και ακολουθώντας αυστηρά τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τους διεθνείς κανονισμούς, θα μπορέσουν να διευθετήσουν τις διαφορές τους μέσα από διαπραγματεύσεις με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ. Και τόνισε ότι είναι κομβικής σημασίας η διατήρηση της συνεργασίας και της επικοινωνίας μεταξύ των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.