Σε... πολεμικό κλίμα συνεδριάζει στις 15:30 το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής, δύο ημέρες πριν το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος.
«Σήμερα θα ξεκαθαρίσουν όλα, Η Φώφη είναι αποφασισμένη να δοθεί λύση» αναφέρουν συνεργάτες της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μιλώντας στο iefimerida.gr., λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Π.Σ, στο οποίο συμμετέχουν οι έξι: Φώφη Γεννηματά, Γιώργος Παπανδρέου, Σταύρος Θεοδωράκης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιώργος Καμίνης.
Αφορμή για τις... ιαχές πολέμου που ακούγονται εκατέρωθεν η διαφωνία ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι για τον τρόπο εκλογής των μελών της Κεντρικής Επιτροπής και της Εκτελεστικής Πολιτικής Γραμματείας. Μια διαφωνία που δεν κατόρθωσε μέχρι χθες να γεφυρωθεί παρά τις τρεις συμβιβαστικές προτάσεις που κατατέθηκαν – δύο από την Φώφη Γεννηματά και μία από τον επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο.
Οι προτάσεις Γεννηματά
Ο Σταύρος Θεοδωράκης και το Ποτάμι - κυρίως και λιγότερο ΔΗΜΑΡ και τα κινήματα/τάσεις, αντιδρούν στα ποσοστά με τα οποία θα οριστούν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και της Εκτελεστικής Πολιτικής Γραμματείας.
Οι προτάσεις Γεννηματά στο Πολιτικό Συμβούλιο της Δευτέρας ήταν δύο:
- Να υπάρξει συμφωνία με βάση τα ποσοστά του κάθε κόμματος και κάθε συνιστώσας προκειμένου να εκλεγούν αντιστοίχως τα μέλη της Κ.Ε. Το πώς θα οριστούν τα ποσοστά όμως συγκεντρώνει αντιδράσεις από τους υπόλοιπους, καθώς ο καθένας θεωρεί ότι αδικείται.
- Η εναλλακτική πρόταση είναι να οριστεί εξαρχής ένα ποσοστό 5-7% για τα δύο μεγάλα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) και 1% για τις κινήσεις που μετέχουν στο εγχείρημα και από εκεί και πέρα όσους εκλέξει ο καθένας στην καθολική ψηφοφορία.
- Η τρίτη πρόταση Θεοχαρόπουλου ήταν να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο στο οποίο η Κεντρική Επιτροπή να αποτελείται από 251 μέλη που θα εκλεγούν με καθολική ψηφοφορία στο Συνέδριο με καθορισμένες κοινά αποδεκτές αναλογίες μεταξύ των κομμάτων και των κινήσεων. Η πρόταση αυτή εκλογής της νέας Κεντρικής Επιτροπής λαμβάνει υπόψη τόσο τον κάθε σύνεδρο ξεχωριστά όσο και τα κόμματα και τις κινήσεις που συνυπάρχουν στον φορέα.
Δεν είναι λίγοι όσοι προβλέπουν ως ορατό το ενδεχόμενο να απόσχει το Ποτάμι – εφόσον επιμείνει στη διαφωνία του ο Στ. Θεοδωράκης – από τις σχετικές διαδικασίες εκλογής των οργάνων, γεγονός που αναμφίβολα θα «τραυματίσει» το Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.Χθες συνεδρίασε το λεγόμενο «μικρό συντονιστικό», στο οποίο συμμετέχουν οι Β. Κεγκέρογλου και οι εκπρόσωποι των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου και σύμφωνα με πληροφορίες κατά την χθεσινή συνεδρίαση των επιτελών των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου ο Δημήτρης Τσιόδρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην μετάσχει το Ποτάμι στην ψηφοφορία άρα και στα όργανα του νέου κόμματος αν επιλεγεί η πρόταση για εκλογή. Ενώ ορισμένοι μιλούν ακόμη και για εκλογή καθοδηγητικών οργάνων μέσω... κλήρωσης και χωρίς ποσοστά.
Προβληματισμός στο Ποτάμι
Το κλίμα βαραίνει όμως και από τις πληροφορίες ότι στην χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού εκφράστηκε έντονος προβληματισμός για την πορεία του Κινήματος Αλλαγής και τη θέση του Ποταμιού μέσα σε αυτό.
Ακούστηκαν προβληματισμοί κατά τις ίδιες πηγές, σχετικά με την παραμονή του Ποταμιού στο εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής στο «παρά πέντε» του ιδρυτικού του συνεδρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνεδρίαση επισημάνθηκε το κατά πόσο μπορεί το Ποτάμι σε ένα σχήμα στο οποίο δεν έχει την πλειοψηφία να περάσει τις «ιδιαίτερες» απόψεις που έχει σε μια σειρά από σημαντικά πολιτικά ζητήματα. Πάντως, ουδείς φέρεται να έθεσε ανοικτά θέμα αποχώρησης.
Όπως αναφέρουν επιτελικά στελέχη της Χαρ. Τρικούπη η Κεντρική Επιτροπή θα αναδειχθεί είτε με συμφωνία είτε με εκλογή με μίνιμουμ ποσοστό διασφάλισης της συμμετοχής των κομμάτων και των κινήσεων που αποτελούν το Κίνημα Αλλαγής. Η Φώφη Γεννηματά, όπως αναφέρουν συνομιλητές της, προκρίνει τη λύση της εκλογής. Ωστόσο, στη χθεσινή συνεδρίαση οι εκπρόσωποι της επιχείρησαν να διερευνήσουν την περίπτωση συμφωνίας ώστε να αποφευχθούν η εκλογή στην οποία αντιτίθεται το Ποτάμι. Όμως, ΔΗΜΑΡ και Ποτάμι δεν συμφώνησαν με τα ποσοστά που τους δόθηκαν. Περισσότερο διαλλακτικοί εμφανίστηκαν το ΚΙΔΗΣΟ και η πλευρά Καμίνη, ενώ η πλευρά Ανδρουλάκη εμφανίστηκε έχοντας ως πάγια θέση την εκλογή της ΚΕ.