Μια τελευταία ευκαιρία πριν πουληθεί το καταναλωτικό δάνειό τους σε fund -τα αποκαλούμενα «κοράκια»- έχουν τουλάχιστον 400.000 «κόκκινοι» δανειολήπτες, αφού, όπως προειδοποιούν στελέχη των τραπεζών, οι προτάσεις ρύθμισης θα πάψουν να ισχύουν μετά από ένα δίμηνο.
Ειδικότερα, από τα επιτελεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών επισημαίνονται τα εξής:
1. Τα αρμόδια τμήματα στέλνουν επιστολές με τις οποίες καλούν τους πελάτες να προσέλθουν για ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών τους συμπεριλαμβανομένης της γενναίας άφεσης χρέους (κοινώς, γενναίο «κούρεμα»)
2. Οι επιστολές-προσκλήσεις αφορούν σε εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες. Κατά προσέγγιση μπορεί να ξεπερνούν και τους 400.000 από όλες τις χρονικές περιόδους (από πολύ παλιά δάνεια μέχρι και σχετικά πρόσφατα)
3. Πρόκειται για δάνεια καταναλωτικής πίστης χωρίς εξασφαλίσεις, που είναι και το σύνηθες
4. Με από τις επιστολές οι εν λόγω οφειλέτες καλούνται να ρυθμίσουν στο «παρά πέντε» την οφειλή τους και πριν το δάνειό τους πωληθεί σε Fund του εξωτερικού
5. Στην περίπτωση που ο πελάτης δεν ανταποκριθεί και το δάνειο πωληθεί σε Fund, τότε δεν υπάρχει περιθώριο ρυθμίσεων. Το Fund απαιτεί όλο το ποσό και δεν μπαίνει σε διαδικασία «συνεργασίας/ «κουρέματος» κλπ
6. Πρόκειται για μαζική «εκστρατεία» ενημέρωσης από πλευράς τραπεζών με σκοπό τη ρύθμιση (ήδη η ΕΤΕ έχει στείλει επιστολές, και αναμένεται αντίστοιχη κίνηση από Πειραιώς και Eurobank)
7. Το χρονικό περιθώριο που έχουν οι πελάτες για να ρυθμίσουν κυμαίνεται από τώρα και για διάστημα 1,5 - 2 μήνες το πολύ.
Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, δηλαδή των προβληματικών δανείων, διαμορφώνεται σε περίπου 95 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 13 δισ. ευρώ είναι καταναλωτικά δάνεια.