Κοινή λίστα για τις ευρωεκλογές του 2019 με σύνθημα «Ευρώπη χωρίς λιτότητα» έχουν αρχίσει να ετοιμάζουν ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Μπενουά Αμόν.
Δυνάμεις του «πανευρωπαϊκού κόμματος» DiΕΜ 25 (Κίνημα για την Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025), του υπουργού Οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Γιάνη Βαρουφάκη, του γαλλικού «Generation-S» του πρώην υπουργού του γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος Μπενουά Αμόν και άλλων προερχόμενων από τη σοσιαλδημοκρατία, είχαν συνάντηση στη Νάπολη της Ιταλίας το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Η συνάντηση της Νάπολης αφορούσε την ίδρυση ενός «κινήματος» «το οποίο θα πάρει μέρος στις ευρωεκλογές του 2019», με «ένα ενιαίο πρόγραμμα, το οποίο θα απευθύνεται σε γυναίκες, εργαζόμενους, νέους και επιχειρηματίες», εξήγησε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Η ριζοσπαστική Αριστερά σε νέα προσπάθεια
Σε αυτή συμμετείχαν έξι κόμματα από την Δανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Γερμανία και την Γαλλία, καθώς και άλλοι 7 σχηματισμοί σε ρόλο παρατηρητή. Το κεντρικό «ζευγάρι» της πρωτοβουλίας ήταν οι Αμόν-Βαρουφάκης, οι οποίοι φιλοδοξούν να αποτελέσουν την βάση για την επανεκκίνηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ευρώπη, μέσω των ευρωεκλογών του Μαίου 2019.
Αντι-σύστημα αλλά υπέρ της ΕΕ, αυτά είναι τα κεντρικά επιχειρήματα της προσπάθειας. Οι εμπνευστές της εκτιμούν ότι έχουν την ευκαιρία να εκλεγούν στις προσεχείς ευρωεκλογές, σε μια στιγμή που σε 15 χώρες της ΕΕ η σοσιαδημοκρατία καταρρέει. Οι Αμόν-Βαρουφάκης θέλουν επίσης να επωφεληθούν από την τάση των πολιτών εναντίον του establishment, παραμένοντας, ωστόσο, υπέρ της ΕΕ.
Ωστόσο, τα προβλήματα για να επιτύχει το εγχείρημα είναι πολλά: άλλα κόμματα «αντισυστημικά» καταλαμβάνουν ήδη το πεδίο (Κίνημα Πέντε Αστέρων π.χ.) και κυρίως, η Ευρώπη αρνήθηκε να δημιουργηθούν υπερεθνικές λίστες, στις οποίες υπολόγιζαν οι Αμόν-Βαρουφάκης.
«Στέλνουμε μήνυμα για να πούμε ότι πιστεύουμε σε άλλο δρόμο από τις παρούσες πολιτικές λιτότητας, απέναντι στον Εμανουέλ Μακρόν, την Ανγκελα Μέρκελ, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απέναντι σε αυτή την πραγματική Δεξιά και αυτή την ψευδο-Αριστερά που καμώνονται πως δεν υπάρχουν εναλλακτικές», εξήγησε ο Μπενουά Αμόν, σε ένα βίντεο που ανέβασε στα social media. Υπερασπίστηκε «μια ευρωπαϊκή εναλλακτική για τα οικολογικά θέματα, για τα κοινωνικά και για το θέμα των προσφύγων».
Οι Βαρουφάκης-Αμόν βρέθηκαν στη Νάπολη δίπλα στον δήμαρχο της πόλης Λουίτζι ντε Ματζίστρις. Παρόντα και άλλα κόμματα όπως το Razem της Πολωνίας, το The Alternative της Δανίας, το Livre της Πορτογαλίας, καθώς και πολλοί οπαδοί. Ολοι μαζί εμφανίστηκαν ως «προοδευτικοί, οικολόγοι και φεμινιστές» και σκοπεύουν να απευθύνουν ένα «μανιφέστο το οποίο θα σχεδιάζει μια καθαρή γραμμή προς μιας Ευρώπη δημοκρατική, οικολογική, ισότιμη και φιλοδοξη», όπως αναφέρει το κείμενο που ονομάζεται «Το μήνυμα της Νάπολης» και θα αποκαλυφθεί ολόκληρο ως τον προσεχή Ιούνιο.
Ωστόσο, όπως έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ο Μπενουά Αμόν και ο Γιάνης Βαρουφάκης αν δεν επιτραπεί να υπάρξουν υπερ-εθνικές λίστες στις Ευρωεκλογές του 2019, τότε όλες αυτές οι δυνάμεις θα έχουν εθνικές λίστες στις χώρες τους, θα υποστηρίξουν τον ίδιο υποψήφιο για την προεδρία της ΕΕ και όσοι βουλευτές εκλεγούν θα αποτελέσουν μια νέα ομάδα στο ευρωκοινοβούλιο.
Δεν επιτρέπονται υπερεθνικές λίστες στις ευρωεκλογές του 2019
Και πράγματι, απορρίφθηκε τελικά η πρόταση της συνταγματικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για υπερεθνικό ψηφοδέλτιο, τον Φεβρουάριο του 2018. Αποτελούσε πρόταση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, υποστηρίχθηκε από τους προοδευτικούς ευρωβουλευτές, καταψηφίστηκε ωστόσο από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Αντίθετα, το ευρωκοινοβούλιο έκρινε ότι ο θεσμός του «κορυφαίου υποψηφίου» ή αλλιώς Spitzenkandidat παραμένει ως έχει.
«Εάν επιλεγείς από μια λίστα μεταξύ του Ελσίνκι και της Λισαβόνας, κανένας ψηφοφόρος δεν θα σε αντιμετωπίζει ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που μπορεί να πάει, να ρωτήσει κάτι ή να ρίξει ευθύνες ότι κάνει κάποιο λάθος», είπε ο Γερμανός ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ελμαρ Μπροκ.
Οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν τη μείωση του αριθμού των ευρωβουλευτών από 751 σε 705 μετά το Brexit.
Οι 27 έδρες θα μοιραστούν σε κράτη που υπο-εκπροσωπούνται, οι υπόλοιπες θα παγώσουν για τυχόν νέα μέλη της ΕΕ.
«Αν υπάρχουν Ευρωπαίοι υποψήφιοι, θα πρέπει να περιοδεύσουν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν θέλουν ακριβώς αυτό. Πστεύω ότι αυτό οφείλεται κυρίως στο φόβο του Εμ. Μακρόν, ο οποίος μισεί το spitzenkandidaten και θέλει διακρατικούς καταλόγους. Γι αυτό, το Λαϊκό Κόμμα είπε, εντάξει, θα ψηφίσουμε το ακριβώς αντίθετο», δήλωσε ο Φίλιπ Λαμπέρτς, Βέλγος ευρωβουλευτής των Πρασίνων.
Τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα ορίζουν το καθένα, πριν από τις ευρωεκλογές, έναν υποψήφιο για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτός είναι ο Spitzenkandidat. Για το θέμα, «κονταροχτυπιούνται» Κοινοβούλιο και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Οι ευρωεκλογές αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη την Ευρώπη τον Μάιο του 2019. Φωτογραφίες Twitter Βαρουφάκης-Αμόν