Ο Γιάννης Δραγασάκης για ακόμη μια φορά από το βήμα της Βουλής τάχθηκε υπέρ της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια μετά τον Αύγουστο και ανέφερε πως η επιλογή της προληπτικής γραμμής στήριξης απαιτεί μία νέα συμφωνία που θα πρέπει να ψηφιστεί από τα όλα τα κοινοβούλια και με την οποία δεν θα μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας και να σχεδιάσουμε μόνοι μας το μέλλον μας.
Οπως είπε ουσιαστικά μια τέτοια συμφωνία θα είναι ένα νέο μνημόνιο.
«Ο άλλος δρόμος είναι αντί να προσφύγουμε σε μία προληπτική γραμμή να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τα δικά μας αποθέματα έτσι ώστε εάν τα επόμενα χρόνια που θα έχουμε βγει στις αγορές υπάρξουν κάποιες αναταράξεις και έχουμε δυσκολίες θα έχουμε το δικό μας κουμπάρα κλειδωμένο. Και βρισκόμαστε στην φάση της οικοδόμησης αυτού του μέτρου.
Ήδη έχουμε συγκεντρώσει πάνω από 4,5 δισ. Είμαστε σε μία πορεία θετική που σε λίγο θα έχουμε χτίσει όλο αυτό το απόθεμα που θα μας επιτρέψει να καλύπτουμε τις ανάγκες.»
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προσγείωσε και όσους πιστεύουν ότι το τέλος του τρίτου προγράμματος σημαίνει και απόλυτη έξοδο από τα μνημόνια και τις υποχρεώσεις της χώρας
«Η έξοδος από μία κατάσταση χρεοκοπίας δεν είναι όπως το γύρισμα του διακόπτη.
Σημαίνει αυτό ότι θα μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε ότι δεν θα έχουμε κανόνες. Όχι εμείς οι ίδιοι πρέπει ανεξάρτητα από κανόνες να φροντίσουμε να μην επαναλάβουμε λάθη και παθογένειες του παρελθόντος. Όλα αυτά είναι αυτονόητα. Έχουμε φτάσει μετά από πολλές θυσίες και πολλά βάσανα του κόσμου σε ένα κρίσιμο σημείο το οποίο όμως είναι μία φάση εξόδου από όλη αυτή την κατάσταση. Οι συνέπειες είναι τέτοιες και έχουν τόσο βάθος ώστε η έξοδος από τα μνημόνια είναι μία από τις προϋποθέσεις, ένα βήμα. Όχι ότι τελειώσαμε αλλά να μπορέσουμε να συγκροτηθούμε και να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε τα βαθύτερα προβλήματα που υπήρχαν και υπάρχουν».
Μάλιστα ο κ. Δραγασάκης τάχθηκε και εναντίον της αντίληψης που λέει ότι οι κυβερνήσεις τα κάνουν όλα καλά και οι αντιπολιτεύσεις έχουν σε όλα λάθος.
«Εγώ βλέπω πολλές φορές η μεν κυβέρνηση να κοιτάει μόνο τα θετικά και για την αντιπολίτευση να υπάρχουν μόνο τα αρνητικά ενώ συνήθως και τα δύο αυτά έχουν μία συνοχή μεταξύ τους. Από την άποψη αυτή θέλω να πω ότι η χώρα από μία οδυνηρή εμπειρία έχει φτάσει στο σημείο να είναι στην τελική φάση έξοδο από το μνημόνιο. Αυτή η φάση είναι λεπτή και απαιτεί προσοχή. Γι’ αυτό και ο κ. Τσακαλώτος προσπαθεί να προσέξει τα λόγια του. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε σε ό,τι αφορά το δρόμο εξόδου από τα μνημόνια.
Θα πρότεινα αυτοσυγκράτηση απ’ όλους μας. Υπήρχαν δυνάμεις που προέβλεπαν ότι δεν θα κλείσει η πρώτη, η δεύτερη, η τρίτη αξιολόγηση και όμως έκλεισαν. Τώρα κάποιοι φέρνουν τον κατακλυσμό για το τι θα συμβεί αύριο. Έχουμε ένα σχέδιο που έχει θετική κατεύθυνση και έχει και πρόνοια όσον αφορά κινδύνους και τις δυσκολίες».