Σφοδρή επίθεση στις πρακτικές του Ταγίπ Ερντογάν και τη θλιβερή, οπισθοδρομικής πορείας, στην οποία οδηγεί την Τουρκία, εξαπολύει η Washington Post.
«Στην Τουρκία υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το «τιτίβισμα» στο Twitter έγινε έγκλημα και μια προβληματική δημοκρατία μετατράπηκε σε δικτατορία. Bαθμηδόν αλλά αμείλικτα ένα έθνος που φιλοδοξούσε κάποτε να γίνει πρότυπο πεφωτισμένης μετριοπάθειας μεταμορφώνεται από τον κ. Ερντογάν σε μια θλιβερή φυλακή ολοκληρωτισμού», γράφει στο άρθρο-κόλαφο για τον «σουλτάνο» η αμερικανική εφημερίδα.
Αναφέρει δε ως παράδειγμα άλλης μιας κατάφωρης καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάθε έννοιας δικαίου την καταδίκη την περασμένη εβδομάδα σε φυλάκιση 23 δημοσιογράφων με παντελώς «γελοίες» κατηγορίες περί συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και μάλιστα ότι είχαν κάνει tweets γι’ αυτό.
Το άρθρο επιχειρεί μια αναδρομή στο ανελέητο πογκρόμ διώξεων που εξαπέλυσε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 ο Ερντογάν εναντίον όσων θεωρεί εχθρούς του στον Τύπο, την κυβέρνηση, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τη Δικαιοσύνη και άλλους πυλώνες της τουρκικής κοινωνίας, ενώ επισημαίνει τις συλλήψεις άνω των 60.000 ατόμων και τις απολύσεις άλλων 150.000, με την κατηγορία ότι ήταν οπαδοί του αυτοεξόριστου στην Πενσυλβάνια ιμάμη και πρώην συμμάχου του, Φετουλάχ Γκιουλέν.
Η Washington Post μεταφέρει συγκεκριμένο περιστατικό από τη δίκη δύο δημοσιογράφων: «Ο συνήγορος δύο δημοσιογράφων, Μπαρίς Τοπούκ είπε: «Κατά τη γνώμη μας, το όνομα της οργάνωσης για την οποία κατηγορούνται οι πελάτες μου λέγεται TTO (Tweetist Terrorist Organization). Δεν υπάρχουν όπλα ή βόμβες, μόνο άρθρα και tweets”. Ο Αλί Ακκούς, ο οποίος ήταν συντάκτης ειδήσεων για την τουρκική εφημερίδα Zaman, που έχει κλείσει, έγραψε στο Twitter ότι «Κανένας δικτάτορας δεν μπορεί να σιωπά τον Τύπο». Η χρήση της λέξης «δικτάτορα» χρησιμοποίηθηκε σε βάρος του από έναν εισαγγελέα κατά τη διάρκεια της δίκης του. Στον Ακούς επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης επτά ετών και έξι μηνών», γράφει η αμερικανική εφημερίδα.
Και καταλήγει:
«Οι δίκες αυτές υπογραμμίζουν πόσο μακριά βρίσκεται η Τουρκία από τις Δυτικές αξίες της Δημοκρατίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την έννομη τάξη. Ο κύριος Ερντογάν βηματίζει παράλληλα με τη Ρωσία, την Κίνα, την Αίγυπτο, την Κούβα και άλλες χώρες, όπου η νομιμότητα της άσκησης εξουσίας απορρέει από τον εξαναγκασμό και τον έλεγχο της σκέψης. Η δικτατορία του κ. Ερντογάν πρέπει να αποκαλυφθεί για αυτό που είναι. Ακόμα κι αν κλείνει τα αυτιά του, οι ΗΠΑ και άλλα έθνη πρέπει να διαμαρτυρηθούν και μάλιστα έντονα.»